2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Kiderült, hogyan szerepeltek a magyarok a szomszédos parlamentekben

Hirdetés

Kiderült, hogyan szerepeltek a magyarok a szomszédos parlamentekben

Nemzetiségi parlamenti képviselet címmel tanulmánykötet jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában. A hiánypótló könyv a legújabb kutatások alapján azt mutatja be, hogy 1920 után az elcsatolt országrészek magyar ajkú lakosainak milyen szintű képviselete volt az utódállamok parlamentjeiben, illetve ismerteti a nemzetiségek képviseletét a dualizmus kori magyar országgyűlésben.

A tanulmányok szerzői azt taglalják, hogy létezett-e hatékony parlamenti érdekképviselete a két világháború között a szomszédos országok magyar közösségeinek, a kisebbségben lévő magyar nemzetiségi pártok képviselői milyen mozgástérrel rendelkeztek, s azok hogyan működtek a parlamentekben és a pártpolitikákban. Az írásokból kiderül, hogy hogyan változott ez meg 1945 után, amikor a döntések többnyire nem a parlamentekben születtek, s a kisebbségekkel való együttműködést formálisan a lenini nemzetiségi politika elveire építették az utódállamok pártközpontjainak vezetői.

A könyv szerzői: Ábrahám Barna, Antal Róbert István, Bárdi Nándor, Bíró László, Dévavári Zoltán, Fedinec Csilla, Kovács Szabolcs, Ózer Ágnes, Pap József, Popély Árpád, Simon Attila, Szabó Csongor. A tanulmánykötetet Bárdi Nándor és Gyurcsík Iván szerkesztette.

Forrás:
https://www.origo.hu/itthon/20221123-kiderult-hogyan-szerepeltek-amagyarok-a-szomszedos-parlamentekben.html

Hirdetés

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több megyére is kiadták a figyelmeztetést

Több megyére is kiadták a figyelmeztetést

Hétfőn sokfelé indul párás, ködös idővel a nap, és napközben is többfelé maradhat szürke az …