2022. május 18., szerdaMa Erik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.18. Erik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Meghalt Schmidt Péter

Hirdetés

Meghalt Schmidt Péter

Schmidt Péter 1926. december 27-én született Mezőberényben. Szülei ta­nyás béresnek álltak, és eleinte kizárólag németül szóltak gyermekeikhez. Közöttük Péter volt a legidősebb, aki az óvodában sajátította el a magyar nyelvet.

18 éves korában súlyos sérülést szenvedett. Két ellentmondó parancs miatt a gyomai Nemzeti Bizottság egyik dűlőfelelősét keresve éppen hazafelé indult, amikor robbanószerkezetre lépett.

Hirdetés

A baleset következtében súlyosan megsérült, elvesztette bal szeme világát, a jobb szemében pedig élete végéig megmaradtak a lőpordarabok.

Lovas kocsival beszállítottak Gyomára, ahonnan a negyven kilométerre lévő békéscsabai kórházba indultunk. Két napig utaztunk, mert a kocsikerék állandóan kiesett, és Mezőberényben ránk sötétedett. A kórház tele volt betegekkel és sebesültekkel, leszidták a beutaló orvost, hogy miért nem otthon kezelt jobb körülmények között. Csabán nem volt elég kötszer, csak hetente kétszer kötözték át sebeimet, azt is WC-papírhoz hasonló minőségű papírtekerccsel.

Az iskolát egy év késéssel tudta folytatni. Érettségi után belépett a kommunista pártba, majd csatlakozott a népi kollégistákhoz.

A kollégiumi mozgalom lelkesített, egyetértettem ugyanis azzal, hogy a mozgalom segítségével az értelmiség soraiba kell felemelni minden olyan munkás- és parasztgyereket, aki erre alkalmas.

Úgy lett joghallgató, hogy 1948-ban a közgazdaságtudo­mányi kar elszakadt a Műegyetemtől, és a közigazgatási szakot áttették az állam- és jogtudományi karra.

Csak ne legyen se ügyvéd, se bíró

Amikor apja 1949-ben visszatért a málenkij robotból, nehezen nyugodott bele fia pályaválasztásába. Amikor megtudta, hogy jogásznak készül, csak annyit kért, ne legyen se ügyvéd, se bíró, mert azok – ahogyan ő mondta – mind „népnyúzók”.

Tanulmányai végén megkapta az oklevelet, de a doktori fokozatot nem. Csak utólag, 1957-ben avatták jogászdoktorrá.

A kiváló képességű fiatalembert bent tartották az Egyetem téren.

Bekapcsolódott a kari pártszervezet és az alkotmányjogi tanszék munkájába, ahová előbb demonstrá­tornak, majd tanársegédnek nevezték ki.

Első kutatási területe az Állam- és Jogtudományi Intézetben a választójog volt. 1951-től lett egyetemi oktató, később az ELTE alkotmányjogi tanszékének vezetője, egyetemi tanár, 1980 és 1983 között pedig a kar dékánja.

Levélben tiltakozott Kádár Jánosnál

A Kádár-rendszerben lojális párttagból fokozatosan reformkommunistává érlelődött. Amikor a Lakiteleken megalakult Magyar Demokrata Fórum meghívta egy tanácskozására, amelyen a választójog és a képviselet aktuális kérdéseiről kellett volna beszélnie, az MSZMP kulturális KB-titkára behívatta a pártközpontba, és közölte vele, hogy a Politikai Bizottság határozata alapján nem vehet részt az ülésen.

Tiltakozását Kádár Jánosnak is elküldte levélben, aki megvédte a PB álláspontját. 1989 januárjában a Politikai Főiskolán rendezett konferencián a hozzászólása után többen megkeresték, hogy nem értik, miért az MSZMP soraiban ülve mondta el a véleményét. Végül 1989 […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/05/12/meghalt-schmidt-peter-volt-alkotmanybiro/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megint megszökött egy 12 éves kislány, akit már korábban is köröztek

Megint megszökött egy 12 éves kislány, akit már korábban is köröztek

A rendőrség még február közepén számolt be arról, hogy keresik Bartus Dzsenifert. Azt követően a kislány …