2021. május 8., szombatMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
2021.05.08. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Közeleg az ellenzéki előválasztás, de még sok a kérdés

Hirdetés

Közeleg az ellenzéki előválasztás, de még sok a kérdés

A 2018-as választási kampányban még elképzelhetetlennek tűnt, hogy az ellenzéki pártok szorosan együttműködjenek a kormánypártok ellenében.

Három évvel a Fidesz-KDNP újabb kétharmados győzelme után mostanra hat párt együttműködéséből (Jobbik, DK, MSZP, LMP, Párbeszéd, Momentum) koherens és meghatározó ellenzéki oldal jött létre, amely minden közvélemény-kutatás szerint esélyes ellenfele lehet a kormányoldalnak 2022-ben.

Legalábbis ez a felszín, merthogy az ellenzéki együttműködés számára a következő hónapok jelentik majd az igazi kihívást. Az előválasztás megszervezése és lebonyolítása kulcsfontosságú lépés lesz ahhoz, hogy az összefogás letisztult képet, továbbá hiteles, kormányváltó alternatívát tudjon felmutatni.

Hirdetés

Együttműködés lépésről lépésre

Tavaly augusztusban ültek először össze az ellenzéki pártok vezetői, hogy az együttműködésüknek, és a 2022-es választásra való közös felkészülésnek keretet adjanak. Döntés született arról is, hogy – „meghallva a választói akaratot” – mind a 106 egyéni választókerületben egy jelöltet állítanak a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben.

„A pártelnökök megállapodtak abban, hogy az ország érdekében közös programot alkotnak, és az egyéni képviselőjelöltek kiválasztásánál a tárgyalásos út mellett az előválasztás intézményét is legitim eszköznek tekintik” – közölték akkor az ellenzéki pártok.

Októberben aztán bejelentették: közös programírásba kezdenek, majd ezt követően, novemberben arról is megállapodás született, hogy közös miniszterelnök-jelöltet indítanak. Év végére az is eldőlt, hogy közös listát állítanak.

Idén januárban hat pontban rögzítették a közös kormányzás alapelveit, amely szerint az összefogásban résztvevő pártok önmagával békében élő nemzetet, demokratikus jogállamot, jövőbe tekintő kormányzást, gondoskodó társadalmat, szolidáris, igazságos Magyarországot, és hazafias kormányt, európai Magyarországot szeretnének.

Február végén egy menetrendben is megegyeztek: az előválasztás többhetes folyamata augusztus közepétől indul, a képviselőjelölteknek 400, a miniszterelnök-jelölteknek 20 ezer támogatói ajánlást kell összegyűjteniük az induláshoz, előbbiekre egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyére két fordulóban lehet majd szavazni.

A képviselőjelölteknek azt is előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak majd csatlakozni. Az előválasztás költségeit a szervező hat párt állja, amely a koordinációhoz létrehozza az Országos Előválasztási Bizottságot. Meghatározták azt is, hogy az előválasztáson azok szavazhatnak, akik 2022 áprilisáig betöltik a 18. életévüket.

Április közepén a hatpárti ellenzék közölte: etikai kódexet fogadtak el, ebben többek között rögzítették, hogy a jelöltek a jelölttársaikkal szemben lejáratókampányt nem folytathatnak. Aki megsérti az etikai kódex alapelveit, az szankciókra számíthat.

Nem sokkal később egy részletes menetrend szivárgott ki az előválasztásról, majd ezt az értesülést támasztotta alá a hat párt által indított – egyelőre minimális információt tartalmazó – weboldal is, amely szerint az első fordulóra 2021. szeptember 18–26. között, a második fordulóra október 4–10. között kerül sor.

Online, de hogyan?

Bár a pártok folyamatosan tájékoztatják a nyilvánosságot a meghozott döntésekről, öt hónappal az előválasztás előtt, még mindig több fontos kérdés vár megválaszolásra:

  • Hogy működik majd az ajánlás?
  • Személyesen és/vagy online?
  • Hogyan tudják garantálni az ajánlók adatainak a biztonságát?
  • Hogyan küszöbölhető ki, hogy a kormánypárti szavazók ne hekkeljék meg az ajánlás vagy az előválasztás folyamatát? Egyáltalán különbséget lehet-e tenni szavazó és szavazó között?
  • Az előválasztás online és/vagy személyes aláírással fog-e zajlani?
  • Hogyan kivitelezhető a lebonyolítás adatvédelmi/informatikai biztonsága?

A korábbi sajtónyilatkozatokból, illetve sajtóinformációkból úgy tűnhet, hogy az online előválasztás témáját a Momentum dobta be és erőlteti, és ez konfliktusokat szült az ellenzéki tárgyalóasztalnál.

Megrökönyödést okozott még a többi pártnál is, amikor Fekete-Győr András a Partizánnak adott – számára nem túl szerencsésen sikerült – interjújában azt mondta, ha nincsen online előválasztás, akkor „benne van a pakliban”, hogy a Momentum távol marad az előválasztástól.

A teljes interjúból aztán kiderült, azt is hozzátette: nonszensz, hogy ne legyen online előválasztás, és azt gondolja, hogy lesz is. „Külföldön élők, vidéken élők, azok, akik féltik magukat a vírustól, ők máshogy nem fognak tudni szavazni” – jelentette ki Fekete-Győr András.

Az Index Kibeszélő című műsorában azt mondta, nincs olyan opció, hogy ne legyen online előválasztási lehetősége a polgároknak. Ezért is nem tartja elképzelhetőnek, hogy pártja távol maradjon az előválasztástól.

Nem kell aggódni, megcsináljuk

– szögezte le Fekete-Győr András. Arra is kitért, hogy jelenleg adatvédelmi szakemberekkel, jogászokkal és informatikusokkal vizsgálják meg, hogyan lehet biztonságosan lefolytatni egy online előválasztást.

Noha a Momentum szavazóbázisának a gerincét az a fiatalos generáció adja, amely otthonosan mozog az online térben, a DK és az MSZP pedig jobban tudja személyes ajánlásra mozgósítani a szavazóit (ezt igazolta a 2019-es főpolgármester-jelölti előválasztás), nem csupán stratégiai kérdés az online előválasztás ügye.

Fekete-Győr András a Momentum elnöke felszólal a győri városháza előtti téren 2019. október 12-én

Fekete-Győr András a Momentum elnöke felszólal a győri városháza előtti téren 2019. október 12-én

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/23/az-elovalasztas-lesz-az-ellenzeki-egyuttmukodes-tesztje/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Futárautó ütközött frontálisan Budapesten

Futárautó ütközött frontálisan Budapesten

A KFC gyorsétteremlánc futárautója karambolozott frontálisan a Szentlőrinci úton, a Köves út és az M5-ös …