2023. december 2., szombatMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
2023.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 399,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Lehet-e drónnal közlekedési bűncselekményt elkövetni?

Hirdetés

Lehet-e drónnal közlekedési bűncselekményt elkövetni?

Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt hazánkban is a drónfelhasználók száma, hiszen az új technológiában számos lehetőség rejlik – az ipari felhasználástól kezdve egészen a hobbicélú alkalmazásig. A drónokkal például eddig nem látott légi felvételek és videók készíthetők.

Az illetékes minisztérium statisztikája szerint 2022 májusáig 2622 üzembentartót és 5940 drónt vettek nyilvántartásba. Azóta a regisztrált drónok száma közelíti a tízezret. De hiába a kötelező regisztráció, a szakemberek szerint a nyilvántartott adatok és a valóság között szakadék tátong. A Groupama Biztosító szakértői például úgy vélik, hogy a százezret is meghaladhatja az ilyen légi járművek száma Magyarországon.

Pilóta nélküli légi járművek

A drónhasználat kezdetektől jogi kérdéseket vetett fel, ezért aztán az Európai Unió 2019-ben átfogó szabályozást fogadott el, amelyet a pilóta nélküli légi járművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2020. évi CLXXIX. törvény ültetett át a magyar jogba.

A szabályozás három műveleti kategóriát különböztet meg:

Hirdetés

  1. Nyílt kategóriában a drón legfeljebb 120 méterre távolodhat el a föld legközelebbi pontjától, továbbá a távpilótának segédeszköz, például távcső nélkül folyamatosan látnia kell a drónt.
  2. Speciális kategóriába tartozik a művelet, ha 25 kilónál súlyosabb a drón, vagy például több kilométer hosszú vezeték-ellenőrzés, autópálya vagy más vonalas létesítmény felmérését végzik, amelynek során nem látható a jármű a teljes művelet alatt. Ebben a kategóriában művelettípustól függően bejelentés vagy engedély beszerzése szükséges.
  3. Engedélyköteles kategóriába tartozik, ha a művelet közben a drón embertömeg fölött repül, például egy fesztiválon, illetve akkor, ha a drónnal veszélyesáru- vagy személyszállítás valósul meg.

A jogszabály szerint minden olyan drónt regisztrálni kell, ami nem minősül játéknak, illetve minden magánszemélynek vagy jogi személynek regisztrálnia kell magát, ha játéktól eltérő eszközt működtet. Játéknak pedig azt a pilóta nélküli légi járművet nevezik, amely megfelel a játékokra vonatkozó előírásoknak, 120 grammnál kisebb tömegű, és adatrögzítővel, például kamerával fel nem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/10/31/dron-pilota-nelkuli-legi-jarmu-kozlekedes-buntetojog-ugyeszseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Három év börtönt kapott a honvédségtől eltávolított szexuális ragadozó

Dobó Dénes közleménye szerint a katonai tanács a vádlottat kétrendbeli szexuális kényszerítés bűntettének kísérletében mondta …