2022. január 28., péntekMa Károly, napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
2022.01.28. Károly, Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Már nyilvános: a kínai és az orosz vakcina miatt is voltak fenntartásai a magyar szakembereknek

Hirdetés

Már nyilvános: a kínai és az orosz vakcina miatt is voltak fenntartásai a magyar szakembereknek

Az iratokat bírósági úton megszerző Transparency International Magyarország feljelentést tett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI) szemben, mivel mint kiderült, a sokáig visszatartott dokumentumokból több lényeges információt is kitakart az állami szerv.

Ezekben a dokumentumokban szerepel többek közt a kínai és orosz gyárlátogatásokon szerzett tapasztalatok összegzése, a laborvizsgálatok eredményei, jegyzőkönyvek, szakvélemények, kockázatértékelések, valamint az állatkísérletekhez kapcsolódó tapasztalatok is. A legfőbb megállapítások a következők:

  • Kínában január közepén jártak a magyar szakemberek a Sinopharm-vakcina gyártási folyamatát ellenőrizni. Az oltóanyag január végén kapta meg az engedélyt. A dokumentum szerint a helyszíni ellenőrzés során tizennégy hiányosságot állapítottak meg, ezek kijavítását március 3-áig írták elő.
  • Szputnyik V esetében az állatkísérletekre mindössze két nappal azelőtt került sor, hogy az orosz oltóanyag megkapta az ideiglenes gyógyszeralkalmazási engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI). Ennek ellenére a vizsgálati jelentés szerint a Szputnyik jól vizsgázott, a kísérlet biztonságos volt.
  • Az oroszországi vakcinagyárat január 20-án látogatták meg a magyar szakemberek, tehát mindössze egy nappal az ideiglenes engedély megadása előtt. A rövidsége miatt azonban a teljes körű helyes gyártási gyakorlat megállapítására, illetve ellenőrzésére nem volt lehetőség.
  • Szintén nem elhanyagolható tény, hogy a magyar küldöttség január 21-én, az ideiglenes engedély kiadásának napján jutott be a Roszdravnadzor orosz egészségfelügyeleti intézetbe, ahol a legyártott vakcinákat a forgalomba helyezés előtt az orosz hatóságok átvizsgálják. Az erről a látogatásról készült dokumentumból is több részt kisatíroztak, azt viszont tudni lehet, hogy az orosz és a magyar vizsgálati módszerek eltérnek egymástól, ami jó néhány biztonsági kérdést felvet.

„A szakértők által felvetett kérdések helytállók, de azok kockázata alatta van a lakosság vakcinációjából eredő várható előnyöknek. A kockázat/előny értékelése pozitív, így az intézet javasolja a Szputynik-V veszélyhelyzeti behozatalának és felhasználásának engedélyezését a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/12/21/keleti-vakcina-dokumentacio-ogyei/

Hirdetés

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kirekesztés, zaklatás, magány – még csak sejtjük, hogy mit tett a gyerekek lelkével a digitális oktatás

Kirekesztés, zaklatás, magány – még csak sejtjük, hogy mit tett a gyerekek lelkével a digitális oktatás

Ahhoz, hogy megértsük, mi történt az iskoláskorú gyerekekkel a járvány alatt, meg kell vizsgálni, hogy …