A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriuma úttörő szerepet vállal az állatról emberre terjedő járványok előrejelzésében: az ultrahőkezelt tejek vizsgálatával próbálják azonosítani a potenciális veszélyforrásokat.
Az UHT tej mint előrejelző rendszer
A PTE szakemberei elsőként kezdtek bele Európában a Tejmonitor projektbe, amely az ultrahőkezelt (UHT) tejek elemzésén alapul. A módszer lényege, hogy bár az UHT tej már nem tartalmaz fertőző kórokozókat, megőrzi a vírusok genetikai nyomait. Ez a felfedezés különösen aktuális, hiszen az Egyesült Államokban nemrég így azonosították a szarvasmarhák között terjedő madárinfluenza-járványt.
Kemenesi Gábor, a laboratórium igazgatója, egyben virológus szerint a kutatás forradalmi jelentőségű lehet: „A tejfogyasztás biztonságos, de fontos, hogy az emberek tisztában legyenek a különböző feldolgozási módok […]
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
Forrás:
https://index.hu/belfold/2025/02/10/tej-uht-korokozo-virus-betegseg/
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!