2023. május 30., keddMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Meghívott egy vécézésre az AVM, de más terveik is vannak

Hirdetés

Meghívott egy vécézésre az AVM, de más terveik is vannak

Mindig lehetne több. Kérdésünkre ezt válaszolta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, amikor arról érdeklődtünk, hogy jelenleg hány üzemképes közvécé található Budapesten. Pontos számot azért nem tudott mondani, mert ezeknek a fenntartói hálózata meglehetősen kaotikus. A Fővárosi Önkormányzat számai szerint a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) üzemeltetésében idén januárban 67 nyilvános illemhely működött, egy 2020-as felmérés szerint pedig a fővárosban összesen 128. Jelenleg két vécé építése is zajlik, de pontos számot azért nem tudtak mondani, mert az naponta változik, tekintettel a tervezett karbantartásokra és a nem tervezett rongálásokra. Mindezen felül vannak magántulajdonban lévő közterületi vécék is, melyre nincs rálátásuk. Bár a Budapesti Közművek is üzemeltet párat, az FCSM visszaszerzése után elvileg lehetőség nyílna rá – az észszerűség is ezt diktálná –, hogy egységesítsék a működtetésüket.

20230324 151600

Fotó: Ambrus Balázs / Index

A Város Mindenkié csoport (AVM) pénteken a Széll Kálmán téri illemhely elé hirdette meg „ingyenes közvécénap” néven figyelemfelhívó megmozdulását azzal a céllal, hogy rámutassanak az alapvető közszolgáltatások közé tartozó ingyenes nyilvános illemhelyek fontosságára. A Város Mindenkié régóta küzd az ingyenes közvécék ügyéért, azért, hogy a hajléktalan emberek és más sérülékeny csoportok tagjai is méltó körülmények között tudják elvégezni szükségüket. Meggyőződésük, hogy

a nyilvános illemhelyek üzemeltethetőek térítésmentesen, tisztán tarthatóak, és diszkrimináció nélkül hozzáférhetővé tehetőek minden társadalmi csoport számára, ha van hozzá politikai akarat

Hirdetés

– írták közleményükben. Hogy még a WC-kérdés is mennyire átpolitizálódott – és nem a konszenzuskeresés mentén –, arra a februári közgyűlésen Élő Norbert DK-s képviselő hozzászólása világított rá. A politikus a döntés indokáról, mely szerint az Esély Nonprofit Zrt. veszi át a Széll Kálmán téri illemhely üzemeltetését, szó szerint úgy fogalmazott:

Az a vállalkozó, aki a Széll Kálmán téren az illemhelyet üzemeltette, csődbe ment Orbán Viktor miatt.

A korábbi üzemeltető valójában a megemelkedett távhőárak miatt volt kénytelen visszaadni a fővárosnak a budai illemhely üzemeltetését (azonban a Keleti pályaudvarnál lévő érdekeltségét megtartotta). Kiss Ambrus az Indexnek azt mondta, hogy most készül épp a II. János Pál pápa téren egy új vécé, de azt elismerte, hogy az igényekkel a beruházások üteme nem tud lépést tartani. Miután ebben az évben volt olyan időpillanat, amikor a Fővárosi Önkormányzat folyószámlája mínusz 19 milliárdos egyenleget mutatott, a főpolgármester-helyettes szerint nem reális elvárás, hogy közvécéépítés terén érdemi előrelépést érhessenek el, ahhoz ugyanis 400-500 millió forint kellene.

A Széll Kálmán téri helyszínen a magunk részéről egyébként mindent rendben találtunk, egyedül a vécét karbantartó és felügyelő asszony akart rövid úton, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor nevének sűrű emlegetése közepette elzavarni, miután kiderült, hogy újságíróként látogatnánk meg az intézményét.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/03/25/wc-budapest-fcsm-ingyenes-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megfojtotta terhes barátnőjét egy nyírkátai férfi

A férfi május 27-én ment el a terhes élettársához, aki az egyik barátnőjénél húzta meg …