2023. december 2., szombatMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
2023.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Már Budapest működését veszélyezteti a kormány Karácsony Gergely szerint

Hirdetés

Már Budapest működését veszélyezteti a kormány Karácsony Gergely szerint

Attól szenvedünk Budapesten, az agglomerációban és a központi régióban is, hogy a városok sokszereplős fejlesztése során elvész a stratégia, a folyamatok csak úgy megtörténnek velünk, ahelyett, hogy mi magunk alakíthatnánk azokat – vetette a kormányzat szemére Karácsony Gergely  az Országos Urbanisztikai Konferencián tartott előadásában. A főpolgármester szerint már száz éve zajlik a főváros és a vidék érdekkülönbségét hangsúlyozó hamis diskurzus. 

A közvélekedés szerint Budapest túlságosan fejlett az ország többi településéhez képest, ebből erednek konfliktusai. A sokszor emlegetett mutatószám szerint a fővárosban termelődik meg a magyar GDP 38 százaléka, ezért is érné jelentős kár az országot, ha „kivennék ezt a gazdasági teljesítményt a magyar gazdaságból.” Ha pedig a K+F-et, illetve a többi, tudásintenzív ágazatot is hozzávesszük, akkor ez az arány már közel 80 százalékos lenne.

Budapest 1,6 millió munkahelyének többségét nem budapestiek töltik be. Az a kimutatás azonban nem ad teljes képet a helyzetről, amely szerint Budapest fejlettsége meghaladja az uniós átlagot. „Ez egy hamis látszat.” Ha ugyanis az ingázókat is hozzávennénk a lakosságarányos GDP számításhoz, akkor máris az uniós átlag alá kerülne a főváros. Ha pedig térségi szinten, azaz Pest megyével együtt mérnék, akkor messze az átlag alatt lenne.

Hirdetés

Karácsony Gergely erős kritikai éllel mutatott rá arra, hogy Budapest az egész országnak szolgáltat például munkahelyeket (de nemzetközi turisztikai bevétele adja az ország GDP-jének 5 százalékát is), ám a város működését lehetővé tevő közszolgáltatások a jelen költségvetési keretek között nem finanszírozhatóak.

GDP-arányosan 2019-ben Budapest a bruttó hazai össztermék 0,57 százalékából működött. Ez az arány 2022-re lecsökkent 0,44 százalékra, ami 30 százalékos zsugorodást jelentett Budapest kasszájában.

Ennek okát a főpolgármester annak tulajdonította, hogy ellenzéki városvezetés kapott bizalmat 2019-ben. Tudna-e szolgáltatni a MÁV egy ilyen mértékű finanszírozás csökkenés esetén? – tette fel a költői kérdést.

[…]


A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/10/19/urbanisztikai-konferencia-karacsony-gergely-budapest-kormany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Három év börtönt kapott a honvédségtől eltávolított szexuális ragadozó

Dobó Dénes közleménye szerint a katonai tanács a vádlottat kétrendbeli szexuális kényszerítés bűntettének kísérletében mondta …