2023. március 31., péntekMa Zalán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 350,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.03.31. Zalán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 350,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Megbénulhat az ország: szakad a hó, fákat csavarhat ki a szél

Hirdetés

Megbénulhat az ország: szakad a hó, fákat csavarhat ki a szél

Mint megírtuk, péntek napközben nyugat felől egyre több helyen várható vegyes halmazállapotú csapadék. Nagyobb havazás átmenetileg az északi, északkeleti és keleti tájakon és a Bakonyban alakulhat ki, máshol eső, havas eső eshet. 

Az Időkép előrejelzése szerint Nyugat felől menetrendszerűen megérkezett a melegfronti felhőzet, és a Dunántúlon egyre többfelé hull a hó, míg nyugaton inkább eső, havas eső jellemző. A webkameráik felvételein jól látszik, hogy péntek reggelre már Ajkán és Somló-hegy környékén is nagy pelyhekben hullt a hó, de Győrben és Veszprémben is kifehéredett a táj.

Majd péntek délelőttre már Budapestre és környékére is megérkezett a havazás. A Normafánál és a Széchenyi-hegynél is szakad, de Gyömrőt és Sülysápot is ellepte a hó. Mint írják, a front kelet felé halad tovább, megmaradó hóra elsősorban a Bakonyban, valamint északon, északkeleten és a keleti határ közelében számíthatunk. A webkamerák szerint már a Bács-Kiskun vármegyei Felsőlajoson is havazik.

Hirdetés

A havazás miatt torlódik a forgalom

A Magyar Közút eközben az intenzív havazás miatt arra figyelmeztet, hogy a gyorsforgalmi és főutak burkolata a csapadékkal érintett területeken főként vizes, de a Bakonyon átvezető főúti szakaszokon, a 8-as, a 82-es, a 83-as és a 832-es főúton már vékony rétegben havas vagy latyakos, ami jelentősen lelassítja a környék közlekedését.

Az Útinform szerint az említett szakaszokon néhány kamionnak problémát okoz az emelkedők megjárása, ez további torlódáshoz vezet. A mellékutak felszíne a Bakonyban egyre inkább havas vagy hókásás, azokon biztonsággal már csak téli gumival lehet közlekedni.

A havazással érintett vármegyékben a Magyar Közút folyamatosan végzi a megelőző síkosságmentesítési, majd a szükséges hóeltakarítási munkákat, míg az esetleges fakidőlések és ágleszakadások esetén a társhatóságokkal közösen dolgoznak majd a közútkezelő szakemberei a havariahelyzetek felszámolásán – olvasható a Magyar Közút közleményében.

Fákat csavarhat ki a viharos szél

A közútkezelő azonban nemcsak a havazás miatt, hanem a következő napokban megerősödő szél miatt is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/03/idojaras-havazas-ho-melegfront-havas-eso-figyelmeztetes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tízmillió forintnyi cigaretta lapult a csomagtartóban

A 27 éves férfi által vezetett német rendszámú személyautó csomagterében 5116 doboz magyar adó- és …