2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Kiszivárogtak a Mathias Corvinus Collegium adatai, Orbán Balázs és Vecsei H. Miklós is reagált

Hirdetés

Kiszivárogtak a Mathias Corvinus Collegium adatai, Orbán Balázs és Vecsei H. Miklós is reagált

A lap cikkében „luxusköltésnek” nevezte a több száz milliós nagyságrendű étel- és szállásköltségeket. Ezzel kapcsolatban példaként hozták fel azt, hogy míg pár évvel ezelőtt az MCC még csak a ceglédfürdői diáktáborba szervezte meg a téli táborát, azzal szemben a 2023-as téli tábort már a szlovákiai Ótátrafüreden szervezték meg, és a négycsillagos Grand Hotel Bellevue-ben szállásolták el a diákokat. A táborban 450 diák vett részt, és bruttó 100 millióba került az elszállásolásuk.

Az oknyomozó portál ezenkívül azt írta, hogy a birtokukba jutott az adatok szerint:

  • Az MCC összesen csaknem 600 millió forintot költött a rendezvényei étel- és italellátására, vagyis cateringjére (véleményük szerint ez kirívóan soknak mondható).
  • Az ellátást szinte mindig a Scruton kávézókat üzemeltető Apriori Cultura Nonprofit Zrt. intézi, amely bruttó 530 millió forintot számlázott ki az MCC-nek az elmúlt két évben. Az Apriori 2021-ig Szalai Zoltán MCC-főigazgató érdekeltsége volt, és jelenleg is Fidesz-közeli tulajdonosai vannak – írták.
  • Külföldi vendég előadók meghívására is szánnak milliós összegeket: az Orbán Viktorral régóta szövetséges Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök fiának, Jair Netanjahunak (aki 2023 elején lépett fel náluk, és többek közt Soros Györgyről is beszélt) például 2,8 millió forintot fizettek két egyórás panelbeszélgetésért.
  • A külföldi ösztöndíjasaik havi 3-5 ezer eurót (átszámítva 1,2-2 millió forintot) kapnak, többen évek óta részt vesznek az ösztöndíjprogramban.
  • Rengeteg külföldi tanulmányutat szerveznek, ezek résztvevői gyakran négycsillagos szállodákban szállnak meg, és nem kérnek önköltséget a diákoktól.
  • Az MCC sok pénzt költ kormányközeli cégeknél is: a kormányzati propagandakampányokat lebonyolító, Balásy Gyula tulajdonában álló cégeknél nettó 1,8 milliárd forintot költöttek nyolc hónap alatt, a 4iG-nél bruttó 200 millió, Matolcsy Ádám Balaton Bútor Kft.-jénél bruttó 58 millió forintot – írták.
  • Megjegyezték azt is, hogy ehhez képest más neves és nagy múltú budapesti szakkollégiumoknak az egész éves költségvetése mozog 40 és 110 millió forint között, így ott nem költenek milliókat cateringre.

Példaként hozták fel még, hogy a 2022-es francia elnökválasztásra az MCC egy eredményváró eseményt szervezett, és ott bruttó négymillió forintot költöttek a cateringre (többek között pezsgő, bor, csiga, májpástétom és croissant is szerepelt akkor az „étlapon”). A 2022-es magyar országgyűlési választás eredményváró estje bruttó 8,2 millió forintba került, az olasz választásé ugyanennyibe. A brazil est 7,8 millió, a dél-koreai 2,4 millió, az izraeli 2,1 millió forintba került az MCC-nek, de a néhány nagyobb rendezvényen több tíz millió forintot költöttek a cateringre. A lapnak két cateringcég képviselői azt mondták, hogy szerintük ezeken az eseményeken túl van árazva a catering, és ennél kevesebből is ki lehetne hozni „előkelő étel- és italellátást”.

Hirdetés

A portál kérdésére válaszolva az MCC megerősítette azt, hogy a rendezvények és utazások térítésmentesek a diákjaik számára, de hozzátették, hogy a résztvevők kiválasztásánál szociális szempontokat is figyelembe vesznek. Hangsúlyozták, hogy a fenntartó alapítvány „a rá bízott vagyonnal a jogszabályi, illetve az alapítvány belső szabályozói előírásainak betartásával felelősségteljesen, átláthatóan és körültekintően gazdálkodik, elszámolással az alapítvány kuratóriuma felé tartozik”.

Orbán Balázs: A költségvetés 0,3 százalékát költjük több száz diák térítésmentes részvételével zajló téli táborra

Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke egy Facebook-posztban reagált a cikkre, amely a Telex felületén is megjelent.

„Kiszivárogtak? Azaz megnézték a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/04/04/matthias-corvinus-collegium-mcc-koltesek-kiszivargas-orban-balazs-vecsei-h-miklos/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Befejezték a Balaton vízeresztését

Befejezte a Balaton vízeresztését a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán a siófoki vízszintszabályozó zsilip zárásával – …