2021. január 27., szerdaMa Angelika napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2021.01.27. Angelika Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Kétmillió magyar kaphat Pfizer-oltást

Hirdetés

Kétmillió magyar kaphat Pfizer-oltást

Miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Bizottság is engedélyt adott, a Pfizer és a BioNTech oltóanyaga lett az első feltételes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező Covid–19 elleni oltóanyag az Európai Unióban. 

A jelenlegi előrejelzések alapján arra számít a gyártó, hogy 2020-ban globálisan akár 50 millió, 2021-ben pedig akár 1,3 milliárd adag vakcinát tud előállítani. A világon hétfőig mintegy hárommillióan kaptak valamilyen koronavírus elleni oltást.

Mi az a komirnati?

A Pfizer/BioNTech vakcinája a Comirnaty nevet kapta. A Comirnaty egy úgynevezett mRNS-vakcina. Ez azt jelenti, hogy amíg  hagyományos vakcinák inaktivált vagy elölt vírusokat, vagy vírusrészecskéket tartalmaznak az immunválasz kiváltása érdekében, addig az mRNS-vakcina egy üzenetet kézbesít a szervezet sejtjei számára, amely a tüskefehérje képzésére utasítja a sejteket. Ez a fehérje a koronavírus felszínén helyezkedik el és felelős az emberi sejtekben a fertőzés kialakulásáért. A sejtek tüskefehérje előállítása immunválaszt vált ki a szervezetben, többek között például a Covid–19 tüskefehérjére jellemző antitestek termelődését.

Hirdetés

Az mRNS-vakcina kidolgozása egyébként Karikó Katalin biokémikus nevéhez köthető, aki egyben a BioNTech alelnökeis

Vereckei Péter, a Pfizer Magyarország ügyvezető igazgatója áttörésként értékelte, hogy a fejlesztés bejelentése után alig 280 nappal megérkezhetett Magyarországra a koronavírus elleni oltóanyag.

Egy laboratóriumi munkatárs oltópontok szerint elosztja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Labordiagnosztikai Osztályán 2020. december 27-én

Egy laboratóriumi munkatárs oltópontok szerint elosztja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Labordiagnosztikai Osztályán 2020. december 27-én

Fotó: Balázs Attila / MTI

Elosztás, kiszállítás, szárazjeges ládák

A globális egészségügyi válsághelyzet megoldása érdekében jelenleg a teljes vakcinakészletet a kormányzati szállítási megállapodások alapján osztják szét, amelyek legalább 2021 végéig érvényben lesznek.

Az Európai Bizottság korábbi bejelentése értelmében

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/12/28/ketmillio_magyar_kaphat_pfizer_oltast/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Felfüggeszti tevékenységét Magyarországon a Frontex

Felfüggeszti tevékenységét Magyarországon a Frontex

Az Európai Unió határőrizeti szerve felfüggeszti tevékenységét Magyarországon – ezt a Frontex szóvivője, Chris Borowski meg is …