2021. október 21., csütörtökMa Orsolya napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2021.10.21. Orsolya Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ki, mikor és hogyan tartja távol az áldozattól a bántalmazót?

Hirdetés

Ki, mikor és hogyan tartja távol az áldozattól a bántalmazót?

Nem meglepő, ha a távoltartás intézményét máig számos tévhit és félreértés övezi, miután a magyar jogrend egy viszonylag új, kevésbé bejáratott műfajáról beszélhetünk. Az első erről szóló törvény 2006-ban látott napvilágot, az úgynevezett ideiglenes megelőző távoltartást pedig 2009 óta alkalmazhatják a szakemberek. Távoltartásból itthon pillanatnyilag alapvetően két, egész pontosan kettő plusz egy műfaj létezik:

  • a büntetőjogi távoltartás,
  • a megelőző távoltartás,
  • illetve az utóbbihoz tartozó, előtte opcionálisan elrendelhető ideiglenes megelőző távoltartás.

Ki, mikor és kitől kérheti az ideiglenes megelőző távoltartást?

A megelőző távoltartást minden esetben bíró rendeli, illetve rendelheti el, a bántalmazott vagy a jogi képviselője kérésére. Nem feltétele, hogy konkrét bűncselekmény, például testi sértés történjen, ahogy az sem, hogy büntetőjogi eljárás folyjon az ügyben.

Ha krízishelyzet alakult ki, az áldozat fél, retteg a partnerétől, az ő kérésére elindulhat a közigazgatási eljárás, amiből az ideiglenes megelőző távoltartás megszületik. Például azzal, hogy kihívja a rendőröket, esetleg ő maga megy be a rendőrségre, hogy bejelentést tegyen.

Hirdetés

Ám a rendőrséget mind telefonon, mind személyesen ugyanúgy értesítheti szomszéd, barát vagy rokon is, aki hallja, tudja, hogy épp mi történik. (Elvileg ilyenkor mindannyian az úgynevezett jelzőrendszer tagjai vagyunk, amelyben jelzést adhatunk, ha a környezetünkben családon belüli erőszakra utaló gyanút érzékelünk.)

Fontos kitétel, hogy a rendőr az ideiglenes megelőző távoltartásról szóló határozatot csak abban az esetben hozhatja meg, ha a felek között fennáll vagy korábban fennállt valamiféle jogviszony, családi kötelék, például szülő-gyerek viszonyról, házasságról vagy bejegyzett élettársi kapcsolatról van szó.

Pontosan mi számít krízishelyzetnek, és az intézkedő rendőr ezt mi alapján ítéli meg?

Oláh-Paulon László szerint ez azért nagyon nehéz kérdés, mert minden eset egyedi. Az biztos, hogy ma már a rendőrök alapképzésének része, hogy tanulnak a családon belüli erőszak természetéről.

Ettől függetlenül nem minden rendőr hozhat ideiglenes megelőző távoltartásról határozatot az ilyen típusú ügyekben. Kizárólag azok, akiket többek között továbbképzések által erre speciálisan felkészítettek, és jogot kaptak. Ők tudják, hogy melyek az erőszak árulkodó jelei az áldozat viselkedésében, akárcsak a lakásban vagy a bántalmazás helyszínén, ahogy azzal is tisztában vannak, hogy a sértetteket hogyan, milyen speciális érzékenységgel kell kihallgatni. (Például nyugodt körülmények között, szigorúan a bántalmazó féltől elkülönített helyiségben.)

A rendőr alezredes hozzáteszi, a rendőrség munkatársai ilyenkor rendkívül alaposan mérlegelik a körülményeket, utólag pedig rendszeresen visszaellenőrzik a meghozott határozatokat, megvizsgálják, hogy az ügyben valóban fennálltak-e az ideiglenes megelőző távoltartás elrendelésének feltételei.

Mi történik azután, hogy a rendőr meghozta az ideiglenes megelőző távoltartási határozatot?

Ilyenkor az intézkedő rendőr ott helyben megmondja az erőszakos, félelmet keltő félnek, hogy haladéktalanul távozzon a lakásból. Ahogy azt is közli vele, hogy egészen addig nem térhet vissza, amíg le nem jár a határozat határideje, vagy azt a bíró meg nem változtatja. A kihirdetéskor a rendőrnek kötelessége tájékoztatni a távoltartottat a lakhelyéhez közeli szálláslehetőségekről.

Hiába papíron ő az ingatlan akár százszázalékos tulajdonosa, a távoltartást ekkor is elrendelhetik a bántalmazóval szemben?

Igen. Hiába övé a ház, a lakás, ahol a párja, a családja lakik, a távoltartás elrendelésének pillanatától korlátozva lesz a joga az ingatlanhoz, vagyis a távoltartott nem mehet be.

Ha vannak közös gyerekek, a távol tartott partner ebben az időszakban őket sem láthatja?

Nem. Ekkor a távol tartott partner a gyerekeivel sem tarthatja a kapcsolat, mert a távoltartási határozat a szülői felügyeleti jogot is korlátozza. Amennyiben elvált szülőkről van szó, hiába vihetné el a gyerekeket, a határozat arra is ki fog térni, hogy erre az időszakra felfüggesztik a láthatási, kapcsolattartási jogát is.

A megelőző ideiglenes távoltartást a rendőr mennyi időre rendelheti el?

72 órára. A jogalkotói szándék szerint ez az idő praktikusan arra szolgál, hogy az áldozat egy kis levegőhöz, laufhoz jusson, kipihenje magát a krízishelyzet után. Továbbá valamelyest megnyugodhasson, és átgondolhassa a történteket, illetve megtervezhesse a következő lépést.

Mi a következő lépés? Mi történik, miután a 72 óra letelt?

Ezzel párhuzamosan ebben a 72 órában a rendőrség eljuttatja a határozatot a területileg illetékes bíróságra, ahol döntenek a továbbiakról. Ha a hétvégén áll elő a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/09/29/tavoltartas-bantalmazas-csaladon-beluli-eroszak-rendor-biro-aldozat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Áder János: Magyarország területének 13 százalékát elsivatagosodás fenyegeti

Áder János: Magyarország területének 13 százalékát elsivatagosodás fenyegeti

Alig található a Földön jó minőségű, könnyen hozzáférhető, tisztítás nélkül fogyasztható víz, mert az emberiség …