2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Maradnak a menzákon az anafilaxiás sokkot leggyakrabban kiváltó alapanyagok

Hirdetés

Maradnak a menzákon az anafilaxiás sokkot leggyakrabban kiváltó alapanyagok

Az allergiás gyermekek számára földimogyoró-, diófélék- és szezámmag-mentes élelmiszereket biztosít a közétkeztetés, az egészséges gyermekek esetében azonban ezek az alapanyagok számos hasznos, a gyermekek fejlődését szolgáló tápanyagot tartalmaznak, így kivonásuk nem indokolt

– így reagált a Belügyminisztérium, amikor arról kérdeztük, hogy az allergiás egyesületek kérésére kivonják-e a menzákról a súlyosan allergén, anafilaxiás sokkot okozó alapanyagokat.

Lapunk közvetlenül az iskolakezdés előtt közölt cikket arról, hogy az AllerGéniusz Egyesület és az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület az allergének minimalizálását, az oktatási intézmények életmentő eszközökkel való felszerelését és a pedagógusok felkészítését sürgeti az új tanévben.

Mint ismert, az érdekvédők még januárban egyeztetést kezdeményeztek az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Végül tavasszal már a Belügyminisztérium foglalkozott az üggyel, a tárca a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaságot (MAKIT) kérte fel a protokoll kidolgozására. A protokoll végül az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület közreműködésével született meg, május végén a kész javaslatcsomagot vissza is küldték a tárcának.

Hirdetés

  • A javaslatcsomagban szerepel többek között, hogy a nevelési, oktatási intézményekben allergénminimalizált környezetet kell teremteni, ami azt jelenti, hogy a menzákról eliminálni kell az anafilaxiás sokkot leggyakrabban kiváltó olajos magvakat, mogyoró- és dióféléket.
  • Szintén hangsúlyos eleme a protokollnak, hogy minden óvodában, iskolában tartani kell adrenalin-autoinjektort, ez ugyanis az egyetlen életmentő eszköz, amelyet anafilaxiás sokk esetén be lehet vetni. Fontos kiemelni, hogy azok a gyerekek, akik tudják magukról, hogy anafilaxiások, már eleve maguknál hordják az injekciós tollat. Az intézmények felszerelése a váratlan, be nem azonosított esetekre kínál megoldást.
  • Emellett a dokumentum a higiéniai szabályok betartására és a pedagógusok felkészítésére is kitér. Utóbbi többféleképpen is lehetséges. Amellett, hogy van ingyenesen elérhető online képzés, az AllerGéniusz Egyesület gyakorlati oktatást is vállal országszerte több helyen.

A Belügyminisztérium megkeresésünkre ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy már eddig is jogszabály írta elő, hogy „a szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő diétás étrendet kell biztosítani”.

„A közétkeztetés tájékoztatási kötelezettségéről egy európai parlamenti és tanácsi rendelet rendelkezik (1169/2011/EU), ami alapján az étlapon kötelező feltüntetni az allergén összetevőket” – hangsúlyozta a tárca.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/09/16/mogyoro-es-diofelek-anafilaxias-sokk-menza-iskolak-bekugyminiszterium/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország elkötelezett haderőfejlesztési programjának folytatása mellett

A bilaterális találkozón – amely az első ilyen volt a két miniszter között – a …