2021. március 6., szombatMa Leonóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.03.06. Leonóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ma délelőtt beszédet mond Orbán Viktor

Hirdetés

Ma délelőtt beszédet mond Orbán Viktor

Múlt héten eldőlt, hogy Orbán Viktor a koronavírus-járvány miatt elhalasztja a hagyományossá vált évértékelőt, februárban online formában sem ad számot az előző évről, illetve az idei tervekről. A miniszterelnök a parlament tavaszi ülésszakának hétfői nyitóülésén mond beszédet, amely egyben évértékelőnek is tekinthető.

Első ízben 1999-ben volt évértékelő beszéd, amelyet azóta is hagyományként, minden esztendő elején megtart Orbán Viktor. Szónoklatában áttekinti az előző időszakot, illetve kijelöli a következő időszak kormányzati feladatait.

Az Index összegyűjtötte, miről szóltak az elmúlt 22 év beszédei.

Új módi a politikában 

Az addig szokatlan politikai műfajnak először a Vigadó adott teret. A kormányfő beszédében egyaránt bírálta az előző Horn-kormányt és a gazdasági csomagként 1995-ben, általuk elindított Bokros-csomagot. A Fidesz elnöke 37 pontban foglalta össze a kabinet terveit és a kormányzati teendőket.

Hirdetés

A millennium évében szintén a Vigadóban szólalt fel Orbán Viktor, ahol kitért arra, hogy 1999 a rendszerváltás utolsó éve volt. A kormány gazdasági modellje kapcsán kijelentette, cél az infláció mérséklése, illetve hogy nőjön a munkahelyek száma. Ekkor hangzott el a jól ismert mondat:

három szoba, három gyerek, négy kerék.

A rendszerváltás utáni időszak legsikeresebb évének nevezte a 2001-es évet a kormányfő, hasonlatában a múltról úgy fogalmazott, hogy valamikor még az ország sodródó hajóként bukdácsolt a hullámokon. A kormányfő hangsúlyozta, míg tíz évvel ezelőtt csak minden tizenkettedik fiatal juthatott be egyetemre vagy főiskolára, addig ma már minden harmadik beülhet az iskolapadba.

Orbán Viktor 2001-ben

Orbán Viktor 2001-ben

Fotó: Paul J. Richards / AFP

2002-ben jól érzékelhető volt beszédében is, hogy a tavaszi választások megnyerése a tét. Évértékelőjében nemcsak az előző év eredményeit vette számba, de visszanyúlt a kormányzás négy évének elért sikereire is, megemlítette az új Duna-hidakat, a foglalkoztatottság emelkedését. Úgy fogalmazott:

Magyarország pályára állt.

A jövőre nézve jelentős szociálpolitikai kedvezmények bevezetését ígérte, s mindenkit arra biztatott: „Jöjjenek el szavazni, mert egy vasárnap délelőtt megér négy évet.”

A másik oldalon

A 2002-es országgyűlési választás a baloldal győzelmével zárult, így 2003 februárjában Orbán Viktor már ellenzékiként véleményezte az előző évet, amely a beszédében is végig nyomon követhető volt. Kiemelte, a kormánynak rombolási kényszere van, és az uniós csatlakozás során sem sikerült megfelelő csatlakozási feltételeket kiharcolnia.

A következő két év retorikájában is hasonló elemek vehetőek észre; 2003-at a magyar családok zsugorodásának éveként jellemezte, hozzátéve: a Medgyessy-kormánynak köszönhetően az országban szorongás uralkodik. Ugyanakkor megoldásként a kompromisszumok mentén való együtt haladás is felmerült.

Pártállásra, irányzatra való tekintet nélkül mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy a csatlakozásnak mindenki nyertese lehessen. Ez az a közös talpalatnyi hely, amely elegendő ahhoz, hogy szövetséget kössünk egymással.

A ráfizetés éve, így jellemezte 2004-et Orbán Viktor, amelyet megelőzött négy vidéki város látogatása is. A Körcsarnokban, ahol kivételesen nem a pulpitusról beszélt, a magyar államadósság és a magas gyógyszerárak miatti aggodalmát a nézők között ülve osztotta meg. 

Gyurcsány is értékel

Gyurcsány Ferenc ebben az évben úgy döntött, követi az Orbán Viktor által jól bejáratott évértékelő beszédeket. Első szónoklatában az adórendszer és a felsőoktatás átalakításáról, valamint a következő évtized fejlesztési lehetőségeiről beszélt.

A Fidesz elnöke a következő választási évben, 2006-ban esedékes évértékelőjében emlékeztetett arra, hogy a Fidesz idején épült meg többek között a Nemzeti Színház és a Budapest Sportaréna is, végül a

Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! felkiáltással köszönt el.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/02/15/orban-viktor-evertekelo-koronavirus-parlament/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Karácsony: káoszba fulladt az oltási terv, de mi segítünk

Karácsony: káoszba fulladt az oltási terv, de mi segítünk

Levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek Karácsony Gergely főpolgármester és Soproni Tamás, Terézváros polgármestere és a Budapesti …