2023. február 1., szerdaMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
2023.02.01. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Megilleti-e a remény joga a tényleges életfogytiglanra ítélt gyilkosokat?

Hirdetés

Megilleti-e a remény joga a tényleges életfogytiglanra ítélt gyilkosokat?

Az Alkotmánybíróság mai, idei első teljes ülésén napirendjére tűzte az ombudsman indítványát, amelyben az alapvető jogok biztosa az Alaptörvény értelmezését kérte a jelenlegi legsúlyosabb büntetés, az életfogytig tartó szabadságvesztés büntetőjogi szabályozásával kapcsolatosan.

Kozma Ákos, akit az Országgyűlés 2019 szeptemberében választott meg ombudsmannak, két évvel ezelőtt, 2020. december 31-én fordult az Alkotmánybírósághoz. És noha két hét múlva indítványa már előadó alkotmánybíróhoz került, a határozattervezetet csak most, 2022. január 24-én tárgyalták először az alkotmánybírák.

A szabadulás reményéhez való jog

Az ombudsman indítványában emlékeztetett arra, hogy az Alaptörvény III. cikk (1) bekezdése rögzíti a kínzás, az embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés tilalmát.

Senkit nem lehet kínzásnak, embertelen, megalázó bánásmódnak vagy büntetésnek alávetni.

Hirdetés

Érvelése szerint a kínzás, az embertelen vagy megalázó bánásmód, illetve büntetés tilalmának abszolút jellegéből következik, hogy érvényesülését minden esetben – így a fogva tartás végrehajtása során is – biztosítani kell. A kínzás, embertelen, megalázó, kegyetlen bánásmód tilalma pedig mind a fogvatartottakkal való bánásmódra, mind fizikai körülményeikre, mind a pszichikai állapotukra ható tényezők tekintetében irányadó. Az egyén személyi szabadságának életfogytig történő megfosztása kétségtelenül olyan szankciónak tekinthető – figyelmeztet az ombudsman –, amelynek jogintézményként való létezése alkotmányjogilag ugyan igazolható, ám szabályozásakor és végrehajtásakor különös figyelemmel kell lenni az Alaptörvényben rögzített tilalomra. Márpedig Kozma Ákos szerint alapvető fontosságú alkotmányossági kérdés ezzel összefüggésben, hogy

a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt személy tekintetében az Alaptörvényben rögzített tilalom magában foglalja-e „a szabadulás reményéhez való jogot”, és ha igen, milyen konkrét tartalommal és követelményekkel.

Minderre tekintettel az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt személyek esetében biztosítani szükséges-e a meghatározott, belátható időtartamon belüli szabadulás lehetőségét? Következik-e ebből, hogy a törvénynek nem elegendő elvi jelleggel, valamikor a bizonytalan jövőben, esetleges módon, a jogalkalmazói döntés függvényében biztosítania a szabadulás reményét, hanem konkrétan meg kell-e határoznia azon legkésőbbi időpontot (generális maximumot), amikor a szabadlábra bocsátás jogi lehetőségét garantáltan mérlegelik?

Ezekre a kérdésekre kell válaszolniuk az alkotmánybíráknak.

Tényleges életfogytiglant is kaphat az újbudai rendőrgyilkos

Sajtóinformációk szerint a drogteszt kábítószer jelenlétét mutatta ki annál a férfinél, aki január 12-én Újbudán megölt egy rendőrt és megsebesített két másik járőrt. Ez ugyanakkor a későbbi büntetőperben nem számít majd enyhítő körülménynek – állította az InfoRádióban Hack Péter. A jogászprofesszor szerint a körülmények alapján akár tényleges életfogytiglani szabadságvesztés is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/01/24/tenyleges-eletfogytiglan-alkotmanybirosag-alatorveny-csillag-borton-ombudsman/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Feleségével közös számlán közel 14 millió forintos megtakarítása van Orbán Viktornak

Feleségével közös számlán közel 14 millió forintos megtakarítása van Orbán Viktornak

Nyilvánosak a köztársasági elnök, a kormánytagok, a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatai, amelyeket január 31-ig kellet leadniuk. …