2021. július 28., szerdaMa Szabolcs napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2021.07.28. Szabolcs Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Még hogy nincs víziójuk: közös programban forr össze az ellenzék

Hirdetés

Még hogy nincs víziójuk: közös programban forr össze az ellenzék

Tavaly októberben jelentette be a hatpárti ellenzék, hogy elkezdődik a közös programalkotás. Idén januárban pedig arról tájékoztattak, hogy hat pontban rögzítették a közös kormányzás alapelveit. A részletes kormányprogramot őszre ígérték, de egy vitaanyagot már közreadtak, amelyhez mindenki hozzászólhat a Közösalap.hu honlapon június 30-ig.

Ez lesz az a közös alap, amelyet minden párt minden jelöltje vállal és képvisel majd az előválasztáson. A programalkotó munka pedig az együttműködő pártok és szakmai civil szervezetek műhelyeiben addig is folytatódik

közölték az ellenzéki együttműködésben részt vevő pártok.

A közös program véglegesítése csak azután fog megtörténni, hogy az előválasztáson eldőlt a miniszterelnök-jelölt személye, formálisan ugyanis majd ő zárja le a folyamatot.

Hirdetés

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje is ezt erősítette meg a Magyar Narancsnak adott interjújában, amikor azt mondta, hogy a végleges program az előválasztás után, a közös miniszterelnök-jelölt irányításával fog megszületni.

A DK-s politikus azt is kijelentette, hogy a miniszterelnök-jelöltnek elsősorban az ellenzéki pártok közös alapvetését kell képviselnie, ami jelenleg még az említett vitaanyag formájában létezik.

Dobrev Klára nem is hirdetett külön programot, mint mondjuk a momentumos Fekete-Győr András és a párbeszédes Karácsony Gergely, noha elképzelései a DK miniszterelnök-jelöltjének, illetve többi versenytársának is vannak.

Polgári Magyarország

A polgári értékeket szem előtt tartó Új Világ Néppárt „korlátozott” mértékben, előfeltételekkel szövetségese a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A párt miniszterelnök-jelöltje Pálinkás József akadémikus. Külön előválasztási programot nem mutatott be, de az Új Világ Néppárt honlapján nyilvánosan elérhető, hogyan képzelik el a kormányzást.

A legfontosabb lépés a társadalom tagjainak és intézményeinek kiszabadítása a jelenlegi függőségi helyzetükből. Ez szabadíthatja fel az alkotó energiákat. Ez teremti meg a jog uralmát. A kormányzásra vállalkozóknak csak akkor van esélyük a szakpolitikák: a gazdaság, az oktatás, az egészségügy, a külpolitika és a fenntarthatósági politika megegyezéses kialakítására, ha ebben egyetértenek

– olvasható az Új Világ Néppárt honlapján.

A párt programjának fő pontjai a gazdasági, külpolitikai, oktatási, fenntarthatósági, egészségügyi elképzeléseket fedik le.

A vállalások között szerepel, hogy a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adót beépítenék a bruttó bérbe, legalább annyi uniós támogatást adnának a kis- és középvállalkozásoknak, mint a nagyvállalatoknak.

Pálinkás József

Pálinkás József

Fotó: Karip Tímea / Index

Csatlakoznának az Európai Ügyészséghez, bevezetnék az eurót, támogatnák a szomszédos országokban élő magyarság önkormányzati törekvéseit.

A kezdő pedagógusbéreket három év alatt az átlagbérhez igazítanák, az iskolákat sokszínű szabad szellemi műhelyekké tennék. Bevezetnék a zöld rezsicsökkentést, vagyis napelem kerülne minden magyar háztetőre, miközben a szénerőműveket bezárnák, az ápolónők bérét és a kompetenciájukat is a piaci szinthez igazítanák.

Pálinkás József az Indexnek adott interjújában arra a kérdésre, hogyan szabná át egy kormányváltás esetén az egyetemi modellváltás keretében létrehozott alapítványi rendszert, elmondta: a kormányváltásoknak nem kell feltétlenül azzal a következménnyel járniuk, hogy minden rendszert felborítanak, amelyet az előző kabinet épített.

Az egészet úgy lehetne feloldani, ha a teljes kutatási és oktatási autonómiát visszaadnánk a szenátusnak. A kuratóriumok feladatkörét pedig újra kellene gondolni: az egyetemek gazdasági felügyeletét, melyet a minisztérium nem biztos hogy felelősséggel távolról el tud látni, megtarthatja a kuratórium. A szenátus és a független, külföldi értékelők munkáját viszont ne vegye át

– fejtette ki az Új Világ Néppárt elnöke és miniszterelnök-jelöltje.

Új Magyarország

„Pontosan meg kell mondanunk, hogy milyen lesz ez az új Magyarország. Ha egyetlen szóban kellene összefoglalnom: nyugati” – jelentette ki Fekete-Győr András a Momentum februári jelöltbemutató eseményén, amelyen közölte: elindul a miniszterelnök-jelöltségért az előválasztáson. Azt is hozzátette, hogy új politikai generációra, új gondolatokra van szükség.

Emellett több pontban vázolta fel a Momentum Új Magyarországának tervét. Például brit és osztrák mintára reformálnák meg az egészségügyet, felmondanák Paks 2 szerződéseit, szélerőműveknek adnának zöld utat, 2035-től kizárólag elektromos autókat engednének forgalomba hozni Magyarországon, valamint bevezetnék az eurót.

A párt részletesebben egy 75 oldalas komplett programban is kibontotta elképzeléseit (online formában hozzáférhető). Hat meghatározó részre osztható, amelynek programcímei: Nyugodt otthon, 21. századi iskola, Jó munkahely, Európai kórház, Közös ország, Zöld bolygó.

Az Új Magyarország terve erőteljesen arra épül, hogy a „régi” Magyarország fideszes elitjével leszámoljon: korrupcióellenes ügyészséget hoznának létre, a korrupciós bűncselekmények bizonyítékainak megosztását nyomravezetői díjjal jutalmaznák, az uniós forrásokat érintő visszaéléseket az EU-val együtt szeretnék megvizsgálni, megindítanák a felcsúti pert, illetve elzárnák a Mészáros-birodalom közpénzcsapjait (oligarchaadót is bevezetnének), és az így felszabaduló forrásokat a magyar iskolák, kórházak és munkahelyek felé irányítanák át.

Fekete-Győr András

Fekete-Győr András

Fotó: Bődey János / Index

A Momentum visszaszerezné a magánalapítványokba folyatott közpénzt, illetve visszavennék az „ellopott” kaszinókat, a balatoni szállodákat, a vidéki kastélyokat.

A momentumos politikusok már nemegyszer tettek hitet a finn oktatási modell mellett, amelynek elemeit átvéve szerveznék újra a magyar oktatást: a nyelvtudást, a digitális ismereteket, a csapatmunkát, a kreativitást, a kritikai gondolkodást, a tanszabadságot helyeznék középpontba.

Az ellenzéki párt oktatási tervei között szerepel, hogy szabad kezet adnának az iskoláknak a tantervük összeállítására, 18 évre emelnék a tankötelezettséget, ingyenessé tennék az első diplomát, valamint autonómiát kapnának az egyetemek a szakkínálat és kutatási profil kialakítására.

Az emberközpontú gazdaság céljával bevezetnék a luxusjachtadót, a magánrepülő-adót és a kastélyadót, 2030-ra elérhetővé tennék a négynapos munkahetet, kétkulcsos adót vezetnének be, a legkevesebbet keresők számára bérkiegészítő adójóváírást adnának, a vállalkozásoknak az első munkavállaló után elengednék a járulékfizetési kötelezettséget, megfeleznék a vállalkozások által adóügyintézéssel töltött időt.

Mindenki Magyarországa

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölti programjáról és/vagy elképzeléseiről az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalomnál érdeklődtünk, amely a kérdéseinkre válaszul közölte: a hódmezővásárhelyi polgármester az előválasztási kampányban az elszámoltatásra, a korrupció megállítására és az új alkotmányozásra helyezi a hangsúlyt.

Arról is tájékoztatták az Indexet, hogy Márki-Zay Péter az országjárása során hétről hétre megosztja álláspontját a legfontosabb társadalmi és gazdasági kérdésekben, Nagykátán pedig már bemutatta vidékfejlesztési stratégiáját. Hozzátették: az előválasztási folyamatban azonban korai még kormányprogramról beszélni, mivel azt az ellenzéki együttműködésnek közösen kell majd kidolgoznia a 2022-es kormányváltásra felkészülve.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom szerint Márki-Zay Péter azzal az előnnyel indul több más miniszterelnök-jelölthöz képest, hogy már polgármesterként bizonyított, és másfél év alatt teljesítette szinte minden választási ígéretét.

Az Ígéretfigyelő adatai szerint a tervezett projektek több mint kilencven százaléka már elkészült vagy folyamatban van Hódmezővásárhelyen. Polgármesterként tehát már bizonyított, országos szinten is megcsinálja majd

– közölték.

Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter

Fotó: Németh Sz. Péter / Index

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az előválasztási kampányban Márki-Zay Péter és a Mindenki Magyarországa Mozgalom összes képviselőjelöltje a szervezet alapértékeit meghatározó Nemzeti Minimumot követi.

A programvázlatnak tekinthető 12 pont között szerepel, hogy jogállami alkotmányt és igazságos választási rendszert szeretnének, leváltanák Polt Péter legfőbb ügyészt, és létrehoznának egy politikusoktól független korrupcióellenes ügyészséget, megakadályoznák az újságírók állami vegzálását és a propagandagyárak kormányzati fenntartását, valamint finanszírozását.

Továbbá felülvizsgálnák Paks 2 szerződéseit, mihamarabb bevezetnék az eurót, rendbe hoznák az egészségügyet és az oktatást, nyilvánossá tennék az ügynökaktákat, megvédenék az országot az illegális bevándorlóktól és „az Orbán Viktor által betelepített letelepedési kötvényes bűnözőktől”.

Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke Pilvax-estek címmel sorozatot indított, amellyel az a célja, hogy a miniszterelnök-jelöltek kifejthessék saját programjukat. Az első részről az Index is közölt összefoglalót:

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/06/28/meghogy-nincs-viziojuk-kozos-programban-forr-ossze-az-ellenzek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több mint 20 millió forint értékű e-bringával buktak le a szerb-magyar határon

A szerbiai vámhatóság kedden közölte, hogy a vámosok a szerb-magyar határon, a  horgosi határátkelőn hat …