2021. június 14., hétfőMa Vazul napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.14. Vazul Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Kirekesztés, kizsákmányolás, koronavírus: ezekkel néztek szembe a gyerekek 2020-ban

Hirdetés

Kirekesztés, kizsákmányolás, koronavírus: ezekkel néztek szembe a gyerekek 2020-ban

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány idén ötödik alkalommal készített összefoglalót az előző év legfontosabb gyermekjogi eseményeiről. A jelentés áttekintést ad a 18 évnél fiatalabbak hazai helyzetéről, amelyet a jogszabályok, intézkedések, elérhető statisztikai adatok, programok mentén vizsgál, figyelembe véve, hogy mire reagált a média és a társadalom. 2020-ban három visszatérő vagy jelentős téma csúcsosodott ki: a koronavírus hatásai, a kirekesztés, valamint a szexuális visszaélés és kizsákmányolás kérdése.

A jelentés szerint a családok több időt töltöttek együtt, de a járvány rendkívül megszűrte a társas kapcsolatokat, és az így megváltozott közelség és távolság új kihívásokat állított mindenki elé. Mint írják, a segélyvonalak forgalma megduplázódott, nőtt az alkoholfogyasztás és a függőség a gyerekek és a családok körében is. Az elmúlt egy évben emellett láthatóvá váltak az ellátórendszer és a jogi szabályozás hiányosságai, a járvány miatt pedig nem csupán új nehézségekkel, korábban nem létező élethelyzetekkel néztünk szembe, hanem a már meglévő társadalmi problémák és egyenlőtlenségek is felerősödtek.

Kiderült az is, hogy 2020-ban minden hétre jutott egy kifejezetten gyerekeket érintő jogszabályváltozás, ezek több mint hatvan százalékát a koronavírus-járvány következtében hozták.

Hirdetés

 Mutatjuk, melyek voltak a legfőbb változások az egyes területeken.

A koronavírus árnyékában

A járványhelyzet alatt a gyermekotthonban élő gyerekek negyven napig nem hagyhatták el a gyermekotthonok területét, és nem mindenhol tarthatták a kapcsolatot vér szerinti családtagjaikkal. Eközben a lakások iskolákká alakultak, amelyek szeptembertől ráadásul az új Nemzeti alaptanterv szerint tanítottak.

Fontos tudni, hogy az általános iskolákban közel minden ötödik diák nem vagy csak korlátozottan fért hozzá az online oktatáshoz.

A fogyatékossággal élő tanulók nyolc százaléka pedig semmilyen távoktatásban nem részesült, további 15 százalékuk pedig csak hetente egyszer részesült valamilyen fejlesztésben. Szintén nem elhanyagolható, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/06/03/gyermekjogi-jelentes-koronavirus-eroszak-megkulonboztetes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sváby András feladta a harcot az álhírek ellen, a nyomozást is viccnek tartja

Sváby András feladta a harcot az álhírek ellen, a nyomozást is viccnek tartja

Bizonyítékokkal együtt szállította a rendőrségnek a sztorit olyan álhírportálok ellen, amelyek szerint már létezik egy szer, …