2020. október 22., csütörtökMa Előd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.22. Előd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Lesz közös ellenzéki program, de még a pártok sem tudják, kik fogják írni

Lesz közös ellenzéki program, de még a pártok sem tudják, kik fogják írni

Az ellenzéki pártok bejelentették, hogy közös programot szeretnének a 2022-es országgyűlési választásra. A közös pontok már körvonalazódnak, de azt az Index által megkérdezett ellenzéki szereplők is elismerték, hogy van még miről vitázni, illetve az ideológiai kérdések is elválaszthatatlanok egy szakpolitikai programalkotástól.

Október elsején az ellenzéki pártok elnökei megtartották második találkozójukat, amelyen megerősítették, hogy a 2022-es választáson ellenzéki együttműködésére és közös programra van szükség a NER lebontása érdekében – derült ki az ellenzéki pártok (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd) közös közleményéből. A pártok azt is közölték, hogy a közös ellenzéki program összeállítása időigényes feladat, ezért már most elkezdik a munkát, és egy programíró bizottságot állítanak fel az összehangolás érdekében.

„A bizottságban a pártok szakpolitikai stábjai együtt fognak dolgozni, számos külső szakértői vélemény bevonására is törekednek majd, valamint korábbi programalkotó kezdeményezések eredményeire is építenek”

– olvasható az ellenzéki pártok közös közleményében.

Az Index annak próbált utánajárni, hogy kik adhatnak tanácsot a programíráshoz, kik azok a külső szakértők, akiknek a véleményére számítanak az ellenzéki pártok.

Nevek a kalapban, vagy mégsem?

A Momentum kínos helyzetbe került, miután Fekete-Győr András az InfoRádiónak és a Blikknek arról beszélt, hogy pártja 2022-es választási felkészülését segíti Bajnai Gordon volt miniszterelnök, két volt külügyminiszter, Jeszenszky Géza és Balázs Péter, továbbá az egykori jegybankelnök Bod Péter Ákos, illetve Oszkó Péter egykori pénzügyminiszter. „Kényelmetlen helyzetben találtam magam az elmúlt napokban, muszáj megszólalnom”írta Bajnai Gordon a Momentum elnökének nyilatkozatára válaszul a Facebook-oldalán.

A volt miniszterelnök elismerte, hogy szokott egyeztetni Fekete-Győr Andrással, de azt cáfolta, hogy visszatérne a politikába. „Pártpolitikában nem tervezek részt venni, viszont az általam régóta sürgetett ellenzéki összefogás hiteles szereplőit, ha ezt igénylik, mindenkor támogatni fogom” – fogalmazott Bajnai Gordon.

Bajnai Gordon

Bajnai Gordon

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Az egykori pénzügyminiszter, Oszkó Péter szintén a közösségi oldalán reagált, és mint írta, meglepve hallotta, hogy megemlítette őt Fekete-Győr András. „Különösen azért tartom mindezt érzékeny kérdésnek, mert hogy szeretem tudni, a saját nevem mikor, milyen kontextusban hangzik el és mennyire lesz eszköze pártok közötti küzdelmeknek vagy erőfitogtatásoknak. Erről a bejelentésről viszont semmilyen formában nem tudtam, a programalkotó csapatban való részvétellel kapcsolatban pedig ilyen vállalásokat nem tettem” – közölte Oszkó Péter.

Válaszreakciójában Jeszenszky Géza nem csupán elhatárolódott a Momentum elnökének kijelentésétől, de még meg is fedte a pártot a Hírklikknek adott interjújában, mert Fekete-Győr András a romániai helyhatósági választások előtt a magyar jelöltekkel szemben egy román párt támogatására szólította fel a romániai magyar választókat. A Momentum elnöke ezt az Azonnalinak már úgy magyarázta, hogy pártja csak olyan települések esetében támogatja a román USR-PLUS-t, ahol nincs magyar jelölt.

Balázs Péter és Bod Péter Ákos a korábbi kormányok tagjai által életre hívott V21 értelmiségi csoport képviseletében február végén Fekete-Győr Andrással egy közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy korszakváltó kerekasztalhoz hívják az ellenzéki pártokat. A Momentum elnöke akkor azt mondta: a pártpolitikán, a bal- és jobboldali szembenálláson felülemelkedő V21 csoportot hívta segítségül, hogy moderálják, koordinálják az ellenzéki pártok vízióalkotó munkáját. Feladatként azt határozták meg, hogy a közös vízió már 2020-ban elkészüljön, és egy 21. századi minimumot fogadjanak el.

Fekete Győr András

Fekete Győr András

Fotó: Trenka Attila / Index

Alapvetően a pártok nem utasították el a Momentum és a V21 invitálását, de a koronavírus-járvány elterelte a fókuszt a korszakváltó kerekasztalról. Azt viszont az ellenzéki pártok egyeztetéseit ismerő forrásaink megjegyezték, hogy az ilyen kezdeményezéseket nem a sajtónak kell bejelenteni, ezek ugyanis a színfalak mögötti tárgyalásokon dőlnek el.

A sajtón vagy a közösségi oldalon megfogalmazott üzengetések, javaslatok az együttműködéssel kapcsolatban inkább az ellenzéki pártok egymáshoz való pozicionálásáról szólnak.

Lennének, akik segítenének, csak a pártokon múlik

Az Index megkereste Gábor Pétert, a V21 titkárát és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/10/06/lesz_kozos_ellenzeki_program_de_meg_a_partok_sem_tudjak_hogy_kik_fogjak_irni/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Baleset történt Budán, az Egér úton

Baleset történt Budán, az Egér úton

Két személyautó ütközött össze Budapest XI. kerületében, az Egér út és Kőérberki út kereszteződésénél, a …