2021. március 2., keddMa Albin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.03.02. Albin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Kilencszáz éve működik a premontrei rend

Hirdetés

Kilencszáz éve működik a premontrei rend

Fennállásának 900. évfordulóját ünnepli a premontrei rend. A jubileum alkalmából Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és a rend magyarországi elöljárói mutattak be hálaadó szentmisét szerdán a budapesti Szent István-bazilikában – számolt be az MTI.

Erdő Péter homíliájában arról beszélt: a mai egyházi életben különösen aktuális a rend örökségéből a liturgia tisztelete és szeretete. A premontreiek fontos küldetése az apostoli tevékenység és a rend női ágának szolgálata, vagyis a szegények és rászorulók gondozása, amit példamutatóan végeznek.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a premontrei rend alapításának 900. évfordulója alkalmából tartott szentmisén a Szent István-bazilikában 2021. február 10-én.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a premontrei rend alapításának 900. évfordulója alkalmából tartott szentmisén a Szent István-bazilikában 2021. február 10-én.

Hirdetés

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A lelkipásztori szolgálatot végző kanonokrendek olyan modellt jelenítenek meg, amely alternatívája lehet a plébániai rendszer hagyományos formájának, illetve kiegészítheti azt. A papi közösség a hozzá csatlakozó világiakkal, a kiváló liturgikus és imaélet és az aktív lelkipásztori jelenlét vonzó életforma lehet – mondta a bíboros. Úgy folytatta:

Ha pedig egy ilyen közösség nem az elzárkózó életet választja, hanem lelkipásztori felelősségtudattal megnyílik a környező világ felé, akkor a mai idők jelévé válhat és lényeges részt kaphat az egész egyház küldetésének teljesítésében.

Balogh Péter Piusz gödöllői apát a szentmise végén elmondta: a jubileumi év programjait a koronavírus-járvány miatt a tervezettnél később, de megtartják. Kiemelt program a Magyar Nemzeti Múzeumban várhatóan tavasszal megnyíló rendtörténeti kiállítás és az októberi zenei gála.

A JUBILEUM ALKALMÁBÓL A MAGYAR POSTA IS EMLÉKBÉLYEGET BOCSÁTOTT KI.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében azt mondta, a premontrei rend része Magyarország történelmének, múltjának, jelenének és jövőjének is. Az államtitkár hozzátette: a kormány 2017-ben döntött arról, hogy a jubileum alkalmából támogatja a rend törekvéseit. Így épülnek és újultak, illetve újulnak meg épületek Csornán, Türjén, Szombathelyen, Gödöllőn, Zsámbékon, Keszthelyen és a határon túli Váradhegyfokon is.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/02/10/fennallasanak-900.-evfordulojat-unnepli-a-premontrei-rend/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor nem is a kínai vakcinát kapta meg

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor nem is a kínai vakcinát kapta meg

Gyurcsány Ferenc kételkedik abban, hogy Orbán Viktort valóban a kínai vakcinával oltották be. A politikus erről …