2021. január 17., vasárnapMa Antal napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.17. Antal Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Kellér Dezső, a magyar stand-up úttörője

Hirdetés

Kellér Dezső, a magyar stand-up úttörője

Kellér Dezső 1905 decemberében született Budapesten, a túlnyomórészt háromemeletes, körfolyosós bérkaszárnyákból álló erzsébetvárosi Csikágóban. Nemcsak ő, hanem két évvel idősebb bátyja is újságíróként kezdte, de míg Andor szépirodalmi babérokra tört, Dezsőt már fiatalon magával ragadta a kabaré világa.

Fiatal humoristák

Nemrégen a rádió műsorában olvastam ezt a furcsaságot: „Fiatal humoristák estje”. Pontosan úgy hatott rám, mintha azt olvastam volna, hogy „öreg hosszútávfutók mérkőzése”. A humorista elnevezéshez valahogy nem illik a fiatal jelző. A humorista lehet bölcs, lehet fanyar, lehet kesernyés, csak egy nem lehet: fiatal. Illetve lehet fiatal is, de akkor is öregnek képzeljük. 

Mert a humorhoz sok élettapasztalat szükségeltetik.

De hát akkor ők miért nevezik magukat mégis fiatal humoristáknak?

Hirdetés

Az a gyanúm, hogy ez csak ürügy. Ezen a címen akarnak elöl felszállni az irodalom autóbuszára.

Huszonkét esztendős korában mutatta be első kabarétréfáját a Komédia Kabaré. A húszas évek végétől kezdett kuplékat, dalszövegeket és kabaréjeleneteket írni. 1933-ban szerepelt először konferansziéként a Teréz körúti Színpadon.

A Magyar Rádióban 1962-ben.

A Magyar Rádióban 1962-ben.

Fotó: Szalay Zoltán / FORTEPAN

Instrukció

Leltározás közben valahonnan, az egyik fiók mélyéről előkerült egy kis egyfelvonásos, amelyet húszéves koromban írtam. Elolvastam, és úgy találtam, hogy ma is előadható. Majd beadom valahova. Nem is változtattam rajta sokat, csak a főszereplőre vonatkozó instrukciót írtam át.

Az eredetiben így szólt:

MIKLÓS deresedő halántékú, táskás szemű, negyven körüli idősebb férfi, fáradtan becsoszog.

A mostani változatban:

MIKLÓS jó külsejű, életvidám, negyven körüli fiatalember, ruganyos léptekkel be.

Fél évszázad alatt hamisítatlan védjegyévé vált jellegzetes testtartása, ahogy a jobb kezével a színházi függönybe kapaszkodik, miközben poénokat szór, szellemesen csipkelődik, finoman gúnyolódik, azaz konferál.

Közeli

Csak nekem tűnt fel, vagy más is észrevette? Ha a tévé a futballpályáról közeli képet ad, mindig egy futballistát látunk, aki éppen sercint egyet. Vajon a kamera szándékosan megy rá akkor a futballistára, hogy megörökítse a sercintést, vagy a futballista azért sercint, mert megérzi, hogy a kamera felé irányul? Az élet tele van rejtélyekkel…

Mi a szép?

A szépnek, mint esztétikai kategóriának, többféle meghatározását ismerjük. Pár évvel ezelőtt egy újjal találkoztam egy bokszmeccs közvetítése alkalmával.

Riporter: – Csodálatos balegyenes! Ha jól látom, a lengyel versenyzőnek leszakadt a füle. Bravó, Jancsi, ez szép volt!

Élete során írt filmforgatókönyveket (A selejt bosszúja, Férjhez menni tilos!, Minden kezdet nehéz stb.), operettlibrettókat (Három tavasz), több mint kétszáz kabaréjelenetet. Népszerű magyar nóták (Paplak mellett lakik a Katika, Valahol az ember mindig elhibázza, Nem tudom, az életemet hol rontottam én el stb.) egész sora fűződik a nevéhez.

Taps

Talán semmi nem vesztett annyit a rangjából, mint a taps. Pedig a Hold tekintélye is megtépázódott, amióta nem verseket írnak róla, hanem helyszíni tudósítást. Sőt, a csóknak is sokat csökkent az értéke azzal, hogy a diszkrét félhomályból kikerült a nagy nyilvánosság elé. De a taps devalválódott a legjobban. Már ott tartunk, hogy a rádióban, tévében, különböző rendezvényeken a kedves nézők és hallgatók nem spontán elragadtatásból, hanem felszólításra tapsolnak. Tapsoljuk meg! – mondja a műsorvezető, és már dübörög a taps. Ha egy irodalmi vetélkedőn, arra a kérdésre, kiírta a Toldi-t, valaki hosszú töprengés után kiböki, hogy Arany János, akkor már az jön, hogy köszönöm, gratulálok, tapsoljuk meg. És zúg a taps, a fergeteges, viharos, dörgő, falrengető, eget verőtaps. Ez valahogy nem jól van így: lejáratjuk a tapsot. Mert mi a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/12/31/keller_dezso_a_magyar_stand-up_uttoroje/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megszállták a síelők a hazai pályákat

Megszállták a síelők a hazai pályákat

Rengetegen keresték fel hétvégén a síparkokat. A hétvégi havazásnak köszönhetően 10–15 centis friss porhóval várták az …