2024. április 13., szombatMa Ida napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.04.13. Ida Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Kiadták a figyelmeztetést, veszélyesen sok a szaharai por a levegőben

Hirdetés

Kiadták a figyelmeztetést, veszélyesen sok a szaharai por a levegőben

„Már csak órák vannak hátra és véget ér a nyárias meleg”– tudatta a meteorológiai szolgálat Facebook-oldalán. Az esti, késő esti órákban éri el hazánk területét az a nyugatról érkező markáns hidegfront, amelynek felhőzete már a déli órákban az Alpok vonulatai felett vesztegelt.

Az óceáni eredetű légtömeg jelentős lehűlést okoz, az erős viharos szél pedig kitisztítja a napok óta magas pollenkoncentrációval terhelt légterünket.

„Az éjféli órákig inkább csak a Dunántúl nyugati, északnyugati felén lehet határozottan érzékelni hatását, majd az éjszaka második felében, kedden délelőtt a középső, majd a keleti tájakon is több helyen lehet számítani esőre, záporra (kis eséllyel beágyazott zivatarra), illetve viharos széllökésekre is”– írják.

Hirdetés

A legtöbb csapadék 20 milliméternyi mennyiségben Nyugat-Dunántúlon a legkevesebb 5 milliméterrel pedig az Alföldön várható. A hétfő délutáni 22-30 fokról, kedden napközben 12-19 fokos maximumhőmérsékletet eredményez, a júniust idéző meleg a met.hu tájékoztatása szerint a hétvégére ismét visszatérhet.

Veszélyes lehet kimenni a levegőre

A délies áramlással érkező meleg levegő jelentős mennyiségű szaharai port hozott a térségbe, ennek következtében országszerte magas az aeroszol részecskék (PM10, szálló por) koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a Facebook-oldalán hétfőn.

Tájékoztatásuk szerint a levegőben található nagyobb, természetes eredetű részecskék is bejutnak a légzőrendszerbe, és az egészséges lakosságcsoportnál is légúti irritációt vagy köhögést okozhatnak. Emellett gyakori tünet a szemirritáció.

A NNGYK javasolja, hogy a különösen veszélyeztetettek – a gyermekek, a várandósok, a krónikus betegségben szenvedők és az idősek –

csak a legszükségesebb esetben menjenek ki a szabadba, és kerüljék a szabadban a  munkavégzést, intenzív sportolást és más fizikai tevékenységet.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/04/01/idojaras-melegrekord-hajnal-husvet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hétvégén egy újabb melegrekord is megdőlhet

Szombaton folytatódik a napos, száraz idő fátyolfelhőkkel, melyek időszakosan szűrhetik a napsütést. Emellett az északkeleti …