2020. szeptember 22., keddMa Móric napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2020.09.22. Móric Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Már a startja is kemény a kampánynak, amelynek a Fidesz-kétharmad a tétje

Már a startja is kemény a kampánynak, amelynek a Fidesz-kétharmad a tétje

Bedurrantották a kampányidőszakot a tiszaújvárosi központú Borsod megye 6-os számú választókörzetében, amelynek országgyűlési képviselője a balesetben meghalt Koncz Ferenc volt. Igaz, a közös ellenzéki jelölt, a jobbikos Bíró László hivatalosan el sem indulhatott a Fidesz fellebbezése miatt, az ajánlóíveket sem kapta meg, amire a jelöltséghez szükséges aláírásokat kellene gyűjtenie, de ez nem tartja vissza a támogatók toborzásától. 

Bíró a párt vezetőjével, Jakab Péterrel együtt állt ki Tiszaújvárosban egy maroknyi ember elé, Jakab azt mondta, jogászokkal együtt dolgoznak azon, hogy a “fideszes terror ellenére Bíró László el tudjon indulni ezen a választáson”. 

A tét nagy

Az 1958-ban született Koncz július tizedikén motorbalesetben meghalt, haláláról Orbán Viktor is megemlékezett a Facebookján. közös képük fölé azt írta: Drága Barátom, Isten veled”. A Borsod megyei választókerületben így időközi választást kell tartani, ez lesz október 11-én, ami elég izgalmasnak ígérkezik, már csak a parlamenti helyzet miatt is.

Koncz halálával veszélybe ugyanis került a Fidesz kétharmados parlamenti többsége, amihez a 199 képviselőből 133 szavazata kell. A Fidesz–KDNP-nek most 198 képviselőből 132 van, ez még éppenhogy 66,6 százalék, de ha az ellenzék elviszi a helyet, technikailag tényleg oda a kétharmad.

Így ha a Fidesz veszít októberben, a parlamentben a kormánypártok kompromisszumra kényszerülnének. Mellékszál, hogy nem feltétlenül az ellenzéki pártokkal, hiszen ott van még német nemzetiségi képviselő és a jobbikból kivált Mi Hazánk Mozgalom három független képviselője, akik bár ellenzékinek tartják magukat, a közvélemény jelentős részében az a kép alakult ki, hogy pártjuk a Fidesz szatelitpártja, de legalábbis közös érdekük, hogy létezzenek, működjenek.

Mivel a tét nagy, a kampányban a Fidesz rögtön támadópozíciót vett fel. 

A közlekedési balesetben elhunyt Koncz Ferencre emlékeznek az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. július 13-án.

A közlekedési balesetben elhunyt Koncz Ferencre emlékeznek az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. július 13-án.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Washingtonból Szerencsre 

Egy hónappal Koncz halála után, augusztus nyolcadikán derült ki, hogy a Fidesz-KDNP Koncz lányát, a harmincéves, jogász végzettségű és Washingtonban élő Koncz Zsófiát indítja a megüresedett képviselői helyért. 

Csináltak is neki egy hivatalos Facebook-oldalt, amely pár nap alatt több mint hétezer követőt szedett össze, és ahol úgy mutatkozott be: “Folytassuk együtt a megkezdett munkát!”. Rövid, egyperces videójában pedig arról beszélt, hogy ő Szerencsen született és nőtt fel, ezért erős kötelékei vannak a térséggel. Körülbelül tizenegy éves korától kezdve apjával járta a választókerületet az országgyűlési választások alatt, és Koncz szerint a gyerekkori kampányidőszakok “nagyon jó lehetőséget adtak arra, hogy megismerjem az itt élő embereket, a mindennapjaikat”, és most a “helyes utat” választja azzal, hogy indul a képviselői posztért. 

Ezután elment egy turulszobor avatásra Halmajra, huszadikán ünnepi beszédet mondott Bodrogkeresztúron, később koszorúzást és történelmi visszatekintést tartott Tarcalon, Szikszón és Szerencsen, ott volt egy múzeummegnyitón Ongán. 

Koncz Zsófia neve egyébként az országos politikában akkor vált ismertté, amikor 2015-ben, a Fidelitas alelnökeként Böröcz László elnökkel közösen vezették elő a provokátorfigyelőnek elnevezett ötletet : közzé akarták tenni azok nevét, akik szerintük szándékosan zavarják az állami rendezvényeket. Ez nemcsak az ellenzéknek, de a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak sem tetszett, a jogsértőnek minősített kezdeményezés végül nem valósult meg. Később Koncz Zsófia a washingtoni nagykövetségen dolgozott külpolitikai munkatársként, innen tért vissza Magyarországra a kampányidőszakra. 

Koncz Zsófia és Böröcz László a Provokátorok a március 15-i ünnepségen címmel tartott sajtótájékoztatón az Országgyűlés Irodaházában Budapesten 2015. március 18-án.

Koncz Zsófia és Böröcz László a Provokátorok a március 15-i ünnepségen címmel tartott sajtótájékoztatón az Országgyűlés Irodaházában Budapesten 2015. március 18-án.

Fotó: Marjai János / MTI

A judapestező ellenzéki jelölt

Augusztus tizenegyedikén dőlt el, hogy az időközi országgyűlési választásokon az ellenzéki pártok közös jelöltet indítanak mind a 106 egyéni választókerületben a Fidesz jelöltjével szemben, két nappal pedig az is kiderült, hogy Borsod megye hatodik választókerületében ez a közös jelölt a jobbikos Bíró László lesz. 

Bíró 2008 óta tagja a Jobbiknak, három éve pedig regionális igazgató is, mellette mezőgazdasági vállalkozó. 2018-ban már indult az országgyűlési képviselői posztért a Jobbikkal, de akkor közel tízezer szavazattal lemaradva, a szavazatok harminckét százalékával második lett a negyvenkilenc százalékkal nyerő Koncz Ferenc mögött.

Bíró már a parlamentben is járt, ahol arról beszélt, terveiből miket valósítana meg, ha be a választásokkal bekerül az országgyűlésbe, majd fotózkodott is.

Bíró korábban több vállalhatatlan kijelentést tett kommentekben. Budapestet “judapestnek” nevezte egy olyan poszt alatt, ami arról szólt, hogy Budapesten többen otthagyták a Jobbikot, mert nem értettek egyet a párt irányvonalával. Egy másik kommentben […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/08/26/szerencs_idokozi_orszaggyulesi_valasztas_biro_laszlo_jobbik_koncz_ferenc/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Kokainelosztókra csaptak le a rendőrök

Kokainelosztókra csaptak le a rendőrök

Egy budapesti kokainkereskedőt és a beszállítóját is sikerült elfognia a VII. kerületben a BRFK Felderítő Főosztály …