2021. május 17., hétfőMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Még hónapok telhetnek el a találkozásig idős szeretteinkkel

Hirdetés

Még hónapok telhetnek el a találkozásig idős szeretteinkkel

Hónapok óta tart az idősotthonok és bentlakásos fogyatékos és pszichiátriai gondozottak látogatási tilalma. Az intézmények vezetői szerint akár tavasz végig fennmaradhat a helyzet, annak ellenére, hogy az otthonokban közel 80 százalékos az átoltottság.

A remény hal meg utoljára 

Hosszú hónapokat várhatnak még addig az idősotthonok lakói, amíg a szeretteiket magukhoz ölelhetik. Addig pedig marad a telefon, és az elektronikus kapcsolattartás, már ha megélik.

Tél végén még halvány remény élt az idősotthonok lakóiban, és az ott dolgozókban. A szeptember óta tartó folyamatos karantént úgy tűnt feloldja az országos tisztifőorvos, azonban a kormány február 16-án előterjesztett javaslatával újabb 90 napra zárva tartja az idősotthonok kapuit.

Hirdetés

Eközben a bezártságot egyre nehezebben viselik nemcsak a lakók, de a hozzátartozók is, és az otthonok dolgozói is, akik az időseknek nehezen tudják elmagyarázni az ott élők számára, miért nem találkozhatnak családtagjaikkal.

Erre a problémára hívta fel az Index egyik olvasója a figyelmet. Elkeseredett hangú levelében arról számolt be, hogy több, mint fél éve nem találkozhatott személyesen nagymamájával, aki idősek otthonában él. Mint írja, csak abban az esetben hagyhatja el az intézményt, ha orvosi vizsgálaton vesz részt, de azt követően tíz napos karantén miatt még a szobáját sem hagyhatja el.

Több mint 7 hónap bezártságról beszélünk, melynek mentális következményeibe nem is merek belegondolni, de sajnos muszáj mert a depresszió tünetei már nagymamámon is mutatkoztak. Pontosan azoktól vesz el a kormány értékes hónapokat, időt, akiknek a legkevesebb van, hogy a szeretteikkel tölthessék, láthassák az unokáikat.

– hívta fel a figyelmet egyik olvasónk.

Magas az átoltottság 

Az idősek védelme érdekében az oltási tervben elsőbbségért kaptak. Az egészségügyi dolgozók oltását követően január 6-tól megkezdődött az idősotthonok dolgozóinak és lakóinak oltása. A kormányzati tájékoztatás sikerként  számolt be arról, hogy 80 ezren éltek az oltás lehetőségével, és többségük már a második oltását is megkapta.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára március végén a Fejér megyei Sárosdon arról számolt be,  hogy azokban a magyarországi szociális intézményekben, ahol az átoltottság 80 százalék feletti, gyakorlatilag megszűnt a koronavírus-járvány. Vélemény szerint 

az idősotthonokban már egyértelműen érezhető a védőoltás pozitív hatása.

Fülöp Attila hangsúlyozta, a

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/17/meg-honapok-telhetnek-el-a-talalkozasig/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sűríti balatoni járatait a MÁV

Sűríti balatoni járatait a MÁV

A MÁV-Start már nemcsak a vakáció idején, hanem előtte egy hónappal sűríti a Balaton partjára …