2022. május 25., szerdaMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 374,00 Ft
2022.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 374,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Más szabályok, más elvárások – komoly kihívás előtt a nálunk érettségiző ukrajnai menekültek

Hirdetés

Más szabályok, más elvárások – komoly kihívás előtt a nálunk érettségiző ukrajnai menekültek

Az érettségi vizsgákra 55 ukrajnai menekült jelentkezett – tudta meg az Index az Oktatási Hivataltól.

Egyikük egy 17 éves fiatal, aki nem sokkal a háború kitörése után, március elején érkezett meg testvéréhez Magyarországra. Molnár Dorina tavasszal két iskolába járt: egyrészt digitális oktatásban folytatta tanulmányait abban a kárpátaljai intézményben, ahol korábban is tanult, másrészt néhány héttel ezelőtt beiratkozott Budapesten a Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnáziumba, és ezzel együtt jelentkezett a hazai érettségire.

Ukrajnában már a háború első napján hazaküldtek minket az iskolából, és bár az oktatás digitálisan folytatódott, az a döntés született, hogy az érettségiket nem tartják meg. Ezért is örültem meg nagyon akkor, amikor bejelentették, hogy Magyarországon vizsgázhatnak a menekült diákok

– mondta az Indexnek Molnár Dorina. A 17 éves lány kiemelte: a fővárosi intézményben kedvesen és segítőkészen fogadták, a felkészülés azonban így sem volt könnyű, a ukrán rendszer ugyanis nagyban eltér a magyartól, már csak abban is, hogy ott az általános iskola kilencosztályos, középiskolába pedig csak két évig járnak a diákok.

Hirdetés

Emellett természetesen más különbségek is vannak: Dorinának Ukrajnában például nem kellett volna matekból és történelemből is érettségiznie, ott ugyanis választani lehet a két tárgy közül, és Dorina az előbbi mellett döntött korábban.

Itt viszont mindkét tárgy kötelező, így nagyon rövid idő alatt kellett felzárkóznom történelemből. Szintén nehézség, hogy eredetileg csak középszintű vizsgákat tettem volna, de ahhoz, hogy Magyarországon továbbtanulhassak, valamiből emelteznem kell, és mivel építészmérnök szeretnék lenni, a matekot választottam. Bízom benne, hogy a nehézségek ellenére is sikeres vizsgát teszek

– mondta Dorina, aki egyébként a szüleiért is aggódik, édesanyja és édesapja ugyanis a háború ellenére is Kárpátalján maradt.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/05/01/oktatas-erettsegi-2022-ukrajna-menekultek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Így dobta magát arcon egy terméskővel egy férfi

Így dobta magát arcon egy terméskővel egy férfi

A BRFK XVIII. Kerületi Rendőrkapitánysága lopás miatt folytat eljárást egy 30 éves dunaharaszti férfi ellen, …