2021. június 25., péntekMa Vilmos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2021.06.25. Vilmos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Már nincs pártpreferencia, megszületett az ellenzéki szavazó

Hirdetés

Már nincs pártpreferencia, megszületett az ellenzéki szavazó

Závecz Tibor szerint valahol 10–15 százalék között van a felnőtt lakosságon belül azok aránya, akik nem szeretnék beoltatni magukat. Ez alapján akár még ambiciózus cél is lehetne, hogy eljussunk a hétmillióig, de a lelassult oltási kampány számai nem ezt mutatják.

A Závecz Research ügyvezetője az „oltásellenes baloldal” kampány mögött azt a szándékot látja, hogy a fideszes tábor önazonosságát erősítsék.

Mráz Ágoston Sámuel a fideszes kampány pozitív hatásaként említette, hogy az ellenzék csak azért is beleállt abba, hogy ők is oltáspártiak. A Nézőpont Intézet vezetője úgy gondolja, hogy a baloldali pártok nagyon komoly hibát követtek el azzal, hogy bizalmatlanságot építettek bizonyos oltóanyagokkal szemben, a Fidesz pedig kihasználta ezt a lehetőséget.

Ugródeszka lehet az előválasztás, de minden szavazatra szüksége lesz az ellenzéknek 2022-ben

Hirdetés

Sikeres a járványkezelés?

Mráz Ágoston Sámuel a siker mércéjének az ország hangulatát tartja. A különböző adatokat a politikai adok-kapok részének nevezte. Utóbbit nagyon kockázatosnak látja, mert el lehet mondani, hogy hányan haltak meg, de akinek a családjában haláleset következett be, nem biztos, hogy örül annak, ha politikai tőkét próbálnak kovácsolni ebből.

Závecz Tibor leszögezte, hogy minden mérőszám fontos:

a halálozási szám is, ne bagatellizáljuk, hiszen egy időben maga a miniszterelnök is ezt tartotta a legfontosabbnak.

A 2022-es esélyek

Závecz Tibor szerint október-november környékén, amikor már lesz közös miniszterelnök-jelöltje és programja az ellenzéknek, lehet az erőviszonyokról beszélni. Az egyéni választókörzetekben harminc-negyven helyen nagyon kicsin múlhat a mandátum sorsa.

Ki lehet jelenteni, ha most vasárnap lennének a választások, akkor nyerne a Fidesz

– kontrázott Mráz Ágoston Sámuel, azzal érvelve, hogy a listás eredmények ugyan nagyon közel vannak egymáshoz, de a 106 egyéni választókerület miatt hangsúlyos, hogy mennyire koncentráltak a szavazótáborok, ha pedig Budapesten erősen ellenzéki a hangulat, abból nem következik, hogy az egyéni mandátumok közül elegendőt meg tudnak szerezni.

Ki nyeri az előválasztást?

Závecz Tibor szerint a nagyvárosokban a demokrácia ünnepe lesz az előválasztás, és sokan el fognak menni, ha adottak a járványügyi feltételek. A kisebb településeken viszont az ellenzéknek meg kell küzdenie azért, hogy kialakuljon ez az érzés a választókban.

Ha jól csinálja az ellenzék, akkor ez egy nagy ugródeszka lehet ahhoz, hogy sikeresen szerepeljen a parlamenti választáson.

Mráz Ágoston Sámuel gyanítja, hogy itt nem nyitott végű verseny zajlik, és le van papírozva, hogy Karácsony Gergely lesz a befutó. A főpolgármestert egyébként alkalmasabbnak látja a peremszavazók megszólítására, mint például Jakab Pétert vagy Dobrev Klárát.

A Kibeszélő legújabb adását a cikk elején lévő lejátszóra kattintva tekintheti meg, ha inkább csak meghallgatná, alább találja a podcastverziót:

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/06/02/kibeszelo-zavecz-tibor-mraz-agoston-samuel-elovalasztas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Civilizációs átalakulást ígér Lázár János

Civilizációs átalakulást ígér Lázár János

Hódmezővásárhelyen a tram-train civilizációs átalakulást hoz: minden itteni család életét meg fogja változtatni ez a …