2024. április 25., csütörtökMa Márk napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
2024.04.25. Márk Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 366,00 Ft | CHF: 401,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Kiderült, mi áll az új ellenzéki összefogás hátterében

Hirdetés

Kiderült, mi áll az új ellenzéki összefogás hátterében

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd – Zöldek elnökségi tagja, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke, EP-képviselője, valamint Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselője március 28-án jelentette be, hogy a három párt stratégiai együttműködésről szóló megállapodást kötött.

Az együttműködés részeként az DK, az MSZP és a Párbeszéd közös európai parlamenti listát, valamint fővárosi önkormányzati listát állít, emellett az ország számos településén és fővárosi kerületében indít közös jelölteket. A megyei listákra nem terjed ki a megállapodás. Az EP-listát Dobrev Klára, a fővárosit Karácsony Gergely vezeti. A szövetség érinti a 2026-os országgyűlési választásokat is, amelyen a közös miniszterelnök-jelölt mellett közös listája és közös programja is lesz a három pártnak.

Miért fogtak össze?

„Ez egy érdemi, átfogó politikai stratégiai szövetség a kormánnyal szembeni fellépésre, a következő parlamenti választásokra készülve” – mondta az együttműködéssel kapcsolatban Molnár Csaba a háttérbeszélgetésen, hozzátéve, a három párt stratégiai szövetségesként szeretne előremenni.

Hirdetés

Az MSZP a 2022-es országgyűlési választásokon látott kudarcos szereplés ellenére gyakorlatilag folyamatosan hangsúlyozza az együttműködés szükségességét, aláírásgyűjtést is indítottak az összefogás érdekében, de a bejelentésig úgy tűnt, hogy a többi ellenzéki párt nyitottságának hiánya miatt a szocialisták is kénytelenek lesznek önállóan indulni az európai parlamenti választásokon.

Molnár Csaba a DK részéről azzal indokolta a szövetség létrejöttét, hogy

mindkét politikai oldalon dezintegráció figyelhető meg. A kormányzati oldalon ezt a kegyelmi botrány tette világossá, a legkedvezőbb mérések szerint is egymillió szavazót veszítettek az előző választások óta. A pedofilügy miatt körülbelül 300 ezren hagyták el a Fideszt a párthoz szorosan nem kötődő szavazók közül. Az ellenzéki oldalon is dezintegráció látható, több új párt jelent meg, és ha a kutatások alapján ezek nem is számíthatnak tömeges választói támogatásra, elképesztő mértékű politikai zaj keltésére alkalmasak a vezetőik ismertségének, beágyazottságának köszönhetően.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/04/02/demokratikus-koalicio-ellenzek-mszp-parbeszed-osszefogas-valasztasok-molnar-csaba-ep-valasztas-onkormanyzati-valasztas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Schmidt Mária: Bibliai vésznek éltük meg a Covidot

A XXI. Század Intézet főigazgatója emlékeztetett: egy váratlan, légzőszerveket megtámadó vírus okozott világjárványt, amelyet addig …