2021. május 16., vasárnapMa Botond, Mózes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.16. Botond, Mózes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Különleges biztonsági intézkedések mellett zajlanak az érettségik

Hirdetés

Különleges biztonsági intézkedések mellett zajlanak az érettségik

Hétfőn reggel 9-kor országszerte megkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról. 

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

Hirdetés

Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120–200 szavas terjedelemben.

A szövegértési feladatsor bázisszövege az 1848–1849-es szabadságharc nagy szónokairól szól: Kossuth Lajosról és Jókai Mórról.

A szónoki beszédek kapcsán kellett a középszinten vizsgázóknak megoldaniuk a kétoldalas szöveghez kapcsolódó tizenegy feladatot – írja az Eduline a ma reggel 9-től kezdődött magyarérettségi kapcsán. 

Ismeretes, hogy Jókai Mór regényírói munkássága miatt februárban egy, a kötelező olvasmányokról szóló vita középpontjába került, miután Tóth Krisztina író, költő egy interjúban azt mondta, hogy Az arany ember című regényt a nemi szerepek ábrázolása miatt kivenné a kötelező olvasmányok listájáról, mire Maruzsa Zoltán kijelentette, az írónak helye van a magyar irodalomban, és ez nem lehet vita tárgya.

Először egy 700–1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kell elolvasniuk, és az alapján megoldani a feladatokat. Ilyen például, hogy meg kell keresniük a szövegben található megállapításokat, érveket, álláspontokat, vagy éppen összefüggést kell keresniük a cím és a szöveg, vagy a szöveg grammatikai és stilisztikai jellemzői között. 

A szövegértési feladatok megoldásával maximum 40 pontot szerezhetnek a vizsgázók.12

Galéria: Magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségiFotó: Bodnár Patrícia / Index

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400–800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

Most hogy is van?

Akárcsak a tavalyi Covid-érettséginél, idén is egyedül írásbeli érettségi vizsgálat tartanak, hogy ennyivel is felére csökkentsék a személyes kontaktusok számát. Egy teremben ezúttal […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/05/03/erettsegi-kozepiskolak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szlovák férfitól szerezte be a drogot a magyar díler

Két férfira figyeltek fel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájának (KR NNI) nyomozói pár hónappal ezelőtt. Egyikük …