2022. július 7., csütörtökMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Kövér Lászlóék új alapokra helyeznék az Európai Parlamentet

Hirdetés

Kövér Lászlóék új alapokra helyeznék az Európai Parlamentet

A határozati javaslat célja – amit először a 444.hu vett észre –, hogy a megfogalmazott javaslatok alapján képviselje a kormány az országot az Európa jövőjéről szóló vitákban.

Többek között a javaslatban szerepelnek az alábbi alapvetések:

  • „Európa keresztény gyökerei és kultúrája jelentik az európai integráció alapját, ami erkölcsi iránytűként szolgál a bizonytalanságok korszakában. A Szerződésekben meg kell jelennie ennek az alapvetésnek.”
  • „A Szerződésekben egyértelműen rögzíteni kell az Európai Bizottság politikai és ideológiai semlegességét.”

A sajtóban azonban inkább a következő pont kapta a legnagyobb hangsúlyt:

Az európai demokráciát ki kell vezetni a zsákutcából, ahová az Európai Parlament kormányozta. Az Európai Parlament képviselőit a nemzeti parlamenteknek kell delegálni, így biztosítva a valódi politikai legitimitást.

Hirdetés

Ez a javaslat azonban, amit az Európai Parlament feloszlatásaként és felszámolásaként is értelmeztek a sajtóban, nem először jelenik meg. Tavaly júniusban Orbán Viktor „A magyar függetlenség napja” című konferencián elhangzott beszédében azt mondta, hogy az Európai Parlament zsákutcának bizonyult az európai demokrácia szempontjából, csak a saját ideológiai és intézményi érdekeit képviseli, ezért jelentősen növelni kell a nemzeti parlamentek szerepét.

Javaslata szerint az Európai Parlamentbe a nemzeti törvényhozásoknak kellene képviselőket küldeniük az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének mintájára, valamint a nemzeti parlamenteknek ezen felül jogot kell adni, hogy az Unió jogalkotási folyamatát megállíthassák, ha úgy tapasztalják, hogy az nemzeti hatásköröket sért, vagyis be kell vezetni a piros lapos eljárást. Ez a javaslat a jelenlegitől eltérő alapokra helyezné az Európai Parlamentet, hiszen most a tagállamok állampolgárai az európai parlamenti választásokon közvetlenül választanak képviseletet.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/06/22/kover-laszloek-uj-alapokra-helyeznek-az-europai-parlamentet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Várja a jelentkezőket az önkéntes katonai szolgálatra a Magyar Honvédség

Durgó Tamás elmondta: 18 és 65 év között mindenkit várnak, aki szeretné megszerezni az általános …