2021. június 19., szombatMa Gyárfás napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.06.19. Gyárfás Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Kivirágzott a bódulat pipacsföldje

Hirdetés

Kivirágzott a bódulat pipacsföldje

A látványosságot rengetegen látogatják és fényképezik, élvezik az alkalmi csodát, miközben ifjúsági olvasmányélményeink alapján talán nem biztos, hogy helyesen cselekednek:

Ahogy haladtak, egyre több és több lett a nagy piros pipacs, és egyre kevesebb a másféle virág; csakhamar óriási pipacsföld közepébe kerültek. Mármost köztudomású, hogy ahol nagyon sok pipacs van együtt, a szaguk olyan erős, hogy aki beleheli, elalszik, és ha az alvót nem viszik ki gyorsan a virágok közül, soha többé nem ébred föl. Dorka azonban nem tudta ezt, nem is tudott kikászálódni a pipi-piros virágok közül, mert a pipacsföldnek nem volt se vége, se hossza; szemhéja így egyre jobban elnehezült, és a végén úgy érezte, muszáj leülnie, hogy pihenjen, aludjék.

Az irodalmi emléket felidézve az Index megkeresett egy szakértőt, Megyeri Szabolcs kertészmérnököt, miként fordulhat elő egy ingatlanberuházáshoz előkészített hatalmas területen efféle jelenség, jószerivel egyik napról a másikra.

Kedvező együttállás

Nos, Megyeri Szabolcs tájékoztatása szerint az elmúlt időszak időjárása kedvezően befolyásolta a pipacsvirágzást, hiszen az idei tavasz nem kényeztetett el minket kiemelkedően meleg napokkal, amelyek lerövidítették volna a virágok élettartamát, így most több helyen is megfigyelhetünk nagy tömegben nyíló pipacsmezőket. Mint mondja, a legtöbb, kontinentális éghajlaton honos növényünkről elmondható, hogy magasabb hőmérséklet mellett sokkal rövidebb ideig tart a virágzása, ám ez idén nem így volt.

Hirdetés

A szakértő szerint egyébiránt a pipacs azért tűnik egyeduralkodónak egy ilyen hatalmas táblán, mert a vérvörös virág szára igen magasra törhet, és elérheti akár a 80 centimétert, így a mellette tenyésző alacsonyabb növények kevésbé érvényesülnek, hiába vannak ott, illetve a hatalmas piros virágok jóval feltűnőbbek, mint bármely más vadvirág, így óhatatlanul akkor is felfigyel rájuk az ember, ha nem akar. Ez a látvány azonban hamarosan megváltozik az elvirágzást követően, amikor majd könnyebb lesz észrevenni a megbújó margitvirágot, szarkalábat és a ligeti zsályát is egy ilyen táblán. A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/06/05/kerteszet-megyeri-szabolcs-pipacs-termeszeti-csoda-opium/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lázár János konzultációt indít a szívügyéről

Lázár János konzultációt indít a szívügyéről

Internetes konzultáció indul az ősztől közlekedő Hódmezővásárhely-Szeged tram-train (villamosvasút) üzemeltetéséről – tájékoztatta Lázár János, a beruházásért …