2021. június 19., szombatMa Gyárfás napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.06.19. Gyárfás Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Lobenwein Norbert: A magyar tengert magasabb polcra helyezni!

Hirdetés

Lobenwein Norbert: A magyar tengert magasabb polcra helyezni!

Az együttműködést elkezdve beszélgettünk partnereinkkel, Fülöp Zoltánnal és Lobenwein Norberttel, akik többek között a Balaton Sound, a B My Lake, a STRAND és a VOLT Fesztivál alapítói, illetve a Sziget társtulajdonosai is. Szombaton egy külön anyagban számolunk be arról, milyen tartalmakat találhatnak majd az Index Nagyon Balaton-cikkei között.

Pár hete még azt kérdeztük volna, hogy mi lesz az idei nyárral, lesznek-e koncertek, fesztiválok. Ahhoz képest most egészen más a helyzet. Tudnak ilyen gyorsan reagálni?

Lobenwein Norbert: Pár hete még én is egészen mást mondtam volna. Őszintén szólva, bármennyire várta mindenki a nyitást, a lelkem mélyén pesszimista voltam, de legalábbis óvatos. Nem gondoltam volna, hogy miközben a közértben még maszkban beszélgetek a pénztárossal, tízezres koncertek és fesztiválok indulhatnak el. Vagyis nagyon reménykedtem, de fel voltam készülve az ellenkezőjére is. Persze örülök, hogy így lett, és nagy eredménynek tartom, hogy most itt tartunk. Nekünk és az országban sokfelé tevékeny koncert- és fesztiválszervezőknek sokféle forgatókönyv kellett hogy legyen a zsebünkben, készülve arra, hogy akár minden elmarad, mindent lehet, vagy a tavalyi évhez hasonlóan ötszáz fő alatti tömegrendezvényekkel indulhat újra az élet. A MOL Nagyon Balaton idei tervezése is folyamatos monitorozás mellett zajlott, állandóan reagálni próbáltunk az újabb és újabb helyzetekre. Így vannak ezzel azok a balatoni szervező partnereink is, akik idén is több tízezer vendéget vonzanak a Balatonra. Év elején meghirdettük a Balaton100 programunkat, amelynek lényege az, hogy összegyűjtjük a Balatonon zajló száz igazán izgalmas és Covid-biztos programot, ezeket ajánljuk a hazai turistáknak. Nemcsak eseményeket, hanem például tévéműsorokat, videókat, podcasteket, gasztronómiai programokat, piacokat is, amelyek témája a Balaton. Eleinte nehezen állt össze még a fele is, most a bőség zavarával küzdünk.

Hirdetés

Bár a programok terén dömping várható – ahogy mondta  –,  a legnagyobb balatoni esemény, a Balaton Sound így is elmaradt, a STRAND is másképp indul idén, a B my Lake-ről pedig alig tudni valamit.

Fülöp Zoltán: A Balaton Soundot az elsők között kellett lemondanunk. Fontos látni, hogy egy méret felett nagyon nehéz rugalmasnak lenni. A Sound ráadásul több tízezer külföldi vendég részvételével tud csak működni, arra pedig semmi esélyt nem láttunk – ma se látunk , hogy ez a fajta forgalom helyreáll a nyáron. Más a helyzet a STRAND-dal, ahová szinte csak magyarok járnak, és nagyon várta a közönség. Ott a zamárdi önkormányzat döntését kellett tudomásul vennünk, amely szerint idén nem szeretne semmilyen tömegrendezvénynek otthont adni. Közben rengeteg lekötött programunk volt, több ezren pedig a 2020-ban megváltott jegyüket hozták át idénre. Pár napunk volt, hogy olyan megoldást találjunk, amelyik nem azzal jár, hogy kimarad még egy év. Így kötöttünk ki Balatonvilágoson, a Club Aliga területén, ahol egy, a megszokottnál jóval kisebb, de „hosszabb és kedvesebb” – ahogy a szlogenünk mondja – fesztivállal jelentkezünk. Augusztusban két hosszú hétvége szerdától vasárnapig, koncertekkel, színházzal, előadásokkal, művészeti programokkal, vasárnap pedig kifejezetten családi eseményekkel. Nem várjuk el, hogy bárki a színfalak mögé lásson, de egy ilyen átszervezés piszok nagy munka: érinti a jegyeket, amelyeket át kell váltani, a fellépőket, a technikát, a szponzorokat…

A B my Lake még e pillanatban is lóg a levegőben. A műfajában első osztályú neveink vannak, de egyelőre helyszínt keresünk. Ha pár napon belül megtaláljuk, nagy lesz az öröm a közönség körében.

Lobenwein Norbert

Lobenwein Norbert

Fotó: Nánási Pál

Miközben a fesztiválok itthon a turizmus fontos pillérei lettek, nem mindenhol lelkesek attól, ha megjelenik egy fesztivál a városban.

L. N.: Vegyesek, de inkább pozitívak a tapasztalataink. Nem kérdés, hogy komoly forgalmat és reklámértéket jelentenek azok a fesztiválok, amelyek évek, évtizedek óta összenőttek egy-egy város, régió nevével. Ez más-más szinten, de az összes magyar, vidéki fesztiválról elmondható, ahogyan az is, hogy a kezdeti sztereotípiákkal szemben mára bebizonyosodott, hogy a fesztiválokra kifejezetten igényes és fizetőképes közönség jár, akik szállást foglalnak, ételt-italt fogyasztanak. Az már a szervező dolga, hogy a pozitív élmények maradjanak meg a helyiekben, vagyis gondoskodjon arról, hogy rend és tisztaság maradjon utána, szervezetten bonyolítsa le az egészet, a parkolástól a kempingig, a programtól a vendéglátásig. Ebben mi, magyarok elég jók vagyunk. Nem magunkról beszélek, hanem általában a hazai fesztiválok szervezőiről. Engem kifejezetten zavar, amikor láthatóan egy szűk kisebbség otthonról hülyeségeket kommentel, és ezt tekinti hírnek a média. A fesztiválok mára a nyaralás alternatívái lettek nálunk. Nem drogosok és deviáns arcok járnak ezekre, hanem kulturált fiatalok és családok, akik szállást vesznek igénybe, kávéznak, ebédelnek és nem mellesleg feltöltődnek egy évre.

F. Z.: Fontos szempont az önkorlátozás. Balatonvilágos esetében például eleve úgy tervezzük a programokat, hogy a nagyobb zajjal járó zenés helyek éjfél előtt bezárnak. Utána is lesznek programok, érdemes lesz ottmaradni, de elengedhetetlen, hogy együtt tudjunk élni a helyiekkel. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/06/11/lobenwein-norbert-fulop-zoltan-nagyon-balaton/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lázár János konzultációt indít a szívügyéről

Lázár János konzultációt indít a szívügyéről

Internetes konzultáció indul az ősztől közlekedő Hódmezővásárhely-Szeged tram-train (villamosvasút) üzemeltetéséről – tájékoztatta Lázár János, a beruházásért …