2023. május 31., szerdaMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / „Megállítja a BKV-t, nem fog sz…rozni”

Hirdetés

„Megállítja a BKV-t, nem fog sz…rozni”

A Városháza-gate 2021 őszén robbant ki azután, hogy Anonymus több üzleti megbeszélés felvételét is eljuttatta a sajtóhoz. A tárgyalásokon mások mellett a budapesti Városháza épületegyüttesének és a hozzá tartozó telkeknek az értékesítéséről egyeztettek a szereplők. A hanganyagok alapján az a kép rajzolódott ki, hogy Karácsony Gergely főpolgármestersége idején az önkormányzati ingatlanok értékesítésére szakosodott egy jól behatárolható kör, amely korrupciós, úgynevezett jutalékos rendszert működtetett.

A Városháza-ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda befolyással üzérkedés gyanúja miatt indított nyomozást. A hanganyagok az ügyben folyó rendőrségi vizsgálat nyomozati anyagai közé tartoznak, a közel tízórányi felvételt Anonymus juttatta el, mégpedig vágatlan formában a hatóságokhoz. A leiratok a Magyar Nemzet birtokába kerültek.

Pontosan úgy történt minden

A 2021-es BKV-s hisztéria alaposan elő volt készítve: Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes – aki az Anonymus-felvételeken elhangzottak szerint részesülhetett a korrupciós pénzekből – már az év januárjában azt mondta: „a fővárosi önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz”. Erre válaszul a kormányzat részéről Varga Mihály pénzügyminiszter tette közzé, hogy a fővárosi önkormányzatnak 2020 második negyedévének végén 27,9 milliárd forint állt rendelkezésre, állampapírban 135 milliárdot tartott. Volt azonban még egy tény, ami arra utalt, hogy a főpolgármester és vezérkara nem aggódott: 2020 végén még az előző évinél is bőkezűbb prémiumot kaptak a városháza vezetői. Összesen hetvenmillió forintot osztottak szét. Átlagosan 1,3 milliós jutalmat kaptak Karácsony emberei, ám akadt, akinek hétmilliós összeg jutott.

De vissza a BKV-hoz! A történések novemberben felpörögtek – mégpedig pontosan úgy, ahogy Gansperger nyáron előrevetítette. 2021. november 12-én Karácsony Gergely hivatalos levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy az állam azonnal utalja el a BKV esedékes, 12 milliárd forintos állami támogatását. Ezt követően november 19-én Kiss Ambrus már azt pedzegette az RTL Klub híradójában, hogy nagyjából egy héten belül elfogy a BKV arra az évre tervezett pénze, utána hitelből kell majd működnie a fővárosi tömegközlekedési vállalatnak. A főpolgármester-helyettes ezután kilátásba helyezte, hogy korlátozásokat vezetnek be a közösségi közlekedésben. Csak emlékeztetőül: Gansperger tízmilliárdról és kéthetes határidőről beszélt, Karácsonyék 12 milliárdot követeltek és egy hetet emlegettek.

Hirdetés

Beszállt a baloldali média is

A hisztériakeltés működni látszott, különösen úgy, hogy a baloldali sajtóban ekkor már naponta jelentek meg cikkek a BKV közeli leállását vizionálva és ennek hatásait elemezve. Karácsony Gergelyék tervére azonban az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) atombombát dobott le. November 24-én a tárca tudatta, hogy a BKV finanszírozását már hónapokkal ezelőtt bebiztosíthatta volna a fővárosi önkormányzat. A támogatás átutalásához ugyanis Karácsonynak csupán alá kellett volna írnia az ITM-ben levő szerződést. – A kifizetés feltétele az aláírás. Ha a városvezetés még ezt sem tudja megoldani, azzal csak a főpolgármester alkalmatlanságára szolgáltat újabb bizonyítékot – közölte a minisztérium. Karácsony további egy hétig húzta az időt, az aláírás végül november 29-én történt meg, a botrány pedig a főpolgármester szándékai ellenére elült. 

Kihallgatások, gyanúsítások

A Városháza-ügy miatt indult nyomozásban a hatóságok eddig több embert, köztük egy koronatanút hallgattak ki, valamint meggyanúsították a fővárosban működő korrupciós rendszer kulcsfigurájának tartott és a baloldalhoz szorosan köthető Berki Zsoltot és testvérét, Berki Józsefet. Előbbi keresett meg a Városháza adásvételével kapcsolatban több, Magyarországon ismert üzleti kört, utóbbiról pedig érdemes megemlíteni, hogy éppen abban az időben dolgozott a néhai Kiss Péter mellett, amikor a volt MSZP-s miniszter titkárságvezetője Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes volt.

Forrás:
https://www.origo.hu/itthon/20230401-folytatodik-a-baloldal-korrupcios-varoshaza-botranya.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hatéves kisfiával büntetőfékezett, baleset lett a vége

A férfi a hatéves gyermekével utazott még 2021. július 7-én személygépkocsijával Karcagon. Egy körforgalomhoz érve …