2021. szeptember 27., hétfőMa Adalbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 306,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.09.27. Adalbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 306,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Megépülhet a sikló a Gellért-hegyre

Hirdetés

Megépülhet a sikló a Gellért-hegyre

A belföldi és a külföldi turisták számára egyaránt különleges új célpontot kínál majd a Gellért-hegyi sikló, amelynek építése néhány hónapon belül elkezdődhet. A beruházás megvalósítására létrehozott projektcég, a Gellérthegyi Sikló Kft. az előkészületek részeként komplex világörökségi hatásvizsgálatot készíttet azzal a céllal, hogy a fejlesztés a világörökségi szempontoknak is megfeleljen.

Az UNESCO 1972-ben elfogadott egyezményének célja a kulturális és természeti örökség megmentése. A csatlakozó államok kötelezettséget vállaltak arra, hogy a területükön fekvő világörökségi helyszíneket óvják és megőrzik a későbbi generációk számára is. Magyarország területéről eddig nyolc helyszín került fel a világörökségi listára, köztük – a világ egyik legszebb panorámáját nyújtó városaként – Budapest, benne a Budai Várnegyeddel, a Duna két partjával és az Andrássy úttal.

Az örökségvédelemi szempontokat követve a beruházó olyan külső szakértőket kért fel a hatásvizsgálat elvégzésére, akik komplex módon felmérik a tervezett felvonó hatását a világörökségi helyszínre. Ennek részeként a kulturális, történelmi, régészeti, valamint a táj- és természetvédelmi szempontokat egyaránt megvizsgálják. A felméréshez kapcsolódóan olyan látványképek is készülnek, amelyek bemutatják, hogy a legfontosabb turisztikai látványpontokból – többek között a Margit hídról, a Parlament mellől, a Vigadó tértől és az Erzsébet híd lábától – hogyan fog látszódni a felvonó, mennyiben befolyásolja a meglévő panorámát. 

Hirdetés

A felvonó nyomvonalán közlekedő kabinok egyszerre ötven utas szállítására lesznek alkalmasak kevesebb mint másfél perces menetidővel. Így a sikló óránként 1200 fő feljuttatását teszi lehetővé a Gellért-hegy tetejére

– tudta meg az Index a Gellérthegyi Sikló Kft. ügyvezetőjétől. Walton Imre azt is elmondta, hogy a Gellért-hegyi sikló megépítésével egy több mint százéves terv válhat valóra, és a cég építészcsapata immár másfél évtizede azon dolgozik, hogy megvalósulhasson a fejlesztés.

<img id="kep_szerkfoto_image_39567757" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/08/26/gellerthegy-siklo-vilagorokseg-epites/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Orbán Viktor: sokan szeretnének minket felzárkóztatni oda, ahol már csak mecseteket építenek

Orbán Viktor: sokan szeretnének minket felzárkóztatni oda, ahol már csak mecseteket építenek

Sokan akarnak minket „felzárkóztatni oda, ahol ma már nem építenek templomokat, csak mecseteket” – ezt …