2022. május 18., szerdaMa Erik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.18. Erik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Magyarország első női köztársasági elnöke megkezdte munkáját

Hirdetés

Magyarország első női köztársasági elnöke megkezdte munkáját

Az Országgyűlés március 10-én választotta meg a korábbi családügyi minisztert köztársasági elnöknek, a hatpárti ellenzék jelöltje, Róna Péter 51 szavazatot kapott, míg Novák Katalin 137-et öt érvénytelen voks mellett. Az új államfő megbízatása öt évre szól. 

Novák Katalint tavaly december végén kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök, hogy legyen a Fidesz–KDNP államfőjelöltje, miután Áder János köztársasági elnök mandátuma május 10-én lejár. A felkérés elfogadása után, december 31-én Novák Katalin lemondott családokért felelős tárca nélküli miniszteri pozíciójáról, melyre 2020 őszén nevezték ki, és bejelentette, hogy minden erejével a köztársasági elnöki pozícióra készül. Ezt követően januárban Fidesz-tagságát is felfüggesztette. 

Jelölése után több támadás is érte: többen úgy vélték, új pozíciójában politikai bábu lesz. Ezt az Indexnek adott interjújában is cáfolta. Úgy fogalmazott:

Akik azt mondják, hogy bábu leszek, a nőket becsülik le. Magyarország első női köztársasági elnökének lenni többletfelelősséget jelent – szögezte le, és elmondta, hogy a nemzet egységének kifejezésére törekszik majd, a jogállam lebontásához pedig soha nem fog hozzájárulni.

Hirdetés

Kiemelte: bár a Fidesz politikai közösségéhez tartozik,

A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKNEK A NEMZET EGYSÉGÉT KELL MEGJELENÍTENIE, AMINT EZT AZ ALAPTÖRVÉNY IS VILÁGOSAN MEGFOGALMAZZA. EZÉRT A NEMZET MINDEN KÜLÖNBÖZŐSÉG FELETTI EGYSÉGÉNEK KIFEJEZÉSE LESZ A LEGFONTOSABB DOLGOM.

A következő időszak fontosabb feladatairól szólva akkor azt nyilatkozta: „A világban nem csak az anyagi erőforrásokért, a politikai befolyás növeléséért folyik ádáz küzdelem. Ideológiai hidegháborúra kell berendezkednünk, ahol a szabadság és a szabadosság áll egymással szemben. Van tehát feladat. Nem leszek tétlen államfő a nemzetközi térben sem.”

A nő, az anya, a politikus 

Novák Katalin a rendszerváltás utáni Magyarország első női államfője, aki az eddigi legfiatalabb köztársasági elnök is egyben. 44 évesen lett a legmagasabb magyar közjogi méltóság. Négy idegen (angol, német, francia, spanyol) nyelven beszélő, közgazdász végzettségű politikus, aki kezdetben főként külügyi vonalon építette a karrierjét: bejárta az akkor még csak Külügyminisztérium különböző […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/05/10/novak-katalin-koztarsasagi-elnok-beiktatasa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megint megszökött egy 12 éves kislány, akit már korábban is köröztek

Megint megszökött egy 12 éves kislány, akit már korábban is köröztek

A rendőrség még február közepén számolt be arról, hogy keresik Bartus Dzsenifert. Azt követően a kislány …