2021. december 5., vasárnapMa Vilma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.05. Vilma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Legkésőbb 2030 körül elérjük a másfél fokos felmelegedést

Hirdetés

Legkésőbb 2030 körül elérjük a másfél fokos felmelegedést

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tizenkilenc vezető gazdaságot és az Európai Uniót tömörítő csoport (G20) vezetői megállapodtak abban, hogy az ipari forradalom előttihez képest két Celsius-fok alatt tartják a globális felmelegedést, és erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy 1,5 Celsius-fokra korlátozzák a folyamatot.

Hány foknál tartunk most?

Attól függ, hogyan mérjük, de 1,1-1,2 Celsius-fok környékén állunk jelenleg. 2030 körül több év átlagában biztos, hogy elérjük a másfél fokos felmelegedést, de a következő öt évben is lehet már olyan év, ami eléri ezt az értéket egy évre nézve. Jó hír viszont, hogy úgy tűnik, a másfél fokos küszöbön meg lehet állítani a melegedést és stabilizálni az éghajlatváltozást, vagy kisebb (0,1 °C-os) túllépés esetén talán még vissza is lehet hozni a másfél fokos értékre a melegedést

– mondta az Index kérdésére Ürge-Vorsatz Diána klímakutató.

A Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC) alapító tagja hangsúlyozta, hogy nincs egyetlen mágikus megoldás a folyamat lassítására, de a legfontosabbnak a fosszilis tüzelőanyagokról való mielőbbi leszokásunkat nevezte. Az viszont nem fog működni, ha 2050-re kitűzzük a klímasemlegességi célt, hogy 2049-ig nem teszünk semmit.

Hirdetés

Úgy kell ezt elképzelni, mintha lenne egy maradék költségvetésünk, amiben meg van határozva, még hány gigatonna szén-dioxid-kibocsátás fér bele ahhoz, hogy másfél fok alatt tartsuk a felmelegedést hosszú távon. Ezzel a költségvetéssel kell gazdálkodnunk úgy, hogy 2050-re az éves kibocsátás nulla legyen. A dátum későbbi is lehet, de akkor most ambiciózusabb csökkentésre van szükség, hogy beleférjünk ebbe a költségvetésbe

– fejtette ki Ürge-Vorsatz Diána.

Több kell a megújulóknál

A klímakutató kérdésünkre világossá tette, hogy a megújuló energiaforrások használatánál többre van szükség, az csak technológiaváltás, de a klímavédelem többet jelent annál, hogy bezárunk egy szénerőművet, és telepítünk helyette napelemeket.

Változtatni kell a mezőgazdasági gyakorlatainkon, mert most a talajban évszázadok alatt felgyülemlett szenet visszajuttatjuk a légkörbe, a műtrágyázás dinitrogén-oxid-, a kérődző állatok tenyésztése pedig metánkibocsátással jár, amelyek jobban hozzájárulnak a melegedéshez, mint a szén-dioxid. Többek között meg kell állítani az erdőirtást és energiahatékony szempontoknak megfelelően át kell alakítani az épületeket – sorolja a kutató. Ez a társadalom és a gazdaság minden részét érintő modellváltás.

Ráadásul nem elég azon gondolkodni, hogy fosszilis helyett miből tudjuk a következő kilowattórát kiváltani, az energiafelhasználás csökkentésén is dolgozni kell. Már a meglévő áramfelhasználás megújulókra váltása is nagy kihívás, és akkor még nem is beszéltünk például a közlekedésről, a repülésről, valamint sok ipari folyamat tiszta működésre állításáról.

Az áramtermelő kapacitások átalakítása, növelése viszont nem megy olyan gyorsan, mint amekkora sebességre szükségünk lenne, de van több lehetőségünk. Ilyen például a körforgásos és a megosztásra alapuló (sharing) gazdaság, a digitalizáció, az energiahatékony épületek és a mennyiségi termelés helyett a tudásalapú, a hozzáadott értéket, valamint szolgáltatásokat középpontba helyező társadalom és gazdaság.

Ürge-Vorsatz Diána azzal egészítette ki ezt, hogy az sem működik, ha egy problémát átkonvertálunk egy másikra, például az akkumulátorszennyezés és a ritkaföldfémek bányászata is problémás, ezért van szükség arra, hogy összességében csökkentsük az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/11/09/ebben-a-kuzdelemben-nem-a-hangzatos-politikai-beszedek-a-legfontosabbak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Deutsch Tamás apósát gyilkolták meg Óbudán

Deutsch Tamás apósát gyilkolták meg Óbudán

Szombat este még csak annyit lehetett tudni, hogy egy ismert fideszes politikus apósa volt a …