2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Kritikus időszakot élnek át a termelők

Hirdetés

Kritikus időszakot élnek át a termelők

A tavalyi 600-800 forintos ár helyett ebben az évben mindössze 150-200 forintot kínálnak a felvásárlók a bodza kilogrammjáért, annak ellenére, hogy a nyári aszály miatt az idei termés volumene elmarad az előző évek szintjétől. A termelők helyzetét az energiaválság és a munkaerő ára is nehezíti.

A mostani bodzaszezon végén látványosan megszakadt a bodzaár emelkedésének többéves trendje: tavaly a 2018-as árnak már nyolc-tízszeresét is kifizették a felvásárlók a termelőknek és szüretelőknek. A szakma még a nyár első felében is a tavalyi árszint ismétlődését várta az idei szezonban. De ha nem változik a felvásárlási ár, sok ültetvényen el sem kezdik a szeptember második felében szokásos úgynevezett második szedést.

„Az árak jelenlegi alakulásában jelentős szerepe van annak, hogy idén Ukrajnában (részben gazdasági kényszerűségből is) sokkal több bodzát szedtek, mint a korábbi években, ami jelentősen megnövelte a régiónkban a kínálatot. Plusz a gyümölcsök közül talán a bodza tekintetében a legkevésbé szabályozott a termelő-felvásárló kapcsolat, kevesen kötnek előszerződéseket, ami nagyon kiszámíthatatlanná teszi a piaci mozgásokat” – nyilatkozta Csizmadia György, a Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezetének (BOTÉSZ) […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/09/17/bodza-gyumolcs-mezogazdasag-termelok-ukrajna-novenytermesztes/

Hirdetés

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország elkötelezett haderőfejlesztési programjának folytatása mellett

A bilaterális találkozón – amely az első ilyen volt a két miniszter között – a …