2022. augusztus 11., csütörtökMa Zsuzsanna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2022.08.11. Zsuzsanna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Levelet írt Orbán Viktornak a leghíresebb hazai borderline

Hirdetés

Levelet írt Orbán Viktornak a leghíresebb hazai borderline

Éjjel fél 1. Carmen virtuális postaládája pittyen egyet. Megnyitja a levelet, mely csupán egy mondatból áll:

Úgy érzem belehalok, ki tud segíteni?

Carmen rengeteg ilyen és ehhez hasonló levelet kap azóta, hogy felvállalta a betegségét, és megírta az Én a megbélyegzett című könyvet, melynek első kiadása 2016-ban, második kiadása pedig 2022-ben jelent meg. Az olvasmány első lapján a következő sorok olvashatók:

Papa, nagy a baj. Kórházba kell mennem. Tudom, hogy nem mehet így tovább.

Hirdetés

A most 43 éves nő 2015-ben ez a telefonhívás után vonult be önként a pszichiátriára, mert úgy érezte, hogy ha nem teszi, akkor bele fog halni, igaz, akkor még fogalma sem volt arról, hogy pontosan mibe, de azt tudta, hogy nagyon nagy a baj.

„Amikor megkaptam a borderline személyiségzavart, mint diagnózist, beírtam a Google-be, és őszintén rácsodálkoztam, hogy annak, ami én vagyok, van neve. Érdekes volt látni, hogy ami velem történik, ezek szerint a valóság egy szelete” – mondta lapunknak Carmen, aki a mai napig nem érti teljesen, hogy miért pont nála alakult ki ez a személyiségzavar. 

A szakirodalom szerint a borderline személyek gyakran számolnak be családi környezetben elszenvedett traumákról, instabil háttérről, káoszról, kilátástalanságról, bizonytalanságról. Bár ezek a fogalmak Carmen számára sem ismeretlenek, úgy véli, betegségét nem lehet teljes egészében a családdal történtekre rákenni.

„Még a szüleim válása ellenére is fényűző gyerekkorom volt. Egy gyönyörű házban éltünk, saját yachtunk volt az Adrián, és gyakorlatilag bármit megengedhettünk magunknak. 2012-ben a gazdasági válság következményeként azonban mindent elvesztettünk. Tudom, hogy az ember ilyenkor arra gondol, hogy »hiszen ez csak pénz«, de nekem az a biztonságos és stabil anyagi környezet a mindent jelentette. Hirtelen kicsúszott a lábunk alól a talaj, de alólam úgy tényleg, és úgy tűnik, végleg. Egyszóval bekattantam” – mondta az ekkor már két diplomával és három szakmával rendelkező nő, aki arra a kérdésre, hogy a bekattanás pontosan mit takar, elmesélte, hogy a folyamatos és intenzív szorongás mellett néhány élethelyzetekre irreálisan elkezdett ráparázni. Máig az egyik fő mumusa az autópálya, attól retteg ugyanis, hogy ha felmegy rá, és véletlen áthajt egy olyan megyébe, ahova nincs matricája, akkor megbüntetik, és nem tudja, hogy a büntetést ki tudja-e fizetni.

„Ugyancsak rettegek attól, hogy rossz helyen hajtok le, és eltévesztem az irányt. Nekem ott vége lenne a világnak. Egyébként mobilparkolni is három hete tanultam meg, előtte ugyanis azért nem mertem, mert attól féltem, hogy elfelejtem leállítani, és az egekben lesz a telefonszámla” – mesélte Carmen.

Carmen 2022 januárjában létrehozta a Borderline Tehetségekért Alapítványt, a fotón látható rajzot egy borderline személyiségzavarban szenvedő művész, Bagó Anita készítette

Carmen 2022 januárjában létrehozta a Borderline Tehetségekért Alapítványt, a fotón látható rajzot egy borderline személyiségzavarban szenvedő művész, Bagó Anita készítette

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Bár ezek az apró történetek még akár mókásnak is tűnhetnek, – meg hát autópálya és mobilparkolás nélkül egyébként is lehet élni – jól szemléltetik azt a fajta mindenre is rágörcsölést, ami a borderline-ok mindennapjait jellemzi. Carmennél a személyiségzavarral együtt járó szuicid, önkárosító gondolatok sem maradtak el, mint mondja, gondolati síkon számtalanszor, a gyakorlatban pedig több mint tíz alkalommal próbált meg véget vetni az életének, de végül egyszer sem sikerült neki.

„Sokszor éreztem azt, hogy nincs más választásom. Napokig fetrengtem az ágyban, és nem azért mert lusta vagyok, hanem azért, mert nem láttam értelmét, hogy felkeljek. Nem voltak céljaim, se vágyaim. Ha jött a nyár, akkor nem arra gondoltam, hogy milyen szépek lesznek a fák, hanem arra, hogy milyen undorító meleg lesz, és hogy az soha nem fog elmúlni. Soha nem lesz belőlem semmi, és az emberek soha nem fognak megérteni – ezek mind visszatérő gondolatok voltak, utóbbi főként amiatt, mert míg egy mozgássérültről rögtön levágod, hogy valamilyen egészségügyi problémája van, addig az én érzelmi fogyatékom nem látszik” – részletezte Carmen.

A könyv, és a vele elinduló lavina

A borderline személyiségzavarral küzdő nő nem sokkal a diagnózis után döntött úgy, hogy könyvet ír a tapasztalatairól. Egy ismert médiaszakember – akinek a nevét nem árulta el – azt tanácsolta neki, hogy ha valóban azt szeretné, hogy az írása sokakhoz eljusson, és hogy a betegség központi témává váljon Magyarországon, akkor menjen fel a Lánchídra fehérneműben, annak ugyanis tuti lesz hírértéke. Carmen 2016 október 13-án ezt meg is tette, de a várt hatás végül elmaradt, ugyanazon a héten nyitott meg ugyanis Vajna Timi fánkozója, ami némiképp ellopta showt.

A könyv ettől függetlenül sikeres lett, olyannyira, hogy idén egy átdolgozott, bővített kiadása is megjelent, benne egy immár 13 kérdésből álló teszttel. Carmen ebben arra kéri olvasóit, hogy ha a könyvben leírtakkal bármennyire is azonosulni tud, töltse ki a tesztet. Ha az olvasó 8 vagy annál több kérdésre igennel felelt, elképzelhető, hogy borderline szindrómája van. A módszert egyébként több neves intézményben is alkalmazzák, illetve a szerző a könyv kiadása előtt pszichiáter szakemberrel is konzultált.

PAP 7353

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Mint azt már fent említettük, Carmen a könyv első, 2016-os megjelenése óta heti, de inkább napi rendszerességgel kap sorstársi leveleket, de gyakran fordulnak hozzá kétségbeesett családtagok is, az egyik ilyen megkeresésbe mi is bepillantást kaphattunk.

A lányunk öngyilkos akar lenni

„19 éves lányunk borderline tüneteket mutat. Kb 1,5 éve egyhónapos bentlakásos kezelés után, heti pszichológusi kezeléssel javulni látszott, de sajnos egy ideje újra több a rossz időszak. Erős szociális fóbiája miatt több mint fél éve nem jár iskolába, nem jár kezelésre, nem hagyja el a házat egyedül. Szinte havi rendszerességgel követ el önsértést, folyamatosak az öngyilkos gondolatai. Családunk (apa, anya, 21 éves fiútestvér) egyre jobban felőrlődik, nem tudjuk hogyan kezeljük, hogyan tudnánk segíteni, támogatni és hogyan vehetnénk rá, hogy folytassa a kezeléseket, szedje a gyógyszerét. Érdeklődöm első körben nekünk a családnak, tudnának-e iránymutatást adni, van-e lehetőség személyes találkozóra?”

A segélykiáltások mellett olykor pozitív visszacsatolások is érkeznek Carmenhez, egy fiatal lány például azt írta neki, hogy a könyve egyenesen életet mentett. Ebből a levélből is mutatunk egy részletet.

A környezete szerint semmi baja

„Nos, a profilom alapján nem valószínű, hogy egyértelmű, és bárki rájön, de én is ezzel a betegséggel élek együtt. A környezetem egyáltalán nem gondolná, sőt, szerintük nincs semmi bajom. 2019-ben (18 évesen) – miután a kezemben fogtam – indultam el az úton, és kértem segítséget önerőből a Soten. Ahogy olvastam a történeted, nem éreztem magam egyedül. (…) Tervezem a saját könyvem megírását is, amelyben szeretném, ha a BPD (borderline personality disorder) is főszerepet kapna. Köszönjük, hogy vagy”.

A könyv nemcsak mások életét változtatta meg, Carmen is új […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/08/01/borderline-szemelyisegzavar-kneszl-beata-carmen-mentalis-betegseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kigyulladt egy faipari üzem Magyarbánhegyesen

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint teljes terjedelmében ég egy száz négyzetméter alapterületű fa csarnoképület, és mintegy …