2023. március 26., vasárnapMa Emánuel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.03.26. Emánuel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Kétezer óbudait vághat le a vezetékes gázról a római-parti gát

Hirdetés

Kétezer óbudait vághat le a vezetékes gázról a római-parti gát

„Annak nincsen alternatívája, hogy a Nánási–Királyok útja mostani fő védvonala mellett védekezzünk.” Ezt 2019 januárjában mondta Karácsony Gergely a választási kampányban, amikor még úgy tűnt, Tarlós István főpolgármester keresztülerőlteti a partél menti mobilgát-koncepciót. Karácsony nyilatkozata nem hagyott kétséget afelől, hogy ez a vita már főpolgármesterré választásával eldőlt. Hozzá képest még az akkori MSZP-s helyi polgármesterjelölt, Kiss László is óvatosabban nyilatkozott, amikor a mobilgát kérdésében népszavazás kiírását ígérte. Népszavazást végül nem kezdeményezett, hanem a főpolgármesteri vezetéssel egyetértésben közösen bejelentette:

megszületett a döntés, a Római-part árvízvédelmi védművének nyomvonala a Nánási–Királyok útja mentén halad.

Hirdetés

A Pók utca, Nánási út–Királyok útja, Pünkösdfürdő utca Duna-part által határolt mintegy 70 hektáros terület nagyjából 2000 ember lakhelye, akik életvitelszerűen élnek „üdülőkben”. A Fővárosi Önkormányzat szerint e terület hullámtér, bár egyes részei beépítésre szánt üdülőövezetben vannak. Amint azt lapunknak Bardóczi Sándor főtájépítész hangsúlyozta, a fővárosnak önkormányzatként csak lakóövezetek árvízi védelméről kell kötelezően gondoskodnia, ide nem is adnak ki lakóépületre építési engedélyt.

Gáz

A Római-part természetközeli állapotának megőrzése állt mindig is Budapest jelenlegi vezetésének problémakezelési fókuszában, ezért kevesebb szó esett a Nánási–Királyok útján, 2,5 km-es hosszúságban tervezett mobilgát megépítéséért vállalt politikai felelősségről, illetve megvalósíthatóságának műszaki feltételeiről. Pedig a kettő összefügg.

A bejelentett döntést nem a fővárosi közgyűlés hozta, a felelősség egyelőre a főpolgármester kabinetjét terheli. Bár az kétségtelen, hogy a Római-part jövőjét alapjaiban meghatározó döntést igyekeztek lakossági egyeztetéssel, közösségi tervezéssel alátámasztani, arról maga Kerpel-Fronius Gábor beszélt, hogy a nyomvonal eldöntése nem lakossági, hanem szakmai feladat. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/03/07/romai-part-fovaros-vedmu-nyomvonal-koncepcio-arviz-gaz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon

A tájékoztatás szerint a Szegedről a Nyugati pályaudvarra tartó InterCity elgázolt egy embert Pilis és …