2023. december 11., hétfőMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.12.11. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Kétmillió magyar rövidíti önként az életét, pedig van megoldás

Hirdetés

Kétmillió magyar rövidíti önként az életét, pedig van megoldás

„Ma Magyarországon több mint 2 millióan, globálisan pedig hozzávetőleg 1,14 milliárdan dohányoznak. Az érintettek mintegy 25-26 százaléka nem akar változtatni klasszikus dohányzási szokásán, ami Európa jelentős részén a hagyományos cigaretta melletti kitartásnak felel meg. De ez azt is jelenti, hogy átlagosan négyből három ember esetében érdemes a dohányzás egészségügyi ártalomcsökkentésének lehetőségeiről beszélni. Már csak azért is, mert segítség nélkül csak 5 százalék képes leszokni, de komplex leszoktató programmal is – amelynek a gyógyszeres kezelés mellett a pszichoterápia is a része lehet – mindössze 8 százalék” – kezdte az Indexnek dr. Toldy-Schedel Emil, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnöke, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója.

Nyolcmillió haláleset évente

Azzal folytatta, hogy világviszonylatban évente körülbelül 8 millió haláleset hozható a dohányzással összefüggésbe. A kardiológus szakorvos szerint hűen tükrözi a problémahalmaz súlyát és komplexitását, hogy még a diagnosztizált, bekövetkezett betegségek után sem képesek minden esetben leszokni az erős dohányosok.

  • Az érintettek mintegy 48 százaléka igazolt koszorúér-betegség után is tovább dohányzik.
  • Stroke-ot követően 57 százalék,
  • perifériás artériás betegségekben (végtag-amputáció után) az érintettek 72 százaléka gyújt rá újra

– a többség már két napon belül, vagyis lényegében rögtön azután, hogy kikerült az intenzív osztályról.

Dr. Toldy-Schedel Emil

Hirdetés

Dr. Toldy-Schedel Emil

Fotó: fustmentes.hu

Az ártalomcsökkentésről elsősorban azért kell minél többet beszélni Toldy-Schedel szerint, mert

az alkoholfüggő vagy a heroinista esetével ellentétben itt nem a szer öl, hanem az, amivel bevisszük.

Arra érdemes építeni, hogy a dohányzás során függőséget okozó nikotint el tudjuk különíteni a kátránytól, az égésterméktől.

Akikről érdemes példát venni

Nemzetközi kitekintésben rámutatott, hogy a hagyományos cigaretta alternatíváit kereső országok egyik élharcosa Japán, ahol lassan egy évtizede, 2014 óta vannak forgalomban hevített dohánytermékek. Ma már 26 százalék csak ezt szívja a távol-keleti országban, eközben pedig a krónikus obstruktív, úgynevezett COPD-tüdőbetegségek aránya csökken.

Egy másik példát említve elmondta, az Egyesült Államokban kutatások bizonyítják, hogy az alternatív dohánytermékek térnyerése fordított arányban áll a tüdőrákos megbetegedések […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/09/24/dohanyzas-egeszsegugy-artalomcsokkentes-kockazatok-fustmentes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Három év börtönt kapott a honvédségtől eltávolított szexuális ragadozó

Dobó Dénes közleménye szerint a katonai tanács a vádlottat kétrendbeli szexuális kényszerítés bűntettének kísérletében mondta …