2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Kifarol a jobboldal a miskolci pártház lerombolási terve mögül

Hirdetés

Kifarol a jobboldal a miskolci pártház lerombolási terve mögül

A kormányzati döntések esetenként előzetes egyeztetés nélkül születnek, kommunikációja pedig gyakran akadozó. Erre utal, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal hivatalos oldalán a legfrissebb hír augusztus 11-ei, és arról tudósít, hogy Miskolc belvárosában lebontják a volt szocialista pártházat, a helyén pedig közösségi park létesül. Alakszai Zoltán kormánymegbízott ennek ismertetésekor úgy fogalmazott:

Most, Magyarország kormányának köszönhetően ismét a miskolci polgárok vehetik majd birtokba a területet: kezdeményezésünkre döntés született a felújításra alkalmatlan, rossz műszaki állapotú, évek óta nagyrészt üresen álló ingatlan bontásáról, a helyére pedig közösségi park létrehozásáról. A fejlesztés – amelyhez a forrást szintén a Kormány biztosítja – egyidejűleg szolgálja a miskolciak érdekét és Miskolc egyik műemléki, szakrális központjának helyreállítását, védelmét is.

Csakhogy a nagyívű bejelentést semmilyen társadalmi egyeztetés, közvélemény-kutatás nem előzte meg, így nem is tudhatták, hogy a miskolciak miként viszonyulnak a kilenc emeletes szocreál épülethez. Az egykori MSZMP székházban ugyan szépen faragott Lenin dombormű, és a múlt rendszert idéző ötágú csillag is tündököl, mégsem bizonyult helyesnek az épület lebontási szándékát hangsúlyosan ideológiai megközelítéssel alátámasztani. Különösen úgy nem, hogy a Fidesz-KDNP miskolci szervezete 2019-ben még a hely szellemével nem törődve, épp ebben az épületben tartotta választási eredményváróját.

Alakszai Zoltán az Indexnek azt mondta, augusztus 11-én csak a kormányhatározatban foglaltakat jelentették be, de az ügy hosszabb múltra tekint vissza. Egy éve, amikor kinevezték kormánymegbízottnak, még azt tervezték, hogy az épület a különböző kormányzati szolgáltatások gyűjtőpontjaként fogja majd össze a ma még 16 különböző helyen működő hivatalokat, ügyfélszolgálatokat, kormányablakokat. Erről egyébként Veres Pál polgármesterrel is tárgyalt idén februárban, akinek sem e terv ellen, sem az épületen lévő helyi védettség levétele ellen nem volt kifogása.

Hirdetés

Ugyanakkor azt is megemlítette, hogy bár egy 2018-as tervezői értékbecslés szerint az épület felújítását 3 milliárdból lehetne kihozni, ám az első beérkezett ajánlat már akkor ennek a duplájáról szólt, ma már viszont 10 milliárd alatt szóba sem állna velük kivitelező, arról nem is beszélve, hogy az adottságai számos kompromisszum megkötését követelték volna. Ebből arra következtetett, hogy nem gazdaságos a felújítás, és egy új épület megépítése is felmerült.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/08/31/kifarol-a-jobboldal-a-miskolci-parthaz-lerombolasi-terve-mogul/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Reggel kabát kell, délután jöhet a strandpapucs

Reggel kabát kell, délután jöhet a strandpapucs

Pénteken délnyugaton számíthatunk hosszabb napos időszakokra, máshol több felhő lehet az égen, számottevő csapadék nem …