2024. július 18., csütörtökMa Frigyes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.18. Frigyes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Lemondani vagy nem mondani? Egy kérdés maradt a DK-nál

Hirdetés

Lemondani vagy nem mondani? Egy kérdés maradt a DK-nál

„Teljesen nyilvánvaló, hogy ilyenkor, a vereség beismerését követően jönnek a kérdések. Melyek ezek a kérdések? Miért történt mindaz, ami történt? Miért szenvedtek vereséget? Kik a felelősök? Le fog-e valaki mondani? Legtöbbször ilyenkor az elnök neve merül fel” – így fogalmazott a héten közzétett Facebook-videójában Gyurcsány Ferenc, amikor arról értekezett, hogy valójában mi is lenne a megfelelő következménye a június 9-i választási vereségnek.

Abban, hogy a baloldal eddigi legerősebb pártja – a Tisza Párt színre lépése előtt feltehetően a teljes ellenzék legerősebb pártja – rendkívül súlyos vereséget szenvedett idén júniusban az európai parlamenti (elsősorban erre koncentrálunk, hiszen utóbbiból nem lehet országos érvényű következtetéseket levonni) és részben az önkormányzati választáson is, mindenki egyetért, hiszen a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) vezetői is kiálltak még hétfő hajnalban, és elismerték a tényt. A harmadik koalíciós partner, a Párbeszéd–Zöldek vezetői csak azért nem voltak ott, mert

épp Karácsony Gergelynek szorítottak a főpolgármester-választás kiélezett csatájában.

Hirdetés

Azóta tudjuk: Karácsony megnyerte a szavazást az újraszámlálás után is, bár pont a saját kezdeményezése okán még mindig nincs megnyugtatóan vége a harcnak. Vége van ugyanakkor a DK-nak és az MSZP-nek is, és ilyenkor, ahogyan Gyurcsány Ferenc utal rá, fel kell tenni a megfelelő kérdéseket, és le kell vonni bizonyos tanulságokat. Gyurcsány ígérete szerint ezekről a kérdésekről beszélni fognak majd a következő időszakban, ám szavaiból inkább az volt kiérezhető, hogy esze ágában sincs távozni.

PAP 9493

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Lassú építkezés

A 2011-ben alakult Demokratikus Koalíció első megmérettetése a 2014 áprilisában tartott országgyűlési választások voltak, ahol a párt koalícióban indult a Magyar Szocialista Párttal (MSZP), a Párbeszéd Magyarországgal (PM), a Magyar Liberális Párttal (MLP) és az Együttel. A koalíció közös miniszterelnök-jelöltje Mesterházy Attila volt, és bár sikerült sokkal jobban teljesíteniük, mint négy évvel korábban az MSZP-nek egyedül (szintén Mesterházyval), az 1 millió 290 ezer szavazó így is csak a második helyezésre volt elég, esély sem volt, hogy a Fidesz–KDNP győzelmét veszélyeztessék.

A kudarc után a koalíció szétesett, és alig másfél hónap után már külön-külön indultak a baloldali pártok a május 25-i európai parlamenti választásokon. Ez volt az igazi erőfelmérő a számukra, amelyen a DK nem igazán teljesített fényesen, ám mégis meghatározó erővé vált – legalábbis ellenzéki oldalon. A DK (Molnár Csabával a lista élén) 226 ezer szavazatot kapott, 26 ezerrel kevesebbet, mint a Szanyi Tiborral felálló MSZP, de közel 60 ezerrel többet, mint az utána következő Együtt–PM, így negyedik helyen végzett a párt, és két mandátumot is szerzett az EP-ben.

A 2018-as választásokig „megtartotta szuverenitását” a DK, maximum egyes jelöltek mögé álltak be, de a Gyurcsány Ferenc fémjelezte párt próbált saját lábára állni, minél magabiztosabban. 2018-ban volt az első és eddigi egyetlen országgyűlési választás, amelyen a DK teljesen egyedül indult el. Az eredmény pedig a története leggyengébbje lett, hiszen mindössze 308 ezer szavazatot szereztek, és ezzel éppen csak átlépték a parlamenti bejutáshoz szükséges küszöböt, még a szintén különutas LMP is megelőzte őket. Ezt összességében mégis sikerként könyvelhette el a DK, hiszen három egyéni mandátumot is szereztek, azaz látszott, hogy ha országosan nem is elsöprő a támogatottságuk, azért vannak területek, ahol rendkívül erősek.

Alig egy évvel később ebből az erőből aztán iszonyatosan nagyot merített a DK, amely jól építkezett más pártok gyengüléséből, és meggyőző eredményt, egy betonbiztos második helyet ért el egyedül indulva a 2019-es EP-választásokon. Az 557 ezer elnyert szavazat és a több mint 16 százalékos szavazatarány már igencsak figyelemfelkeltő volt, egyértelművé tette, hogy ellenzéki oldalon a DK megkerülhetetlen. Közben a DK pártelnöke, Gyurcsány kissé hátrébb is húzódott a folyamatos propagandatámadások […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/06/22/demokratikus-koalicio-gyurcsany-ferenc-valasztas-ep-mandatum-kudarc-lemondas-jovo-tisztujitas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dübörög a paksi beruházás, Szijjártó Péter a Roszatom vezetőivel tárgyalt Isztambulban

Dübörög a paksi beruházás, már kilencszáz ember dolgozik a helyszínen, és ez a szám folyamatosan …