2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Már az „éhezés és fázás réme” fenyegeti a közszférában dolgozókat

Hirdetés

Már az „éhezés és fázás réme” fenyegeti a közszférában dolgozókat

Január 31-re, a hétnapos sztrájk zárónapjára szolidaritási akciót hirdettek a tanárokkal közösséget vállaló szakszervezeteknek, civil szervezeteknek, aktivistáknak. Ebből az alkalomból érdekvédők egy csoportja „Állj ki magadért” címmel sajtótájékoztatót szervezett a Belügyminisztérium elé.

Az eseményen elsőként a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke szólalt fel, Boros Péterné elmondta: azért szervezték a sajtótájékoztatót a Belügyminisztérium elé, mert a tanárokkal „összeértek a problémáik”.

Mindez annyit tesz, hogy a közszférában, a rendvédelemben, a szociális és kulturális ágazatban dolgozóknak, valamint az akadémikusoknak és a védőnőknek is veszélyben van a megélhetése, veszélyben vannak a jogaik.

Közös követeléseik az alábbiak:

Hirdetés

  • Az inflációt részben ellentételező bérfejlesztést 2022-re visszamenőlegesen 13. havi juttatás formájában!
  • 25 százalékos bérfejlesztést minden közszolgálatban dolgozó számára 2023. január elsejétől!
  • A diplomás bérminimum bevezetését a közszférában!
  • A sztrájktörvény módosítását, hogy kiállhassunk a jogainkért!

„A közszférában dolgozók 30 százaléka már bedobta a törölközőt. Ki fog holnap dolgozni?” – tette fel a tanártüntetésekről jól ismert szlogent Boros Péterné, hozzátéve, hogy a helyzet kritikus, „már az éhezés, a fázás, az elárverezés és a mélyszegénység réme fenyegeti a közszolgálati dolgozókat”.

PDSZ: Nem szabad feladni!

Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke felidézte, hogy napra pontosan egy évvel ezelőtt volt a figyelmeztető sztrájk, azóta pedig a helyzet csak rosszabb lett.

Mindezek ellenére köszönetet mondott a tiltakozásban részt vevő tanároknak, szakszervezeteknek, és azt üzente nekik: „Tartsatok ki, hiszen a kormány által ismertetett új teljesítményértékelési rendszer és a teljesítményalapú differenciált bérezés csak még rosszabb körülményekhez vezet.”

Komjáthy Anna

Komjáthy Anna

Fotó: Kaszás Tamás / Index

Kiemelte, hogy ma a köznevelésben dolgozókon túl már a szakképzésben oktatók is sztrájkolnak, nagy örömükre pedig jogszerű munkabeszüntetésben tudnak részt venni, a kormány ugyanis lemondott a fellebbezés jogáról.

„Nem szabad feladni” – hangsúlyozta a PDSZ elnöke.

A közszféra minden területén megalázóak a bérek

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke szolidaritását fejezte ki a tanároknak, a diákoknak és a szülőknek.

Hangsúlyozta, hogy a rendvédelmi dolgozók évek óta tűrnek – megalázó összegekért cserébe. Példaként említette, hogy a rendvédelemben a hivatásos állomány illetményalapja mindössze 38 650 forint. Ha egy rendőr éjszakai járőrözésre megy, akkor egy óra éjszakai pótlék bruttó 193 forint, amiből ma már tíz deka kenyeret sem lehet venni.

A sajtótájékoztatón a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének elnöke is felszólalt. Taskovics István kiemelte, hogy a kormánytisztviselőknek a kormány ugyanazt mondja, mint a pedagógus-szakszervezeteknek: 

a követelések jogosak, de nincs pénz az emelésre.

„Mindez az infláció tükrében felháborító. Ki szeretne ott dolgozni, ahol csak a garantált bérminimum a garantált?” – tette fel a kérdést az érdekvédő.

Bárdos Judit

Bárdos Judit

Fotó: Kaszás Tamás / Index

Megvalósult a jóléti állam fordítottja

Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy a szociális gyermekjóléti ágazat problémái nem ma kezdődtek, az alulfinanszírozottság és a szakmai szabályok ellentmondásai jó ideje komoly gondot jelentenek.

Egyre többen hagyják el a pályát

– jelentette ki, majd arról beszélt, hogy míg más országok a koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború hatására megerősítették a szociális rendszert, addig Magyarországon megvalósult a jóléti állam fordítottja: „akkor nem nyújt a kormány segítő kezet, amikor a legnagyobb szükség lenne rá.”

Szebeni Dóra a kulturális terület képviseletében arról beszélt, hogy talán ezt az ágazatot sújtja a leginkább az energiaválság, az intézmények működése ugyanis attól függ, hogy az önkormányzatoknak a számlák kifizetésén túl marad-e […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/01/31/kozszolgalati-dolgozok-oktatas-osszefogas-kormany-beremeles/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Óriási tűz van a gyáli szeméttelepen

A Kőrösi úton kigyulladt hulladék-feldolgozóban mintegy ötszáz négyzetméteren égnek a papírbálák. A lángok már egy …