2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Kevesen ismerik a Balaton legnagyobb veszélyét, főleg a déli parton okozhat bajt

Hirdetés

Kevesen ismerik a Balaton legnagyobb veszélyét, főleg a déli parton okozhat bajt

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) folyamatos prevenció keretében hívja fel a figyelmet arra, hogy a vízben és a vízparton tartózkodás során milyen veszélyek lehetnek, és megfelelő körültekintéssel hogyan kerülhetők el és előzhetők meg a balesetek. „Az egyéni együttműködés rendkívül fontos, mert ha nem tartják be a szabályokat, a prevencióra fordított összeg felesleges” – hangsúlyozta Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke. 

Tragédiákból nincs hiány: gy fiatal férfi a barátnőjével vízibiciklizett a Balatonon, de miután lecsúszott a csúszdáról, elmerült a mély vízben tavaly Siófokon. De egy nyolcvanéves nő is áldozatává vált a magyar tengernek. Nem telik el szezon vízbefulladás nélkül, pedig megfelelő elővigyázatossággal ezek zöme megelőzhető.

Hiába van nyár, szabadság és kikapcsolódás, a józan paraszti eszünket ne kapcsoljuk ki és ne küldjük szabadságra, mert iszonyatos tragédia lesz a vége

Hirdetés

– fogalmazott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője. A baleseti statisztikák mögött a leginkább az emberi felelőtlenség állhat, a szabályok be nem tartása hozza meg a bajt. Ha negyven- vagy ötvenéves távlatokban nézzük a tragédiák számát a Balatonon, akkor az csökkenő tendenciát mutat – hangsúlyozta a vezető. Az évek során átlagosan tíz alá csökkent a halálesetek száma, azonban van egy-egy év, amikor sokkal szomorúbbak az adatok.

Nem arról van szó, hogy jött egy tornádó és elvitt harminc embert, hanem az emberi felelőtlenségről, ami közrejátszik a balesetekben.

A statisztikákban nem jelennek meg külön ,,a butaság ellen nincs gyógyszer” jellegű balesetek, így a vízimentők arra kérik a helyieket és a Balatonra érkezőket, hogy legyenek elővigyázatosak és együttműködők.

A Balaton sajátosságai

A Balaton medrében, pár száz méterre a parttól húzódik egy árokszerű képződmény, az úgynevezett marásvonal. Ez szintén komoly veszélyforrás lehet, és főleg a déli parton okozhat bajt.

A marásvonalat nem jelzi bója, ezért a strandolónak, sportolónak kell tudatosítaniuk magukban, hogy létezik ez a veszély.

A Balaton ezzel együtt sem egy különösebb kockázatokat rejlő tó, a fürdőzésre kijelölt helyek biztonságosak, a viharjelzők működnek, azokat azonban figyelembe is kell venni – mutatott rá Bagyó Sándor. Kitért arra is, hogy minden eszköz a rendelkezésünkre áll, így felkészültség esetén nem lehet baj. A legfontosabb a megfontoltság, az átgondolt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/06/21/balaton-viz-fulladas-balesetek-elovigyazatossag-mentomelleny/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mentőautó borult fel Budapesten, a Bocskai úton

Mentőautó és személygépkocsi ütközött vasárnap délután Budapest XI. kerületében a Bocskai úton, a mentő a …