2022. január 27., csütörtökMa Angelika napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 346,00 Ft
2022.01.27. Angelika Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 346,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Matolcsy György: Sikeres volt a járványkezelés, hála a jegybanknak

Hirdetés

Matolcsy György: Sikeres volt a járványkezelés, hála a jegybanknak

A járvány sikeres magyarországi kezelése a korábbi évtized eredményeire, a határozott kormányzati intézkedésekre és az MNB pénzügyi forrásainak célzott mozgósítására épült – írta Matolcsy György véleménycikkében hétfőn. 

A jegybank elnöke kiemelte: a válságkezelés újabb bizonyítéka annak, hogy a sikerhez szuverén kormányra és önálló jegybankra van szükség. Egy nemzeti jegybank képes az adott válság sajátosságait célzott eszközökkel kezelni, amire egy általános eszközöket használó központi bank, így az Európai Központi Bank nem képes – vélte. 

A jegybankelnök a továbbiakban felsorolta a jegybank legfontosabb lépéseit a 2013–2021 közötti időszakból, köztük az MNB nyereségessé tételét 2013-ban, a hitelkiszáradás felszámolását, az alacsony kamatkörnyezet kialakítását, a banki források pénzpiacra terelését. Továbbá említést tett arról is, hogy a jegybank lépéseivel nagyságrendileg javította a költségvetés helyzetét, jó időzítéssel forintra váltotta a svájcifrank-hiteleket és finanszírozta a hitelalapú válságkezelést.

Matolcsy ezenkívül hangsúlyozta, hogy idén és tavaly a jegybank mintegy tizenegyezer milliárd forinttal járult hozzá a magyar válságkezeléshez. Az elmúlt két évben a nemzeti jegybank lépéseinek többsége olyan célzott válságkezelési intézkedés volt, amelyeket a kormány egyedül nem lett volna képes meghozni – írta. Kiemelte a hitelmoratórium kidolgozását, az NHP Hajrá hitelprogramot, a nagyvállalati hitelek fedezetként történő befogadását, a felügyeleti lépéseket, továbbá a Növekedési Kötvényprogramot.

Hirdetés

A független, de a kormányzattal és a bankrendszerrel stratégiai szövetségben működő magyar nemzeti jegybank a 2013–2019 között konjunktúrában, majd a 2020–2021 közötti válságkezelésben megmutatta, hogy „mit […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/12/20/matolcsy-gyorgy-jegybank-magyarorszag-jarvanykezeles-gazdasagi-valsag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Karácsony Gergely: Nem korlátozható a pedagógusok sztrájkhoz való joga

Karácsony Gergely: Nem korlátozható a pedagógusok sztrájkhoz való joga

A pedagógusok figyelmeztető sztrájkjával kapcsolatban úgy fogalmaztak, kiállnak azok mellett, akiket jogsérelem ér. A közoktatásban dolgozók …