2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Magyarországon már több a túlsúlyos, mint a normál testsúllyal rendelkező ember

Hirdetés

Magyarországon már több a túlsúlyos, mint a normál testsúllyal rendelkező ember

Bedros J. Róbert obezitológiai tanszékvezető, címzetes egyetemi tanár, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság alapító elnöke, a Dél-budai Centrumkórház-Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatója a Növekedés.hu-nak nyilatkozva elmondta, az itthoni magas rákhalálozásért részben a táplálkozás okolható.

És noha az elhízás fokozott rákkockázattal jár, önmagában önmagában nincs kitüntetett szerepe a magas rákhalálozás és a daganatos betegségek megjelenésében. Az viszont tény, hogy talán nincs is a szervezetnek olyan porcikája, amelyet valamilyen módon ne érintene az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségektől kezdve a 2-es típusú cukorbetegségen át a különböző mozgásszervi– és pszichés problémákig.

Hozzáteszi, hogy hazánkban a túlsúly és az elhízás népbetegség. Felnőttkorban együttes előfordulásuk meghaladja a 60 százalékot, vagyis a normál súllyal rendelkezők vannak kisebbségben. Az elhízás a felnőtt lakosság több mint 20 százalékát érinti, Európában benne vagyunk a legelhízottabb top háromban, világszerte az első tízben.

Bedros J. Róbert szerint az elhízás kialakulásában számos tényező vesz részt, de nincs egyelten „obez gén”, amely elhízáshoz vezetne.

Hirdetés

Az  evolúció során sokáig a kevés táplálékot is jól hasznosítottuk a túlélés érdekében, de a mai,  nyugati típusú civilizációban dúskálunk a táplálékban, és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/03/02/elhizas-tulsuly-europa-magyarok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Váratlan fordulat az időjárásban, visszatérnek a fagyok

SzombatA déli órákig a déli területeken még előfordulhat eső; majd felhőátvonulások lesznek, melyekből elszórtan alakul …