2022. július 7., csütörtökMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Lassan ott tartunk, hogy a csokorba kötött répának is lesz kormánybiztosa – ülésezett az Országgyűlés

Hirdetés

Lassan ott tartunk, hogy a csokorba kötött répának is lesz kormánybiztosa – ülésezett az Országgyűlés

Ungár Péter kezdte a napirend előtti felszólalások sorát. Az LMP politikusa szerint az 1990 óta tartó folyamat sok előnnyel járt, a tervgazdaság romjain kialakult egy olyan gazdaság, amelyben több szabadsága van az embereknek, de keveset beszéltek a hátrányokról, például a magyar feldolgozóipar megszűnéséről és a nyugati bérelőny következtében látható agyelszívásról.

Mi, zöldek azt gondoljuk, hogy a négy szabadság elve helyett a három felelősség elvét kellene használni.

A három felelősség a fogyasztókért, a természetért és a társadalomért való felelősséget jelenti.

Ungár Péter kitért a globális minimumadó kérdésére is, amely szerinte a kormány kommunikációjával ellentétben nem a magyar szuverenitásról szól, hanem arról, hogy a kormány nem akarja megemelni a multinacionális nagyvállalatok társasági adóját.

Hirdetés

A frakcióvezető úgy látja: nem magyar érdek, hogy a német nagytőke kedvezően adózhasson, ez a Bundestag érdeke.

Fónagy János azzal kezdte válaszát, hogy ő még emlékszik a 25-30 évvel ezelőtti állapotokra, amikor a magyar társadalom a munkanélküliségtől és a létbiztonság elvesztésétől félt, ezért számukra az első pillanatól meghatározó volt, hogy az érintett munkaadókat visszaszerezzék, ezzel lehetett a magyar emberek létbiztonságát helyreállítani, és elérni a munkanélküliség csökkenését. Hozzátette: ebben benne vannak a multik, a nyugati, német vállalatok is, amelyek Magyarországon beruháztak és munkahelyeket létesítettek.

Az államtitkár a globális minimumadóról kifejtette: a baloldal rácsatlakozott a globális minimumadóról szóló nemzetközi kampányra, ebből két dolog következik: megint fontos jogköröket adnának ki a nemzeti kormány kezéből, és állandóan adóemelésen törik a fejüket. Fónagy János szerint a globális minimumadó a vállalkozások hosszú távú, tartós adóemelését jelentené, ezért nem támogatják.

Megint az a gyanúm, hogy a külföldi elvárásokhoz igazítják a politikájukat, kerül, amibe kerül a magyar állampolgároknak.

Nemzeti konszenzus az apákról?

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy június 19-én volt apák napja, ez az ünnep pedig pártokon, politika oldalakon átívelő támogatást élvez, hiszen mindannyian fontosnak tartják, hogy a férfiakat mint apákat el kell elismerni.

A politikus felidézte, hogy az EU elfogadta a munka és a magánélet egyensúlyáról szóló irányelvet, amely szerint az apai pótszabadságot tíz, ikergyermekek esetében tizennégy napra kellene emelni, ez duplája a magyarországi apai pótszabadságnak.

Tordai Bence kifejtette: első látásra a férfiaknak segít, de ugyanannyira segít az édesanyáknak is, hogy ne maradjanak egyedül a szülés után. A Párbeszéd ezért tartotta fontosnak, hogy olyan javaslatot tegyen, amely szerint a duplájára kellene emelni az apaszabadság időtartamát. A jelenlegi szabályozás szerint az apáknak ötnapos, ikrek esetében hétnapos pótszabadság jár.

Tordai Bence 2022. május 10-én

Tordai Bence 2022. május 10-én

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A képviselő kiemelte: a kormány azt hangoztatja, hogy családbarát politikát folytat, ezt most nem is akarja vitatni. Szerinte inkább az a fontos, hogy azt keressék, amiben egyet tudnak érteni. Tordai Bence megjegyezte: a kormány is támogatandó célnak tartja az apák nagyobb társadalmi szerepvállalását, ezért ebben a kérdésben lehet nemzeti konszenzus. A politikus arra is kitért: lát rá esélyt, hogy a kormány eleget fog tenni az uniós jogból eredő kötelezettségének teljesítésére, vagyis emeli az apai pótszabadság időtartamát.

Vitályos Eszter államtitkár válaszában megköszönte, hogy Tordai Bence is fontosnak tartja a családok támogatását, ebben nincs vita közöttük, a magyar jövőt a magyar családok írják. Az államtitkár kiemelte: Magyarország a szülési szabadság tekintetében élen jár az EU-ban, a kormány bővítette az apáknak járó kedvezmények körét is.

Vitályos Eszter hangsúlyozta: a kormány most is eleget fog tenni az uniós jogból eredő kötelezettségének, hogy egyre könnyebb legyen családot alapítani, gyereket nevelni. Majd felsorolta a kormány eddig hozott családbarát intézkedéseit. Az államtitkár szerint a jelenlegi magyar családtámogatási rendszer rendkívül kedvező szabályozáson alapul. Elmondta: háború van, háborús infláció, és örömteli, ha végre a Párbeszéd is a családok megerősítésében látja a megoldást, bárcsak mindig így gondolná.

Nem locsolgathatunk Betadine-t nyílt törésre

Dócs Dávid szerint a rend egy erős állam alapja, vagy legalábbis annak kellene lennie. A Mi Hazánk politikusa úgy látja, a rendvédelemben káosz uralkodik, és egy hajszálra vagyunk a katasztrófától. Az ellenzéki képviselő felsorolta: a rendőrség nem képes kielégíteni a társadalmi igényeket, nem vonzó az életpályamodell, nincs szakmai megbecsülés, és az utánpótlás sem megfelelő.

A rendőreink kevesen vannak, fáradtak és alulfizetettek. Nem locsolgathatunk tovább Betadine-t egy nyílt törésre, ezt a sérülést sínbe kell tenni végre, hogy gyógyulásnak induljon.

Ahogy arról beszámoltunk, a moratórium lejárta után egy híján háromszáz rendőr szerel le. Dócs Dávid kitért arra is, hogy a magyar rendőrök a határra vannak vezényelve, és ott egyre brutálisabb támadások érik őket. A Mi Hazánk többek között azt javasolja, hogy szakmai alapon kezeljék a demotiváltságot, és legyen jelentős béremelés.

Rétvári Bence azzal kezdte válaszát, hogy

az önök pártja mintha arra alapozta volna a saját politikai felemelkedését, hogy folyamatosan a jogszabályokat megszegve direkt provokálta a rendőrséget, direkt jogsértéseket követett el azért, hogy bekerüljön a hírekbe.

Az államtitkár példaként említette a jogellenes tüntetésszervezést vagy a járványügyi szabályok szándékos megszegését.

Rétvári Bence azzal egyetért, hogy rend nélkül nincs szabadság, és a rendőrség megbecsülése nélkül nem képzelhető el egy állam biztonságos működése, de ők úgy gondolják, hogy minden esetben be kell tartani a jogszabályokat, tisztelni a rendőröket.

A kormánypárti politikus a felmondásokról kijelentette, hogy azok aránya nem éri el az egy százalékot, pedig „önök politikailag azt várták, hogy nagymértékű felmondás lesz”. Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy tízszázalékos béremelés és hathavi fegyverpénz is volt, 2010-hez képest pedig kevesebb bűncselekmény, több rendőr van.

Spórolás, megszorításmánia

Komjáthi Imre, az MSZP országgyűlési képviselője arról beszélt: a kormány ne a dolgozókon, ne azokon spóroljon, akik ezt az országot a hátukon viszik. A politikus szerint a politikai kinevezetteken kellene spórolni, és nem tömeges kirúgásokat kezdeményezni a közigazgatásban.

Komjáthi Imre az mondta: „óriási szükség van” az MSZP létbiztonsági csomagjára, mert a kormány saját magán, a saját zsebén nem spórol. Megemlítette, hogy Orbán Viktor fizetését megduplázták. Azt is felsorolta, hogy májustól 57 államtitkárt neveztek ki, az előző ciklusban 104 helyettes államtitkár volt, most 108-ra nőtt a számuk.

Lassan ott tartunk, hogy a csokorba kötött répának és a ferde fogazású léggömbhántolónak is lesz saját kormánybiztosa

– fogalmazott az MSZP-s politikus.

Komjáthi Imre 2022. május 10-én

Komjáthi Imre 2022. május 10-én

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Hozzátette: a kormány ebben valóban előremegy, és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/06/20/orszaggyules-parlament-vita-kormany-ellenzek-fidesz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több vonalon is módosul a vasúti menetrend

Több vonalon is módosul a vasúti menetrend

A közlemény szerint a vasúti híd építése új fázisba érkezik a nyáron, ezért a munkálatokhoz …