2021. augusztus 2., hétfőMa Boglárka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.02. Boglárka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Kívülállóként érkezve, mégis összefogva lenne miniszterelnök Fekete-Győr András

Hirdetés

Kívülállóként érkezve, mégis összefogva lenne miniszterelnök Fekete-Győr András

Fekete-Győr András 1989. április 13-án született Budapesten. Solymáron járt két tannyelvű (német) általános iskolába, a budapesti Toldy Ferenc Gimnáziumban érettségizett. 2015-ben jogászként végzett az ELTE Jogtudományi Karán, közben Erasmus-ösztöndíjjal két szemeszteren át a Heidelbergi Egyetemen tanult.

2013-ban a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodánál gyakornokoskodott néhány hónapon keresztül, 2014-ben a párizsi Nemzetközi Kereskedelmi Kamaránál töltötte szakmai gyakorlatát. 2015-ben Budapesten négy hónapig a General Electricnél dolgozott követelésrendezői pozícióban, majd 2016-ban a berlini Humboldt Egyetemen hallgatott politikatudományt.

Fekete-Győr András és a politika

Elmondása szerint 2014. január 15-én, hét négyzetméteres párizsi szobájában nézett egy Index-videót az MSZP–Együtt–DK–PM–Liberálisok kormányváltó szövetségének sajtótájékoztatójáról. Ezután döntötte el, hogy egy új generációs politikai közösséget hoz létre, amely alternatívát nyújt.

Az is világossá vált számomra, hogy nem szabad betagozódni sehova, létre kell hozni a saját szervezetünket. És újra kell definiálni Magyarországon a politikus fogalmát is, hogy az ne korrupciót, hanem a közösség ügyeiért felelősséget vállaló embert jelentsen

Hirdetés

– nyilatkozta akkor az Indexnek.

2014–2015-ben már szervezték a politikai közösséget, de Fekete-Győr András visszatért külföldre, Brüsszelben az Európai Parlament Jogi Ügyek Bizottságánál szerzett tapasztalatot. Később egy Bundestag-ösztöndíjjal Berlin felé vette az irányt, ahol Hans-Peter Friedrich EU-politikáért felelős CDU/CSU-frakcióvezető-helyettes irodájában volt gyakornok.

2016 nyarán, újra Magyarországon, a Momentum Mozgalom elnökévé választották, 2017-ben pedig berobbantak a közéletbe a Nolimpia-kampánnyal. A 2017 eleji aláírásgyűjtés a 2024. évi nyári olimpiai játékok budapesti megrendezéséről tartandó népszavazásról szólt; az addig ismeretlen mozgalom 266 ezer aláírással elérte, hogy visszavonják a pályázatot, ezért megkapták az „álomgyilkos” jelzőt a kormányoldalról.

A Momentum és politikusai – különösen Fekete-Győr András – óriási médiafigyelmet kaptak, portrék és interjúk készültek. A pártelnök 2018-ban felkerült az amerikai Forbes 30-as listájára, az európai közéletre legnagyobb hatást gyakorló 30 év alatti politikusok kategóriájában.

A lendületet viszont nem sikerült mandátumokra váltani, 2018-ban az 5 százalékos parlamenti küszöb alatt maradva 3,06 százalékot értek el az országgyűlési választásokon. A Momentum elnöksége lemondott, Fekete-Győr András a tisztújítás után azonban maradt az elnöki pozícióban.

2018 őszén megkapta az Egyesült Államok külügyminisztériuma által támogatott International Visitors Leadership program ösztöndíját.

Egy 2017-es interjúban így emlékezett vissza politikai szerepvállalásának kezdetére:

Nekem borzasztó nehéz volt lenyelni 2014-ben, hogy amit elkezdek, annak a vége valószínűleg az lesz, hogy politikussá válok. Máig van bennem dilemma, mert egyfelől a magyar politikusok nagyon alacsonyra helyezték a lécet, nagyon szar minőségű politikát csináltak, másfelől ezzel olyan szinten elinflálták a hitünket a politikában, amit időbe telik feloldani.

Választási sikerek

A 2019-es EP-választás hozta el az igazi áttörést a Momentumnak, minden várakozást felülmúlva, közel 10 százalékos eredménnyel Cseh Katalin és Donáth Anna is bejutott az Európai Parlamentbe.

A 2019-es önkormányzati voksoláson az ellenzéki koordináció résztvevőjeként több polgármesteri széket is megnyertek, például Balogh Csaba Göd, Déri Tibor Budapest IV. kerület, Nyirati Klára Baja, Soproni Tamás Budapest VI. kerület vezetője lett.

Megbékéltek Gyurcsány Ferenccel

A Momentum az indulásakor nemcsak a Fidesz-kormányt, hanem az elmúlt harminc évet akarta leváltani. A 2017. márciusi interjúban Fekete-Győr András még úgy vélekedett Gyurcsány Ferencről, hogy

nem mindenkivel szemben vagyunk arrogánsak – ha ez arrogancia –, de nem tudom, hogy Gyurcsány Ferenc mi az istent keres még a politikában. Már igazán eltakarodhatna a közéletből.

Innen mégis […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/06/30/fekete-gyor-andras-portre-momentum-miniszterelnok-jelolt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kovács Zoltán szerint az F1-es sztárok megszólalásai példázzák, hogyan működik a Soros-hálózat

Kovács Zoltán szerint az F1-es sztárok megszólalásai példázzák, hogyan működik a Soros-hálózat

Magyarországon a gyermeknevelés kizárólagos joga a szülőt illeti, ezt garantálják nemzetközi szerződések, uniós dokumentumok és …