2023. január 31., keddMa Marcella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
2023.01.31. Marcella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Meghalt Tamás Gáspár Miklós

Hirdetés

Meghalt Tamás Gáspár Miklós

Erdélyben született 1948. november 28-án, Kolozsvárott diplomázott filozófiából 1972-ben, Magyarországra 1978-ban települt át. Fiatal értelmiségiként a román és a magyar kommunista belbiztonságiakkal egyaránt meggyűlt a baja. Ahogy gyakran mondogatta: Romániában még amiatt üldözték, amit nem volt hajlandó megtenni, Magyarországon pedig már azért, amit csinált.

Előbbivel a hatalommal szembeni amorf engedetlenségére, utóbbival a nagyon is konkrét (és persze illegális) ellenzéki szervezkedésekre utalt. De valójában mindkettővel ugyanarra; a szellemi függetlenség kérlelhetetlen őrzésére.

E jellemvonása a demokratikus átmenet után is meghatározta életét, egyik hatalmi pólus vagy kurzus sem tekintette sajátjának sosem – igaz, mindegyik olvasta.

Nem hallgattak, de figyeltek rá.

Hirdetés

Még azok is (sőt talán leginkább azok), akik egyik-másik munkahelyéről eltávolították.

Tamás Gáspár Miklós országgyűlési képviselő a benzináremelés ellen tiltakozó taxisokkal beszélget a lezárt Erzsébet híd pesti hídfőjénél 1990. október 26-án

Tamás Gáspár Miklós országgyűlési képviselő a benzináremelés ellen tiltakozó taxisokkal beszélget a lezárt Erzsébet híd pesti hídfőjénél 1990. október 26-án

Fotó: Földi Imre / MTI

Tamás Gáspár Miklós – nem egészen önkéntes világutazóként – kutatott Párizsban, Berlinben, Washingtonban és Bécsben, tanított (egyebek mellett) a Yale-en, Oxfordban és a New York-i Columbia Egyetemen, valamint előadásokat tartott évtizedeken át szerte a világban. Könyveit, esszéit több mint tucatnyi nyelvre fordították le.

2022 októberében beszélt először nyilvánosan súlyos betegségéről. Négy gyermek édesapja volt.

TGM útja: az utópiáktól a cselekvésig

Röpke parlamenti képviselői korszakán utóbb ő maga is élcelődött; olyasmi volt az számára, amit ki kellett próbálnia, hogy megtudja, nem arra vezet az útja. Ez a TGM-i út egyébiránt világnézetileg szerfelett kacskaringósnak, vargabetűkkel tarkítottnak tűnhetett, bírálták is ezért számtalanszor.

Jelesül például azzal, hogy míg a nyolcvanas években a hazug társadalmi hierarchiák leépítését a baloldali anarchizmus zászlaja alatt hirdette, a kilencvenes évek legelejére már a libertárius jobboldalisággal flörtölt. Mondván, a minimális államban talán az elnyomás is kevesebb, áthagyományozott magasműveltség és tartás nélkül pedig úgysincs semmi, amit élhető civilizációnak nevezhetnénk. Szuverén, rendkívül olvasott ember lévén ő már csak tudta.

Mi tagadás, a teátrális intellektuális gesztusok sem álltak tőle távol. Az ezredfordulóra például úgy adta ki hetykén mind a bal-, mind a jobboldal útját kiáltványaiban (Búcsú a baloldaltól – 1989; Búcsú a jobboldaltól? – 1994), hogy ő maga végül a szociáldemokrácia langymeleg napernyője alatt pihent meg, jórészt beletörődve a kapitalizmus adottságába, immáron „csak” az egyenlőtlenségek utólagos korrekciójára fókuszálva. A forradalmi újraalapozás igénye átmenetileg lelkiismeretes aprómunkává szelídült nála ekkoriban, igaz, az elméletekből cselekvés is lett; TGM egyre gyakrabban szólalt meg újra közpolitikai kérdésekben.

Végsőnek bizonyult világnézeti szintézise szerint a modern (ha úgy tetszik: skandináv típusú) szociáldemokrácia a kapitalizmus abszurd következményeinek menedzselésére ideig-óráig alkalmas lehet, de eközben fel kell(ene) élesztenünk a társadalom-, gazdaság- és államszervezési folyamatok átfogó, marxiánus kritikáját. Persze még véletlenül sem valamiféle sztálinista/kádárista reneszánszra utalt ezzel, számára a megvalósult szocializmus tudatlanok, gyávák és/vagy becstelenek által összefércelt államkapitalizmus volt csupán.

2021-es, Antitézis című gyűjteményes kötete valójában szintézis, amely

korunk zsigeri antikommunizmusát egyenesen a kapitalizmus […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/01/15/tamas-gaspar-miklos-tgm-meghalt-gyasz-nekrolog/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rajzszakkör a Hősök terén: 16 ezer hiányjel szimbolizálja, hogy mekkora a baj az oktatásban

Rajzszakkör a Hősök terén: 16 ezer hiányjel szimbolizálja, hogy mekkora a baj az oktatásban

„16 140. Ez csak egy szám. Ennyi pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből. De minden szám …