2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Márki-Zay Péter olyat adott az ellenzéknek, amire egyedül ő volt képes

Hirdetés

Márki-Zay Péter olyat adott az ellenzéknek, amire egyedül ő volt képes

Még néhány héttel ezelőtt is megmosolyogtatónak tűnt volna a felvetés, hogy a hat ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje egy párton kívüli ember legyen, aki antikorrupciós, a 2010 előtti és utáni politikai kultúrát egységesen elutasító programjával a Fideszből, sőt az elmúlt évtizedek kurzusaiból kiábrándult szavazókat próbálja megszólítani. Pedig így lett, Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom arca lett a közös jelölt, aki az ellenzéki előválasztás második fordulójában a DK jelöltjét, Dobrev Klárát előzte meg.

Hogy tudott az országos politikában még néhány éve is ismeretlen marketinges villamosmérnök ilyen szavazóbázist építeni saját pártos erőforrás nélkül, a kölcsönös, időnként személyeskedésbe hajló vádaskodás után össze tudja-e tartani az ellenzéki összefogást, és vajon mit tud kezdeni vele a Fidesz? Kovács János politikai elemzővel, Az elemző szemével blog szerzőjével jártuk körbe ezeket a kérdéseket.

Négy diploma, hét gyermek

A 49 éves, hét gyermeket nevelő, tősgyökeres hódmezővásárhelyi Márki-Zay Péternek marketinges, közgazdász, bölcsész (történész) és villamosmérnöki diplomája is van. Keresztény hite rendkívül fontos számára. Angolul, németül, franciául felső szinten, oroszul alapszinten beszél, tanult spanyolul és finnül is. Piaci vállalatnál dolgozott Magyarországon, majd a 2000-es évek elején Kanadába költözött, onnan pedig az Egyesült Államokba ment dolgozni. 2009-ben tért haza Hódmezővásárhelyre, állítása szerint az akkori hódmezővásárhelyi polgármester, Lázár János hívta őt dolgozni, de a szegedi áramszolgáltatónál, majd a Legrandnál helyezkedett el, illetve marketinget tanított a szegedi egyetemen.

Független jelöltként, az ellenzéki pártok támogatását élvezve nyerte meg a 2018-as időközi polgármester-választást, ami azért szólt óriásit, mert 1990 óta kizárólag fideszes politikusok vezették a várost (Rapcsák András, Lázár János, Almási István). Ugyanabban az évben létrehozta a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, majd 2019-ben szinte lemásolva előző évi eredményét (57 százalék) újra polgármesterré választották.

Hirdetés

2021-ben a Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben indult el az ellenzéki előválasztáson, egyéniben megnyerte a hódmezővásárhelyi körzetet, és sokak meglepetésére a miniszterelnök-jelöltek között Jakab Péter Jobbik-elnököt (és Fekete-Győr Andrást) megelőzve ő futott be harmadik helyre az első fordulóban. A második forduló előtt hosszasan győzködték egymást Karácsony Gergely főpolgármesterrel, hogy ki lépjen vissza a másik javára, végül, bár kisebb volt a valószínűsége, a Párbeszéd társelnöke „rántotta félre a kormányt”, és Márki-Zay Péter lett Dobrev Klára kihívója. Még ezt megelőzően állt be mögé a Momentum, majd később az MSZP elnöksége is így döntött, a Párbeszéd pedig a zöld programját támogatta. A miniszterelnök-jelölti versenyt végül ő, az anti-establishment jelölt nyerte meg, így ő vezeti a hat ellenzéki párt listáját a 2022-es országgyűlési választásokon.

Márki-Zay Péternek megfelelő kezdőlökést adott, hogy elkötelezett volt az előválasztás mellett, és hogy az általa életre hívott Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) jelölőszervezetté vált.

Maga az előválasztás lett a kifutópálya Márki-Zay számára, hisz mérsékelt országos ismertségét az előválasztási folyamattal feljebb tudta tornázni, üzeneteivel pedig sikerült egy számára kedvező narratívát elültetnie az ellenzéki választók fülében. Ennek Kovács János szerint az a lényege, hogy jobboldali önmeghatározású jelöltként ő a leginkább alkalmas az ellenzéki tábor lefedése mellett a kiábrándult fideszesek megszólítására. Kampányszlogenje („nem jobbra, nem balra, csak felfelé”) is egybecseng a jobb- és baloldaliságot figyelmen kívül hagyó, kormányellenes protesztérzülettel, ami az ellenzéki oldalon a legerősebb identitásbeli elem.

Mindenképp Márki-Zay Péter mellett szólt az is, hogy komoly politikai hátrány nélkül vághatott neki az előválasztásnak.

Nem kellett cipelnie a 2010 előtti kormányzás politikai örökségének terhét, és mivel pártpolitikai értelemben outsiderként érkezett, nem zajlottak ellene országos lejáratókampányok.

De mennyire tekinthető ténylegesen párton kívülről érkező politikusnak Márki-Zay Péter, mire ment volna támogató pártok nélkül 2018-ban vagy 2021-ben?

Márki-Zay Péter a 2018. februári hódmezővásárhelyi időközi választással vált országosan ismert szereplővé, ráadásul, ahogy Az elemző szemével blog szerzője fogalmaz, az a siker bizonyos értelemben az ellenzéki összefogás genezisének tekinthető. Már a 2018-as országgyűlési választási kampányban is a pártok felettiséget igyekezett megjeleníteni azzal, hogy taktikai szavazásra buzdított. Ellenzéki polgármesterként aktív, országos politikai szerepet vitt, folyamatos konfrontációt vállalt a Fidesszel, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetőjeként pedig többször is hitet tett az ellenzék megújításának szükségessége mellett.

Márki-Zay Péter a 2018. februári hódmezővásárhelyi időközi választáson

Márki-Zay Péter a 2018. februári hódmezővásárhelyi időközi választáson

Fotó: Ajpek Orsi / Index

Ugyanakkor mindvégig szoros kapcsolatok ápolására törekedett egyes pártpolitikai szereplőkkel, jóval az előválasztás első fordulóját megelőzően a Jobbik és a Momentum vezetését is igyekezett megnyerni támogatóként. Azt hangoztatta, hogy a DK-ban is vannak barátai, és az önkormányzati szférában rengeteg polgármesterrel alakított ki jó viszonyt, akik most mind be is álltak mögé.

A pártok részvétele nélkül természetesen nem jöhetett volna létre az előválasztás, országgyűlési választáson is pártok indulhatnak, miniszterelnök-jelöltként pedig Márki-Zay Péter a mögötte álló pártokkal kénytelen együttműködni. Annak a törekvésének is hangot adott, hogy a következő országgyűlésben saját frakciót szeretne, amihez szintén szükséges, hogy újabb párttal bővüljön a hivatalos jelölőszervezetek sora

– magyarázza Kovács János.

Önazonosság

Kovács János meglátása szerint hatalmas előnyt jelentett a hódmezővásárhelyi városvezető számára, hogy nem volt egy felvett szerep foglya, saját magát adhatta, ami azért fontos, mert Márki-Zay Péter teljesen más személyiségjegyeket mutatott, mint amelyeket a választók általában egy kormányfőjelölttől elvárnának.

Épp ezzel ellentétes utat járt be például Jakab Péter, akinek „parizeres”, a kisemberek nyelvén beszélő karaktere az első miniszterelnök-jelöti vitáig tűnt önazonosnak, ott viszont már egészen más stílusra váltott, más karakterjegyeket mutatott.

Márki-Zay Pétert az első fordulóban senki sem várta befutó helyre, így rá nem is igen „tüzeltek”, surranópályán tudott sikeres kampányt folytatni. Az elemző szerint mivel mögötte nem állt pártszervezeti háttér, így egyszerre tudta a „füstös szobákban háttéralkukat kötő pártokkal” szemben pozícionálni magát, valamint kihasználni az összefogás nyújtotta, fokozott médiaérdeklődést, kapcsolati tőkét és kommunikációs csatornákat. Ahogy korábban a polgármesteri kampányában, a közösségi médiában rendkívül aktív volt, és óriási aktivitást váltott ki.

Lépésről lépésre az ellenzéki kínálattal elégedetlen, de kormányváltást akaró szavazók „anti-establishment hősévé” lépett elő

– véli Kovács János.

Ezt nagyban segítette, hogy az előválasztás során a pártpreferenciák és a jelölti preferenciák sok esetben szétváltak, meg tudta nyerni a versenytársai által mozgósított szavazók jelentékeny részét is.

Úgy vált a legnépszerűbb jelöltté, hogy mindvégig ellene szólt a többiekénél […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/10/18/marki-zay-peter-elovalasztas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lassú a haladás a főváros felé vezető utakon

Lassú a haladás a főváros felé vezető utakon

A főváros felé vezető főbb útvonalakon már több helyen is élénk a forgalom. Telítettek a …