2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Lehetetlen feladat előtt áll Novák Katalin?

Hirdetés

Lehetetlen feladat előtt áll Novák Katalin?

Első köztársasági elnöki beszédét május 14-én mondta el Novák Katalin a Kossuth téren tartott ünnepélyes beiktatási ceremóniáján. Az Index november 14-én összefoglaló cikket közölt elmúlt féléves munkájáról. Háttérbeszélgetéseinkre hivatkozva azt írtuk: Novák Katalin nem szeretne belesimulni az eddig, megszokott köztársasági elnöki pozícióba, a saját útját akarja járni, noha az számára is kérdés, hogy pontosan milyen államfőre van szüksége az országnak. Még egy hang lenne a magyar politikában, ajtónyitást ígért a diplomáciában, ebben segíti pártpolitikusként felépített kapcsolatrendszere és az is, hogy több nyelven tárgyalóképes. Az még kérdés, hogy képes-e, akar-e egyes kérdésekben, ügyekben konfliktusokat vállalni a kormánnyal, továbbá hogyan tudja jobboldali értékhűségét összeegyeztetni a nemzeti egység megtestesítésével, és így az ellenzéki közvélemény szemében is változtatni az „aláíró pártállamfő” képén.

A Nézőpont Intézet kutatása szerint nyár vége óta 11 százalékkal, 63 százalékra nőtt Novák Katalin szimpatizánsainak száma, és azóta hat százalékkal kevesebb lett az őt kritikusan szemlélők aránya, illetve a megkérdezettek csupán 24 százaléka vélekedett róla negatívan. A Nézőpont Intézet szerint Novák Katalin népszerűsége három államfői karakterjegye miatt növekszik: diplomáciai aktivitása, nyitott személyisége és politikai autonómiája miatt.

Az Indexnek a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője és az IDEA Intézet kutatási igazgatója elemezte Novák Katalin első államfői fél évét.

Hirdetés

Nem mutatott más irányt

A magyar köztársasági elnöki pozíciót minden államfő kicsit másképp értelmezte – mutatott rá a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője.

Göncz Árpád a napi politika alakítójaként, Mádl Ferenc az alkotmányosság passzív őreként, Sólyom László a hatalom ellensúlyaként, Schmitt Pál a kormányt segítő elemként, Áder János pedig egyfajta szakpolitikusként – zöldtémákban – határozta meg magát. Novák Katalin önmeghatározása eddigi munkássága alapján leginkább diplomatának tekinthető, mivel elsősorban külpolitikai témákban artikulálta magát erősen, ami a korábbi köztársasági elnökök esetében nem volt jellemző

– fejtette ki Rajnai Gergely az Indexnek.

A külpolitika témájában olyan megnyilatkozások is tapasztalhatók, amelyek eltérnek a kormányzat fősodrától: erősebb kiállás Ukrajna mellett és Oroszország ellen. Novák Katalin általában erősebb nyugati orientációt közvetít beszédeivel és hivatalos utazásain keresztül is, mint a kormány legtöbb meghatározó politikusa.

Belpolitikai kérdésekben azonban szinte semmiben nem mutatott más irányt az eddigiek során, mint az Orbán-kormány, és nyílt konfliktust külpolitikai kérdésekben sem vállalt, inkább a Fidesz egyik, a kormány politikájában jelenleg kevésbé képviselt irányzatát képviseli, semmint egy egészen pártfüggetlen vagy esetleg ellenzéki álláspontot

– mondta Rajnai Gergely.

Hozzátette: a magyar politikai rendszerben a köztársasági elnök leginkább szimbolikus ellensúlya lehet a kormánynak. „Ez abból is látszik, hogy a viszonylag sok törvényt megvétózó Áder János kevésbé volt politikai ellensúly a kormánnyal szemben, mint az inkább szimbolikus térben aktív Göncz Árpád” –, de az elemző szerint eddig ezzel a lehetőséggel sem élt Novák Katalin.

Rajnai Gergely úgy véli, hogy láthatóan nem szándéka olyan politikai ellensúlyként feltűnni, mint korábban Göncz Árpád vagy Sólyom László, legalábbis eddig nem. „Ez természetes is, amíg olyan politikai erő van kormányon, amely jelenlegi pozíciójába segítette, kormányváltás kellene ahhoz, hogy igazán kiderüljön, hogyan értelmezi az államfő és a kormány viszonyát” – fogalmazott az elemző.

Ezzel kapcsolatban azt is mondta: az ellenzék ritkán szokta elfogadni azokat a szereplőket, akik a kormányoldalhoz tartoznak, ez már Göncz Árpád idején sem volt másképp, és nem valószínű, hogy Novák Katalinnál megváltozna ez a trend.

Nincs eszköze az ellenzékiek meggyőzésére

Miután pártpolitikai erőviszonyok döntik el, hogy ki a köztársasági elnök, Rajnai Gergely szerint elkerülhetetlen, hogy a mindenkori államfőt ne kedveljék azon pártok szavazói, akik nem támogatták a jelöltségét, függetlenül attól, hogy mit tesz a gyakorlatban. Különösen annak fényében nehéz ezen változtatni, hogy a politika alakításában minimális szerepe van a köztársasági elnöknek, tehát nem is igazán tud olyan érdemi gesztusokat tenni, amelyeket politikai riválisai elfogadnának. Például hiába vétózná meg akár politikai, akár alkotmányossági szempontból a legvitatottabb törvényeket, azok egy újabb parlamenti szavazással mégis változatlan formában elfogadhatók lennének, tehát érdemben nem tudná befolyásolni a törvényhozás irányát.

„Ilyen esetben sem lenne hiteles az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/11/19/novak-katalin-koztarsasagi-elnok-allamfo-elemzes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több mint tíz százalékkal kevesebb gyermek született, mint egy éve

Több mint tíz százalékkal kevesebb gyermek született, mint egy éve

Az előzetes adatok alapján 7361 gyermek született 2022 októberében, és 10 808 fő halt meg. …