2021. május 15., szombatMa Zsófia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.15. Zsófia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Két fontos változás jön az oltásokkal kapcsolatban

Hirdetés

Két fontos változás jön az oltásokkal kapcsolatban

Valóságos roham vette kezdetét az oltást végző kórházak előtt. Főként fiatalok alkotta kígyózó sorok alakultak ki, hogy hozzájussanak a 16 és 18 éves korcsoport oltására is engedélyezett nyugati Pfizerhez. Sokan az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) honlapon foglalt időpontra igyekeztek, de mivel a túlterheltség miatt összeomlott a portál, bőven akadtak olyanok, akik „próba szerencse” alapon álltak meg a járványügyi szempontból nem túl szerencsés sorokba. 

Nehogy már csak a nyugdíjasoké legyen a nyár – idézi fel az ember az oltási kampány elején született megannyi mém üzenetét. A motiváció meg is volt a fiatalok részéről, olyannyira, hogy több oltóponton el is fogyott a Pfizer vakcina. Mások pedig órákat vártak a sorukra, csak legyen meg az oltás. 

A sietség érthető, a fiatalabb korosztály eddig nemigen, vagy némileg kaotikusan kapott oltást, pedig jön a nyár, és az újrainduló szolgáltatások igénybevételének java részéhez a védettségi igazolvány meglétét kötik, mi több, az utazási korlátozások és megszűnnek az okirattal bírók számára. 

Hirdetés

Müller Cecília országos tisztifőorvos pénteki tájékoztatásán – amellett hogy az időpontfoglalási oldal összeomlását túlterhelési támadással magyarázta – megkérte az embereket, hogy ne válogassanak a vakcinák között, mindegyik hatékony és biztonságos. 

Hozzátette: folyamatos az oltási program, és a vakcinák is folyamatosan érkeznek, ma például 324 ezer adag AstraZeneca jött, amire jövő hétre lehet időpontot foglalni. Elmondta azt is, hogy a korábbi gyakorlattal szemben 

a második adagot az első adagot követő 4–12 hétig tartó időintervallumban adják be.

Summa summarum, dübörög az oltási kampány, a kormány érezhetően minél több embert, minél gyorsabban szeretne beoltatni. Úgy tűnik, legalábbis a pénteki nap tapasztalatai alapján, ehhez meg is van a hajlandóság. Végül is néhány fesztivált csak megtartanak nyáron, és az EB-meccsek is várják a szurkolókat. Mint ismeretes, ehhez hat vakcina áll rendelkezésre: 

  • a Pfizer-BioNTech-,
  • a Moderna-,
  • az AstraZeneca-,
  • a Janssen-,
  • a Sinopharm-
  • és a Szputnyik V vakcina.

Előbbi négy az, ami az Európai Unión belül is engedélyezett, és Magyarországon is oltanak velük. Lássuk, lehet-e valami újat tudni róluk:

Vakcinablitzkrieg

A német-amerikai oltóanyag sikeresen vizsgázott biztonságból, az említett vakcinák közül az egyedüli, amelyet akár 16 éveseknek is be lehet adni. Ezzel szemben a többi vakcinát 18 év felettieknek javasolják. Orbán Viktor már múlt pénteken beharangozta, hogy indul a 16–18 évesek oltása is a koronavírus ellen, sőt már el is különítették a nekik járó vakcinaporciót. Júniustól pedig akár a 12–15 éves korosztályra is kiterjeszthetik a készítmény alkalmazási engedélyét az Európai Unióban. 

A Pfizer az Egyesült Államokban már tesztelte ezen a korosztályon az oltóanyagát, és százszázalékos hatékonyságot mutatott. A BioNTech német vállalat már megkezdte a vakcina hatékonysága és biztonságossága klinikai tesztelését a 6 hónapos és 11 éves gyermekek körében.

Érdekesség azonban, hogy a kétkomponensű vakcina beadott adagjai között eltelt intervallumot 35 napban határozza meg a kormányzati tájékoztató oldal, míg maga a cég, és a legtöbb irodalom is három hetet, 21 napot jegyez. Igaz, a brit-svéd AstraZeneca oltóanyagánál is eredetileg háromhetes időtartamot határoztak meg a két dózis között. Jóllehet miután megállapították, hogy mind a Pfizer, mind az AstraZeneca oltóanyagánál az első adag is ad némi védelmet, utóbbi esetében az a döntés született, hogy a rendelkezésre álló adagok függvényében ráért 12 hét után is felvenni a második védőoltást. 

<img id="kep_szerkfoto_image_37822519" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/30/roham-az-oltopontokra-osszeomlott-az-idopontfoglalasi-oldal/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Még csak tesztüzemben működik a védőoltást igazoló alkalmazás

Még csak tesztüzemben működik a védőoltást igazoló alkalmazás

Mától ingyenesen elérhető a védőoltást igazoló mobilalkalmazás a szolgáltatóknak és az oltottaknak is − olvasható a koronavírus-járvány …